Reklama

Reklama

Příběh lesa

Trailer 6

Obsahy(1)

Po úchvatných dokumentech Mikrokosmos, Ptačí svět a Oceány přicházejí Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Příběhem lesa. Ne tropického pralesa s exotickou zvěří, ale toho nám dobře známého lesa, který máme za humny a který pulsuje překvapivě bohatým životem. Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé a i dětské diváky. (Aerofilms)

(více)

Videa (11)

Trailer 6

Recenze (108)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Při odchodu na projekci jsem si říkal, že pár záběrů zvířat bude asi pěkných, ale víc jak 3* tomu nedám. Nakonec jsem se ale po úvodním představení Jacquese (Žaka) Perrina a prvních asi 15 minutách dokumentu konečně naladil a myšlenky typu "jestli Epitaf údajně neměl příběh, tak u tohohle by ty lidi shořeli úplně" mě zcela opustily. Prvních cca 45 minut filmu jsme viděli všemožná zvířata lesů (především asi Skandinávie + Rusko), střídaly se momenty smíchu (ptáci koukající ze stromů, mláďata) s momenty plnými napětí (smečka vlků nahánějící divoké koně) a celkově jsem si spolu s ostatními užíval plně profesionální a detailní kameru a záběry divoké přírody. V druhé polovině ale přišel člověk (přicházel postupně od pračlověka a středověk až po moderního člověka dnešní doby) a lidi v sále se přestali smát. Asi se film nevyhne hodnocením typu "agitka", ale realita je nevyvratitelná a to je zkrátka fakt. PS: Komentář Tomáše Hanáka mi nevadil a jinak bych tenhle dokument klidně pouštěl na prvním stupni ZŠ, kde se o to ještě někdo může zajímat (na druhém stupni už asi na jelena děcka serou, radši si daj pivo a žváro...). ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

AFO 2021 online. Popsala bych jej primárně jako dokument pro děti. Ty jej určitě ocení a celé vyprávění je v podstatě stavěné tak, aby mu rozuměly děti. V čemž ale spočívá problém pro dospělé. Pro dospělé tu nejsou žádná zajímavá fakt, ne moment žádná fakta, prostě se nedozvíte nic nového. Jsou tu krásné opravdu krásné záběry na přírodu, tempo je však vzhledem k totální absenci zajímavostí nebezpečně pomalé. Jediné plus vidím v tom, že se snažili celý příběh lesa zasadit do nějaké dějové linie. Té si však všimnete až v půlce filmu, kdy se tam začnou objevovat lidé v různých "historických" oděvech od pravěkého člka, přes římany a středověk až do současné doby. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo bude čekat něco Mikrokosmos asi bude překvapen. Je to jiné. A není to jen o zvěři, ale je to i o nás - lidech. Kdysi byly lesy divoké, pusté plné zvěře. Pak přišel člověk. Zvolna si dobýval své místo v přírodní říši a nakonec si ji podmanil. Dnes už v podstatě svojí činností ovládá i počasí... Příroda zatím mocně vzdoruje a snaží se náš vliv zatím v podstatě řešit v klidu... Jen sem tam nějaká ta tsunami nám ukáže co s námi dokáže udělat jedna větší vlna. Jen sem tam pár dní deště nám ukáže, že ač létáme do vesmíru čím dále, umí nás déšť spláchnout z našich obydlí jako mravence... Mně dokument strašně připomněl skvělou hru kterou jsem nedávno dohrál a to skvost od ubisoftu Far Cry Primal. Zprvu tam byl človíček s klacíkem v kožešině strašně zranitelný. Když padla noc tetelil jsem se strachy u ohně z každého neznámého zvuku, z každého rozsvíceného oka v houštinách pralesa končící doby ledové... Tady se to zvěří v dokumentu jen hemží. Chvilku sledujeme plcha při jeho činnosti aby jej vzápětí vyrušila straka, kterou zažene vlk, při útoku se smečkou na divoké koně... Ta hustota zvěře byla dokumentu mořná trochu naškodu. Na ploše Mikrokosmu věřím, že v trávě hned vedle mravence upaluje chrobák, ale tady to bylo dost nahusto. Na stranu druhou dnešní děcka měly možnost vidět všechnu tu divkou zvěř, což není na škodu, když leckdo neviděl na živo kozu nebo ovci... Z některých záběrů jsem nechápal jak je tvůrci pořídili... Měl jsem dojem, že zvěř běhala přesně jak potřebovali, kolem kamer, prostě na jedničku... Hudba ve filmu tradičně nádherná - prostě Bruno Coulais. Opět dojde i na dětmi zpívané písničky ze kterých bude citlivého diváka mrazit. Velmi oceňuji, že když už bylo třeba natočit lov a někdo to při něm schytal, dělo se to tak, že nic nebylo vidět. žádné ještě živé zvíře s vyvalenýma očiva zuřivě oddychující v pařátech predátora než ten milosrdně prokosne krkovici.... Prostě tohle bylo vynecháno a jsem za to rád, protože tím je film opravdu rodinný. Ze začátku mi krapet vadil dabink - komentář čte Tomáš Hanák. Ač ho mám moc rád, na přírodopisný dokument to byl trochu nezvyk, ale zvykl jsem si nakonec. Všechno přírodopisné přeci nemusí komentovat Alfréd Strejček že ? :-) . Jý tedy dávám plnou sazbu. Opět nádhera. * * * * * ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Pro začátek - předchozí filmy Mikrokosmos a Ptačí svět mi přišly vizuálně krásné leč utahané, takže jsem předpokládala, že komentář by pomohl. Ovšem ne, u Příběhu lesa nepomohl. Pokud krásné záběry zvířat a přírody doprovází laskavý komentář Davida Attenborougha, je to zážitek. Pokud komentář slouží k omýlání ekomyšlenek, které měly vyplývat ze samotných záběrů, je tu něco špatně. Nebudu rozebírat, že poselství filmu naprosto přesně odpovídá tomu, co byste čekali od francouzského intelektuála. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Příběh lesa je další z řady přírodopisných dokumentů plných nádherných záběrů přírody. Občas si podobné dokumenty pouštím rád s dětmi a někdy i sám pro uklidnění. Tvůrci se mi tentokrát trefili do vkusu. Jde především o krásné záběry z lesa. Les mám moc rád, mnoho let jsem žil na ulici Lesní a měl jsem to do lesa doslova pár metrů (než nám jej v roce 2021 odsunulo o několik stovek metrů tornádo :-(). Diváka při sledování téměř nic neruší, doprovodného komentáře je jen málo a občas uběhne i několik minut bez něj. Což je ku prospěchu věci, protože Tomáš Hanák mi do toho nějak nesedl. Příběh je spíše jen okrajový a na konec filmu tvůrci naroubovali silný ekologický apel. No, proč ne? Je pravda, že jsme v poslední době dali lesu zabrat a zaznít to rozhodně může. Každopádně nejde o žádnou ekologickou agitku a většina filmu jsou opravdu jen krásné záběry přírody a lesa. Za sebe může Příběh lesa doporučit, stejně jako výlet do lesa skutečného. :-) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel na několika místech ve Francii, v Norsku a také v polské části Bělověžského pralesa, který je posledním fragmentem původního evropského lesa. (Fjera)

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama