Reklama

Reklama

Mr. Robot

(seriál)
  • USA Mr. Robot
Trailer 2
USA, (2015–2019), 36 h 52 min (Minutáž: 41–65 min)

Tvůrci:

Sam Esmail

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Rami Malek, Carly Chaikin, Christian Slater, Portia Doubleday, Martin Wallström, Michael Cristofer, Stephanie Corneliussen, Michel Gill, Grace Gummer (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Seriál Mr. Robot, ověnčený Zlatým glóbem za nejlepší televizní drama, sleduje mladého programátora Elliota (Rami Malek), který zdokonalil umění počítačového hackerství. Elliot trpí vysilující sociální fobií. Má pocit, že se s okolním světem může bavit pouze tak, že hackuje jejich přístroje. Když zrovna nepracuje jako inženýr kybernetické bezpečnosti, používá své hackerské dovednosti k ochraně těch, na kterých mu záleží. Svět Elliota, rozčarovaného z moderní společnosti, se náhle změní poté, co potká Mr. Robota (Christian Slater), záhadného vůdce tajné hackerské organizace, která chce s jeho pomocí zničit nadvládu jednoho procenta nejmocnějších lidí světa a zažehnout celosvětovou revoluci. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Traffic

Traffic (hodnocení, recenze)

Matty

SPOILERY: Slater komunikoval sám s jinou postavou už minimálně v jednom z předchozích dílů (byla to konfrontace s jedním členem z F Society). Kromě té tebou nabízené verze se ale pořád nabízí další dvě možnosti: (1) Mr. Robot neexistuje a ve scénách, kde je sám, je ve skutečnosti Elliot (tj. v podstatě Fight Club scenario), (2) že existuje jak Mr. Robot, tak Elliot (a Slater akorát tehdy fejkoval svoji smrt). Mimo to je tu další rovina s bouráním čtvrté stěny, kdy Elliot oslovuje (nás) diváky jako svého smyšleného "přítele", ale dá se to vnímat i tak, že on sám existuje právě jenom díky těm "reálným" divákům seriálu. Ostatně si myslím, že tohle bude v dalších sezónách (možná ještě na konci této) víc zužitkované, zřejmě v souvislosti s politickou rovinou seriálu (aspoň doufám).

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Bluntman

SPOILER Přišlo mi, že nás předchozí epizody vedly k pochybnostem ohledně autenticity (ontologického statusu, chceš-li) světa okolo Elliota, nikoli Elliota samotného. Takhle to vypadá, že reálný je Mr. Robot (kterého vidíme snad poprvé komunikovat s jinou postavou za Elliotovy nepřítomnosti), nikoli Elliot (viz taky rychle prostříhávání mezi tváří Elliota a Mr. Robota v zrcadle). Takže jestli předchozí epizody směřovaly ke zvratu jako z Klubu rváčů (tajuplná postava, která se ve vyprávění objeví později, je vymyšlená), ta zatím poslední zpochybnila, že zde bude fígl na diváka spočívat v tomtéž.

na příspěvěk reagoval Traffic, Bluntman

Traffic

Traffic (hodnocení, recenze)

Bluntman

A kdo se tomu kde prosím pěkně vysmívá (kromě tebe samozřejmě)? Náhodou je super sledovat, jak ten seriál sice otevřeně čerpá z (moderních) klasik hollywoodské kinematografie (Klub rváčů, Matrix, Kubrickovy filmy...), ale přitom ty přejímané prvky přetváří (např. pořád si ani po tom posledním twistu nemůžeme být jistí, co/kdo všechno je jeho představa a co je skutečnost).

na příspěvěk reagoval Bluntman

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

"racionalizovat, proč se mu ten seriál nelíbí." jo, to jsem cela ja. iracionalne se mi totiz nelibi protoze je v nem malo modre barvy

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

"Ne takových, jaké by se daly čekat"? Zrovna ten závěrečný, související s ústřední postavou, je jeden z nejpředvídatelnějších a po právu nejvysmívanějších. Kéž by to bylo vše jinak, takhle je to jenom intelektuálničení. 

na příspěvěk reagoval Traffic, Matty

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Na jeden díl zvratů až příliš. Ale alespoň ne takových, jaké by se daly čekat (ač není vyloučené, že nakonec bude všechno úplně jinak). 

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Traffic

Traffic (hodnocení, recenze)

Bluntman

Tak tady se to vysloveně tematizuje, už v druhé epizodě hrdina ve voiceoveru řeší, jaké dopady bude mít jeho jednání, konkrétně už v návaznosti na Shaylu. Nejde o nějaké samoúčelné využití určitého klišé, ten seriál si pro to připravuje půdu poměrně důkadně. Obecně se tu řeší, jaká je cena za (revoluční?) boj proti systému, a to dost komplexně, takže pokud tu zmiňovanou linii někdo chápe jako zbytečnou, asi se nedívá dost pozorně nebo se akorát pokouší racionalizovat, proč se mu ten seriál nelíbí.

Uživatel Traffic smazal svůj příspěvek.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Hm, nadinterpretace odůvodňující zvrat, který je v současné quality TV už otravným klišé. "O následcích vlastních činů" je každý seriál, ve kterém je kauzalita.

na příspěvěk reagoval Traffic, Traffic

Traffic

Traffic (hodnocení, recenze)

Rogue

Vzhledem k tomu, že celý seriál je mimo jiné o následcích vlastních činů, tak ta linka není zbytečná ani omylem.

erased

erased (hodnocení, recenze)

Jaká hrozba nadnárodní korporace probůh? Asi jsem prošvihl moment kdy podkopávání klišé vyšlo z módy, ale Mr. Robot jde očividně plnou parou proti iluminátským teoriím...

Rogue

Rogue (hodnocení, recenze)

smysluplne happyendy jsou lepsi, nez nesmyslne smrti, kde se do neceho funkcniho prida zbytecna linka jen proto, aby mohl nekdo umrit a lidi byli spokojeni. ale jak rikas, je to popularni a tedy je to dulezite. ja si dam jeste dil a pak to nejspis zabalim

na příspěvěk reagoval Traffic

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

duckman

Co je na tom konspiračního?

To, že společnoszi jako E-Corp jsou metlou lidstva, snad debatovat nemusíme.

A to, že je možný je shodit, je fakt, jen se to nikomu nechce moc dělat, nebo je to kvůli bezpečnostním opatřením nemožné. A na to obojí naráží tenhle seriál?

Nebo myslíš, že kdyby to bylo nemožné, bude mít každá banka nebo pojišťovna stovky záloh?

 

Naopak se mi na tom seriálu líbí, že jim to nevychází a lidi tam umíraj. A linka s drogovou závislostí a ostatními problémy je jen plus. Osobně nemám moc rád filmy, kde se všechno odvíjí k dobrému. stejně jako je populární například GoT. Happy endy už prostě vyšly z mody, je jich moc.

duckman

duckman (hodnocení, recenze)

Kdyby zustal trreba u udavani pedaku nebo edaleru drog, ale zase tu je jako nejvetsi hrozba nadnarodni korporace. to je zase jenom xsmichu a hodne to v mych ocich pada.

na příspěvěk reagoval Milky.

duckman

duckman (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Skupina svetove nebezpecnych hacjeru se schovava a hackuje z nejka rozpadle hrackarny :DDD vsem tem konspiracnim teorim jsem nikdy neveruil, nato neni lidsky zivot dost dlouhy.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Mimo83

Mimo83 (hodnocení, recenze)

Súhlasím so všetkými, ktorí tento seriál považujú za to lepšie zo súčasnej seriálovej tvorby.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

duckman

Mě to přijde parádní. Začíná se to rozjíždět na více liniích, nemá to happy endingy, co víc si přát? Není to jen další balast co se točí všude.

na příspěvěk reagoval duckman

erased

erased (hodnocení, recenze)

Po bombastickym pilotu bohudík s každým dílem ještě lepší. "Kytky" tomu očividně sednou.

na příspěvěk reagoval Martas81

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

Pokud někdo sledujete k tomudle seriálu ještě True detective, tak tento týden v obou dílech byla téměř totožná scéna ...

Traffic

Traffic (hodnocení, recenze)

Matty

Tohle mě zaujalo taky, předtím jsem něco podobného v rámci televizní produkce viděl akorát v Lutherovi a tam jsem si to vysvětloval jako znázornění situace hlavního hrdiny, který se ocitá neustále "na hraně" (zákona, života...). Ale to je dost vágní a nevěnoval jsem se tomu podrobně. Navíc se tenhle typ rámování neomezoval jen na scény s Lutherem. Tady jsem to zatím nestudoval o nic víc, ale myslím si, že to svoje opodstatnění má. Třeba ten šestý díl. Rozhovor Elliota a Angely před domem, kdy jí řekne, co chce ona slyšet, aby se jí víceméně zbavil - tváře postav jsou tu odsunuté na opačné kraje rámu a můžou značit neupřímnost té jejich komunikace, resp. Elliotovu milosrdnou lež. Zase jinak to třeba funguje v konfrontaci Tyrella s tím novým bossem EvilCorpu, kdy je Tyllerova hlava odsunutá do dolního kraje rámu - jeví se maličká, bezvýznamná, protože ta postava tam dostává na frak. Dál si už nic nevybavuju.

Je fakt, že styl tady opravdu může být důležité vodítko ve "čtení" jednotlivých scén. Mimo jiné i vzhledem k tomu, že ten seriál dost zajímavě pracuje s nespolehlivým vyprávěním, které nutí si klást otázky po "opravdovosti" celého toho fikčního světa. Všechny postavy mluví o E-Corpu v dialozích jako o EvilCorpu, což je Elliotovo vlastní pojmenování; postavu Mr. Robota lze jednoduše chápat jako obdobu Tylera Durdena, s čímž si podle mě seriál vědomě pohrává. 

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Rád bych si někdy přečetl studii o rámování v Mr. Robotovi. V šesté epizodě (v těch předchozích jsem se na to tolik nezaměřoval) není téměř jediný záběr, v němž by byla postava situována přibližně uprostřed rámu. Zpravidla stojí/sedí na pravém nebo levém okraji obrazu, což alespoň na mne při takové četnosti působilo dost nepříjemným dojmem vychýleného světa, v němž věci nejsou tak, jak by měly být. V těch nemnoha záběrech s Elliotem ve středu se přitom zdálo, že nad situací přebírá kontrolu a dočasně získává určitý vnitřní klid. Chtělo by to podrobnější a pozornější sledování, ale řekl bych, že zde rámování nese docela dost významů a napovídá nám, jak ten který záběr "číst".

na příspěvěk reagoval Traffic

Související novinky

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

21.01.2023

Zatímco pokračuje v práci na sequelu k jeho komiksovému Batmanovi, rozhlíží se mezitím režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) i po dalších zajímavých projektech. A jeden takový mu nyní právě… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Freddie Mercury míří do kin

Freddie Mercury míří do kin

06.11.2016

Biografie největší hvězdy Queenů se chystá už řadu let. Freddieho Mercuryho si měl zahrát Sacha Baron Cohen (Borat, Diktátor), ten ale po neshodách se členy kapely z projektu odstoupil. Hudebníky… (více)

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

08.08.2016

George R. R. Martin momentálně píše Vichry zimy, šestý román z fantasy série Píseň ledu a ohně. Knižní předloha Hry o trůny je alfou i omegou jeho tvorby, to ale neznamená, že by zanedbával svá… (více)

Reklama

Reklama