Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších zástupců rodinky zmutovaného gigantického hmyzu, který se v padesátých letech každou chvíli pokoušel vyděsit a sežrat lidstvo. Je přímo dokonalou esencí tohoto specifického subžánru a minutu po minutě ho lze použít jako učební pomůcku. V kompletní sestavě samozřejmě nechybí kráska v nesnázích, její švarný ochránce, roztržitý profesor ani místní šerif. Nechybí hnízdo bezobratlého šmejdu, samice jako hrozba nekontrolovaného množení, ani apokalyptické prognózy. Animatronické modely v nadlidské velikosti toho sice moc nezvládnou, ale už jen svou přítomností v obraze působí znepokojivým dojmem. Ačkoli v mnoha ohledech samozřejmě film zastaral a těžko už dnes někoho vyděsí stejně jako v době své premiéry, stále je přítomna překvapivě působivá atmosféra. A stále je radost moci si občas takový film užít a třeba přitom zavzpomínat na nezapomenutelné projekce v pražském Ponrepu, kde jsem řadu těchto filmů kdysi měl možnost vidět. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Kdyby si Them! udrželo atmosféru, napětí a gradaci z první části, co se odehrává v Novém Mexiku, mohlo jít o jeden z nejlepších monster movies vůbec. A to i přes celkem legračně vypadající zmutované obří mravence (ale jsme v roce 1954, vím to a nic lepšího ani nečekám). Nevím, kde se stala chyba - začátek je úžasnej, mrtví či zmizelí se hromadí, tajemno narůstá a poušť ze svých tajemství vydává jenom v podobě zvláštních zvuků. Po příletu dvojice doktorů (otec a dcera, no samozřejmě :-) ) děj příjemně pokračuje... a najednou chlapík z FBI a místní policajt jezdí po Státech a skoro až detektivně pátrají, kam se mohli mravenci podít. A v tu chvíli atmosféra mizí a ani závěrečný souboj ve stokách ji už moc nepřinese. Škoda toho, protože jinak není co vytknout. Ale i tak jde o silně nadprůměrný zážitek. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slavný áčkový monster-movie, který překonalo jen málo co. Ve své době musely být Them! opravdu drahý film, protože ty vložené peníze tu jdou znát. At´ už je to celá armáda s jeepy, neustálá změna lokací, obří animatroničtí mravenci nebo zničení jejich kolonie v závěru snímku, na celé se to hezky kouká i dnes, a co teprve před 50 nebo skoro 60 lety? To musela být bomba! Trochu mě ale překvapilo, že film spíše než o lidožravých mravencích vypráví hlavně o skupině policistů a vědců, kteří pátrají po jejich hnízdě. Ale co, i díky sympatickému hereckému obsazení jsem se od začátku do konce nestačil nudit, takže tomu fláknu krásných 75%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru absolutní špička, která těží především z toho, že se vyvarovala různých neduhů svých sourozenců (groteskní hudba ve vážných scénách, zbytečná milostná linka či přehršel výplňkových keců). Them! naopak drží celých devadesát minut hutnou atmosféru a nabízí velmi dobrou akci i povedené masky. Některé chyby už je pak snadné tvůrcům odpustit, přece jen se nejedná o přídopisný dokument, ale čistokrevné sci-fi Závěrečný proslov už jen podtrhuje i tak docela jasné poselství. Skoro 5*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu vydařený ekohoror, z něhož se objevila ukázka i v novém Ant-Man a Wasp. Jeden z celé řady filmů varujících před atomovými zbraněmi patří mezi ty vydařenější. Napínavý snímek ukazuje nejen to, jak jsou až detektivními postupy zjišťovány příčiny místních masakrů, ale i jak policie a vládní orgány musí postupovat, aby nevznikla panika. Jak musí přesně odhadnout situaci, jak je zpočátku třeba odklidit nežádoucí svědky i jak zabezpečit velkoměsto, kterému hrozí katastrofa. Samozřejmě efekty jsou poplatné době, i když vydařené, a je znát, že rozpočet nebyl malý, což se týká i množství komparsu. Nechybí ohlodané kostry, lebky, zkrvavené tělo ve sklepení, smrtonosné trámy v podzemí ani plamenomety. Po letech jsem byl natolik spokojen, že původní hodnocení jsem zvedl o jednu hvězdičku. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Dr. Harold Medford (Edmund Gwenn) vo filme identifikoval zmutovaných mravcov ako druh Camponotus vicinus. Ten však svoje obete, na rozdiel od toho z filmu, nebodá. (beso74)
  • Ve filmu byly použity skutečné, americkou armádou zapůjčené plamenomety z 2. světové války. (ČSFD)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama