Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Vynikající úvod s nemluvnou holčičkou nalezenou v poušti a pak: "Them! Them! Them!" Film, který mnoha nápady ovlivnil slavné, o třicet až čtyřicet let mladší sci-fi horrorové snímky jako Vetřelci, Věc nebo Tremors (Newt, plamenomety, vejce, unesené oběti, poušť, bazuky). O jednu hvězdičku přichází tahle klasická pecka jen díky ne vždy úplně přesvědčivým scénám s obřími mutanty. Ale za to může pouze můj dnešní pohled, zmlsaný výše uvedenými (a dnes už také klasickými) následovníky. Být u toho tenkrát v čtyřiapadesátém v kině někde v U.S.A., zřejmě tomu nasolím maximum bez mrknutí oka. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejznámějších, nejvýznamnějších a nejáčkovějších padesátkových sci-fi, jehož monstry jsou gigantičtí, nukleárními testy zmutovaní mravenci. Film začíná celkem hezky kdesi v poušti Nového Mexika, kde dojde k podivným událostem a posléze je objeveno obří mraveniště, jehož obsah se tak úplně nepodaří vyhubit. Efekty už dnes prostě moc nezafungují; hmyzáci jsou sice velcí a šerední, ale také zoufale neohrabaní a zpomalení. Ale to by se ještě dalo s klidem přejít, narozdíl od nudy. Většinu filmu totiž probíhá nepříliš záživné policejní vyšetřování a pátrání po uprchlých mravencích, prostě žádná velká akce. Každopádně, je třeba si uvědomit čím byl asi tento snímek v období svého uvedení. Diváci, vytřepaní z tehdy aktuální hrozby ničivé nukleární apokalypsy, navíc zde vůbec poprvé představení přerostlým vražedným hmyzákům na plátně, měli docela dobrou příležitost sedět po celou dobu stopáže jak zařezaní - ten strach tam prostě byl. Ale bohužel, dnes už není. [projekce v Americkém centru, 27.4.'10] ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slavný áčkový monster-movie, který překonalo jen málo co. Ve své době musely být Them! opravdu drahý film, protože ty vložené peníze tu jdou znát. At´ už je to celá armáda s jeepy, neustálá změna lokací, obří animatroničtí mravenci nebo zničení jejich kolonie v závěru snímku, na celé se to hezky kouká i dnes, a co teprve před 50 nebo skoro 60 lety? To musela být bomba! Trochu mě ale překvapilo, že film spíše než o lidožravých mravencích vypráví hlavně o skupině policistů a vědců, kteří pátrají po jejich hnízdě. Ale co, i díky sympatickému hereckému obsazení jsem se od začátku do konce nestačil nudit, takže tomu fláknu krásných 75%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mile naivní anti-agitka amerického jaderného programu jíž však zoufale chybí ostřejší tah v hlavní položce, čili přerostlých mravencích, kterých je na průměrnou stopáž žalostně málo, přestože je práce výtvarníků působivá i po desítkách let. Ne snad, že by se při jejich kvičení zastavovala divácká srdce jako v 54, ale na vzájemné souboje samopalů, plamenometů a granátů s nimi připadá omnoho více balastu v podobě utahaných dialogů a odborných přednášek na téma „mravenec“. Strach z davové paniky, odbývání dotěrných novinářů či nějaké rozvinutí vztahu mezi rajcovní bioložkou a švarným federálem, protentokráte nedojde naplnění, tudíž bez dávky těchto (pro žánr) nezbytných klišé nemohlo vzniknout více než průměrné dílko z řady „monster movies“, které není ani napínavé ani zábavné. Tuhle áčkovou produkci (po technické stránce představuje snímek jeden z vrcholů doby) měl kočírovat někdo ulítlejší a byla by z toho kultovní „guilty pleasure“ pecka! Škoda. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Černobílý horor z roku 1954 vychází z původního komiksu a podle toho je náležitě řešené i menu. Film vypráví o zmutovaných obřích mravencích (následek pokusů s atomovou bombou v poušti), kteří ničí lidská obydlí i lidi. Jejich likvidace vojáky připomíná řežbu v novější sci-fi Hvězdná pěchota. DVD: Slušně řešené menu, krásně čistý obraz, v bonusech dvě tři scény z natáčení, tříminutový trailer a fotogalerie, v níž se poměrně těžko orientuje. Film 3/4, Bonusy 2/4, Zvuk 3/4, Obraz 3/4 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Film byl poprvé ve Švédsku uveden pod názvem Spindlarna, což v překladu znamená „pavouci“. Zápletka filmu se však točí okolo mravenců, nikoliv pavouků. (ČSFD)
  • Walt Disney si pozrel tento film, pretože plánoval obsadiť Jamesa Arnessa ako Dava Crocketta. Zaujal ho však výkon iného herca, Fess Parker ako pilot bol tak presvedčivý, že úlohu nakoniec dostal on. (beso74)
  • Presne v duchu podobných filmov z 50. rokov minulého storočia, aj tento tu obsahuje scénu, kde vedec púšťa dokument a vysvetľuje odborné vedecké pozadie práve aktuálnej hrozby. (beso74)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama