Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (179)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě jedno z nejlepších filmových zpracování Kinga. Ať už by se jednalo o Kinga či jiného autora - ten film je super! Ten příběh je tak krásně zamotaný, komplikovaný, jsou tam velice zajímavé postavy a retrospektivy v podobě - kdysi když byla ještě Selena malá  - ty plné slunce a barev - ty mám na daném filmu nejradši. Bates mám moc ráda, Jason Leigh mi sem sedla skvěle a celá ta atmosféra "tak jak to bylo a mi tě dostanem" - převedení na plátno se fakt vydařilo. Vždy se jedná pouze o úhel pohledu a vše nevypadá na první pohled tak, jak to ve skutečnosti - často velice hluboku, je ukryto... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,361,867Tržby Celosvetovo $46,361,867║ tak knihy od Stephena Kinga pretavené vo filmové umenie sú prevažne sústo a tento prípad to len potvrdzuje, výborné herecké výkony, dusná atmosféra necháva za sebou výborný filmový zážitok, plusom réžia aj kamera /80%/ ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších zpracování knihy S. Kinga, které se striktně nedrží originálu, některé věci vynechává a řadu jiných velmi chytře doplňuje (hlavně napjatý vztah mezi matkou a dcerou, který je vlastně hlavní doménou tohoto filmu). Úžasné výkony hlavních protagonistek, snová atmosféra starých časů s výbornou kamerou a hudbou Dannyho Elfmana. Vřele doporučuji! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Lenže ak človek padá, nepadne zo dňa na deň. Padá v priebehu rokov." Strhujúca filmová adaptácia pravdupovediac nie najgeniálnejšej novely Stephena Kinga. Snímka divákom predstavuje jednu z najsilnejších ženských hrdiniek americkej kinematografie a zároveň sa jedná o akési "ospravedlnenie" pre fenomenálne úžasnú a jedinečnú Kathy Bates, ktorá v predchádzajúcej kingovke Misery nesmie zomrieť dostala takú sku*venú rolu, že by z toho jednému zliezla koža z tváre. Tentokrát sa predstavuje ako Dolores - týraná, no napriek tomu (alebo práve preto?) mimoriadne silná žena, ktorá za žiadnych okolností nedopustí, aby dobehol rovnaký osud aj jej dospievajúcu dcéru Selenu. Fascinujúca mainská sychravá atmosféra (to more!) a výborné herecké výkony. Okrem parádnej Kathy Bates fenomenálne mrazivo-desivá Judy Parfitt, ale od veci prekvapivo nie sú ani ničomný úbožiak David Strathairn, odporne posadnutý Christopher Plummer (ktorý ale, keď sa to tak vezme, hrá najkladnejšiu postavu v celom filme!), Bob Gunton v dojemnom (ak vezmeme do úvahy to, čo postváral vo Vykúpení z väznice Shawshank) cameu, krehká bábika Jennifer Jason Leigh ako keby čakajúca na poslednú ranu od života a v neposlednom rade aj milý John C. Reilly. K tomu nezabudnuteľné scény (v banke, na trajekte, s valčekom v ruke...) a veľmi silná neprikrášlená myšlienka o tom, že matky za istých okolností môžu (musia) byť najväčšie suky na svete. Jedna z mojich najobľúbenejších filmových kingoviek s vizuálne podmanivou spracovaním zatmením slnka. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mám výhodu, že Kingovu předlohu neznám, takže se na Dolores nedívám jako na adaptaci, ale jako na původní drama o složitém vztahu matky a dcery, který je významně ovlivňován démony minulosti. A v tomto ohledu v mých očích film obstál. Ale nebylo ani tolik stavbou příběhu, který mi nepřišel až tak výjimečný, jako spíš obsazením. A nebyly to jen Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh, které film táhly, kdo mě zaujal. Byli to i Juddy Parfitt jako sekýrující Doloresina zaměstnavatelka, David Strathaim v roli násilnického manžela či Christopher Plummer coby umanutý vyšetřovatel. Není mnoho filmů, kdy by měl režisér při obsazení takhle šťastnou ruku. Být to o něco kratší, hodnotil bych maximálně, ale i tak jsem navýsost spokojen. 80% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)
  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)
  • Natáčení probíhalo na mnoha místech Nového Skotska. Filmaři navštívili ostrov Brier a města Westport, Digby, Chester, Lunenburd nebo Mahone Bay. (Terva)

Reklama

Reklama