Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (421)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelineární vyprávění perfektně buduje atmosféru, napětí a stupňuje odpor k mrazivému a zfanatizovanému záporákovi. Brimstone přináší syrový pocit utrpení, krutosti, ale k tomu i odpovídající katarzi. Je to jednoduchý koncept. Velice se mi líbí prostředí filmu, celkové moderní pojetí westernu, drsné charaktery a smekám za to, že 145 minut v pomalejším tempu ani na chvilku nenudilo. Pouze v poslední kapitole mě pár negativních věcí cvrnklo do nosu... 9/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh o ženství pojatý jako krvavé drama odehrávající se na Divokém západě. Postavení žen té doby (prakticky všichni muži, až na jednoho, je zde vnímají buď jako uklízečky nebo děvky - nebo obojí), síla křesťanské víry a její interpretace jsou zde pojaty mimořádně sugestivně. Chybí zde jakýkoliv humor, krutost dostává nový rozměr i díky démonickému reverendovi Guye Pearce, který si scény často krade zcela pro sebe. Velice funkční je zde nechronologické vyprávění, přičemž každá kapitola je skvěle vypointovaná a postupně odpovídá na divákovy otázky. Mistrovský kus. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kousek, který je hodně netradiční, ale svým stylem vyprávění pro mne byl bohužel až iritující. Film je rozdělen na 4 kapitoly, které jsou časově rozházené, takže zbytečně je to matoucí a překombinované,což já osobně moc nemusím. Nejvíce mi vadilo, když postava v jedné kapitole umře a v další opět žije- tohle nesnáším. Za mínus pokládám i velkou podobnost hereček Dakota Fanning a Emilia Jones, měl jsem problém se vyznat, která z nich je zrovna na scéně, což je veliká škoda, protože vizuál je perfektní, atmosféra je syrová a násilím či sexem se zde nešetří, za což dávám velké plus. Highlightem pro mne byla kapitola číslo 2. Stopáž je na můj vkus také příliš přepálená, takže i přes vynikající scény, nemohu dát nadprůměrné hodnocení. PS: Guy Pearce byl opravdu ďábel. 65% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale pravidla jsou pravidla. Pokud se neřídíš pravidly, jsi vinna. A pokud jsi vinna, zaplatíš za to.“ Má vysoká očekávání byla naplněna. Koolhovenův počin je 1 z dalších příkladů potvrzujících fakt, že nemálo evropských westernů je nejen schopno se vyrovnat těm hollywoodským, ale třeba je i zastínit (jako se to podařilo Brimstone). Jde o velmi hutné westernové drama s prvky thrilleru, které nabízí skvělý audiovizuál, pečlivě vystavěný, emočně silný příběh (který je sice velmi dlouhý, ale díky přeskakování dějových linií nezačne nudit), napětí, správně špinavou a místy i mrazivou atmosféru, určitou dávku (zdánlivého) naturalismu, rozumný konec a solidní herecké výkony. Dakota Fanning je v roli neobyčejně silné ženy, která se snaží uniknout svému osudu, opravdu výborná, ale i její mladší já v podání Emilie Clarke bylo zvládnuto neméně dobře, ačkoliv hlavní hvězdou je Guy Pearce, který si náboženského fanatika střihl s chutí. Pár nedůvěryhodných momentů mě mírně zklamalo, ale celkově jde o věc, která si zaslouží silné 4*. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V mene Boha všemohúceho... V histórii si mnohí falošní či skutočne ortodoxní boží služobníci ukrývali svoje zvrátené chúťky a túžby po moci za vyvolenosť a výnimočnosť darovanú od Boha. Číročisté zlo sa však nikdy nedokáže premeniť na božiu službu. A vždy toto zlo vzniká kvôli absencii lásky. Netradičný western, či skôr výsek z histórie amerického Západu, je natočený brutálne a nanajvýš realisticky, čo dodáva námetu silu a razanciu. Príbeh koncipovaný do štyroch kapitol, ktoré navyše nie sú chronologicky usporiadané, svedčí o originalite tvorcu priniesť do žánru nový vietor, nehladiac na prekvapivý záver. Úspech sa podaril aj vďaka fantastickým výkonom Dakoty Fanning a Guy Pearceho. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Martin Koolhoven opísal Brimstone projekt ako holandský western. Inšpiráciou mu boli jeho obľúbené talianske spaghetti westerny. (beso74)
  • Guy Pearce (Reverend) a jeho filmová manželka Carice van Houten (Anna) tvoria pár aj v skutočnosti. Zamilovali sa počas natáčania a v auguste 2016 sa im narodil syn Monte Pearce. Vďaka tejto veľkej udalosti dokonca zmeškali premiéru na filmovom festivale v Benátkach. (bj_)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno