Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

castor 

všechny recenze uživatele

No, jo, holt „s vynálezem atomových bomb otevřel člověk dveře novému světu. A nikdo neví, co nás v tom novém světě čeká.“ Ostatně zmutovaní mravenci by mohli vyprávět. V 21. století tohle „monster movie“ Gordona Douglase dle očekávání neohromí, nicméně disponuje obdivuhodnou atmosférou a jako inspirace posloužil řadě pokračovatelů v daném žánru. Dnes milá pohádka svého času děsila plné kinosály (kasovní trhák jak dělaný), škoda jen, že se občas strachovala většího odvazu a neubrala na propraných klišé!! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film svého druhu, z jehož dokonale vystavěné úvodní sekvence v texaské poušti doslova přebíhá mráz po zádech (vyděšená němá holčička je přímo mistrovským tahem), a ve zbytku stopáže neustále překvapuje originálními postupy a výměnou lokací. Jediný zádrhel vidím v tom, že dvakrát po sobě variované schéma, završené scénami z mravenčího doupěte, už podruhé ztrácí původní náboj a energii. Každopádně, chcete-li vidět typického zástupce komplexně zmáknutého monstr filmu, který začíná přepadením karavanu a ve finále řeší nadnárodní krizi a souvislosti, Them! je tou pravou volbou na krásný cinefilní večer při svíčkách. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slavný áčkový monster-movie, který překonalo jen málo co. Ve své době musely být Them! opravdu drahý film, protože ty vložené peníze tu jdou znát. At´ už je to celá armáda s jeepy, neustálá změna lokací, obří animatroničtí mravenci nebo zničení jejich kolonie v závěru snímku, na celé se to hezky kouká i dnes, a co teprve před 50 nebo skoro 60 lety? To musela být bomba! Trochu mě ale překvapilo, že film spíše než o lidožravých mravencích vypráví hlavně o skupině policistů a vědců, kteří pátrají po jejich hnízdě. Ale co, i díky sympatickému hereckému obsazení jsem se od začátku do konce nestačil nudit, takže tomu fláknu krásných 75%. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To byl asi vítr. V těchto končinách zní strašidelně.......... Sledujeme zde nejdříve dvě "vloupání", jedno do přívěsu a druhé do místního koloniálu. Peníze však zůstaly, byl nalezen rozsypaný cukr, podivné stopy a zvláštní zvuky v okolí. Navíc se spíš někdo proboural ven něž do vnitř. Co to mohlo být za zloděje? Na první stvůru nečekáme dlouho. CITÁT - Camponotus Vicinus z čeledi Formicid........... Trikově je to na dnešní dobu hodně slabé, ale na rok 1954 je to prostě bomba. Katastrofický snímek, který se pak z venkova dostává do městské aglomerace. Los Angeles a celé lidstvo je v ohrožení. CITÁT - Lidem hrozí vyhynutí......... Hledání ve stokách je napínavé a povedené. Jest-li jsou tyhle příšery důsledkem prvního jaderného výbuchu, co způsobily všechny ty další bomby? S vynálezem atomové bomby otevřel člověk dveře novému světu. Celkem slušně natočený, napínavý a varovný snímek. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Skúsený tandem Gordon Douglas s produkčnou spoločnosťou Warner Bros. už mali skúsenosti s vystavením nepriateľa naprieč pretrasom vystrašenej spoločnosti v podobe studenej vojny. Them! je zhmotnená ukážka antisovietskeho informačného nasadenia a nástrojom na kontrolu domácich obyvateľov v podmienkach "žiaducich" pre zavedenie "krízového režimu". Obrí hmyz tu môžeme chápať nielen ako nechutnú mutáciu, ale aj ako vniknutie do usporiadanosti rádu a jeho intímnych štruktúr (v tomto vidím miernu paralelu s Čeľusťami). Forma rozprávania aj finálne napínavé rozuzlenie bolo na tú dobu revolučné a prekrýva aj badateľnú béčkovú schému, vďaka ktorej by iba s gigantickou obludou veľa vody nenamútili. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu byly použity skutečné, americkou armádou zapůjčené plamenomety z 2. světové války. (ČSFD)
  • Prvý obrovský zmutovaný mravec sa objaví až v 28. minúte filmu. (beso74)
  • Film sa mal pôvodne natáčať vo farbe, avšak 2 dni pred začatím natáčania sa rozhodlo štúdio znížiť rozpočet a šetrilo sa na farbe, film sa natočil ako čierno-biely, s výnimkou úvodných titulkov, keď sa na bieločiernom pozadí objaví červený názov filmu. (beso74)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama