Reklama

Reklama

Aferim!

  • Francie Aferim ! (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Východní Evropa, rok 1835. Dva jezdci projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska. Jsou to četník Costandin a jeho syn. Společně hledají „cikánského otroka", který utekl svému vznešenému pánovi a který je podezřelý z toho, že měl románek s jeho ženou. Zatímco Costandina nevyvede nic z míry a v každé situaci má po ruce veselou průpovídku, jeho syn nahlíží na svět hloubavěji. Na své pouti potkávají lidi různých národností a náboženství: Turky a Rusy, křesťany a židy, Rumuny a Maďary. Každý z nich chová vůči těm ostatním předsudky, které se předávají z generace na generaci. A ani poté, co najdou „otroka" Carfina, není dobrodružstvím zdaleka konec... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (87)

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že to není kritika ničeho. Je to důsledně realistický historický film. --- Poznámka vzhledem k některým komentářům: Rumunská zaostalost a barbarství NENÍ výsledkem turecké nadvlády. Valašsko platilo do Istanbulu tribut, jinak si žilo po svém. Historická smůla Balkánu a Ruska pramení z toho, že tyto národy volily a podržely pravoslavnou, byzantskou verzi křesťanské kultury. Hlupáci dnes očerňují církev a nechápou, že unikátní západní hodnoty mají své kořeny právě v působení katolické církve. Příklad? Katolická církev se vypořádala s otroctvím v 10. století. Zatímco ta pravoslavná... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Důsledně černobílá karikatura xenofobie a nacionalistického sebeklamu, zasazená do Rumunska první poloviny 19. století. Ironický úšklebek nad selským rozumem a jeho sklonem zakrývat vlastní morální poklesky a ústupky přívalem aforismů, v nichž prostý člověk bit je a hajzlové jsou výhradně ti druzí. Důsledně letargický „eastern“, který se dotkl mé bytostné náklonnosti k podobnému typu příběhů, zbytečných postav a jejich sklonu k sentimentu nad vlastním údělem. #kviff2015 ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Scéna setkání obou hlavních postav s Turkem vypovídá o našem "národním charakteru" víc než jakákoli obsáhlá studie. Před návštěvou projekce by mne nenapadlo, že rumunský historický film mi nabídne tolik pronikavých postřehů o Češích. Ale že je Radu Jude třída, vím už od zhlédnutí Nejšťastnější dívky na světě. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Sedm dolin, sedm hor, Bojara zab jako mor. Hned tě chytne za vlasy, zkosím tě jak rákosí... Otec se synem putují krajinou hledajíc cikánskýho otroka. Po cestě zažívají všelijaký situace a potkávají různý lidi, kteří mají různý vyznání a taktéž názory. A je to vskutku zajímavý putování. Za tip děkuji filmovýmu kolegovi darkrobyk. Za mě vyfasuje Aferim! 4hvězdy...To bude náš konec, když se zadek získá na vrch a bude velet píča... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hned od začátku jsem se na film dívall z pozice žandára juniora. Líbilo by se mi projíždět valašskou (rumunskou) krajinou, kempovat v lesích, šermovat na lávce z padlého stromu a klábosit s dalšími putujícími i usedlými. Na uprchlého cikána (nebo to už byl Rom), bych asi moc nálady neměl. I když Balkán v první polovině 19. století byl. stejně tak jako v druhé polovině 20. století, místem, kterému by se měl jinonárodovec raději vyhnout. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Producent snímku Ada Solomon souhlasil s tím, že film bude natočen černobíle až po rozsáhlých kamerových zkouškách. Kromě uměleckého prostředku to měl také být hold tvůrců režiséru Johnu Fordovi. (PhillM.)
  • Příběh samotný je fiktivní, ale režisér snímku prozradil v rozhovoru pro New York Times (8. září 2015), že vycházel z historických reálií a než začalo natáčení, scénář si přečetlo na dvacet historiků, podle jejichž připomínek připravil závěrečnou verzi. (PhillM.)
  • Natáčení trvalo pouhých 23 dní. (PhillM.)

Reklama

Reklama