Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na úvod se zamysleme nad tím, co mají společného vyšetřovatel Oldřich Vlach a Sherlock Holmes. Lulku ano, dedukci rozhodně ne.. Autoři nám rafinovaně nahodí udičku, že za vraždou nebohé ženy stojí Eda Cupák. Hovoří zapáleně o emigraci, nemá rád zákazy, potkává zahraniční delegace, zkrátka ideální kádrový profil vraha, ale ouha, on za tím nakonec někdo jiný s úplně stejným kádrovým profilem! Druhý detektiv Franta Němec to zahalen v dýmu rozlouskne za necelých 48 hodin a přitom trpce lituje, že to trochu nenatáhnul, aby ještě nemusel domů za tou svou vzteklou fúrií.. Za pár hodin si budu pamatovat pouze nekonvenční hudební aranžmá a obraz klauna Krustyho kdykoliv promluvil Jiří Bruder.. ()

Khotzilla 

všechny recenze uživatele

Další potvrzení faktu, že slušné detektivky se u nás před revolucí točily naposledy v šedesátých letech (Petr Schulhoff!), zatímco později už to byla až na výjimky bída a utrpení, plná ideologického balastu a zásadních prohřešků proti žánru. Pomalé tempo a vyloženě nudné pasáže jsou u nich běžné. Většinou to pak - stejně jako tady - zachraňují herci. Tento případ sice není z rodu těch už vyloženě komických svou nereálností či okatou podporou režimu, ale i tak je to typický důkaz toho, že pokud někdo tvrdí, že se tu před revolucí točily lepší filmy, buď podobné filmy neviděl a nebo trpí ztrátou paměti... ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Začnu spíše perličkou: Tímhle filmem ukončil jistý účinkující jménem Bert Schneider (dle stránek filmovyprehled.cz vlastním jménem Hubert Schneider :o)) úspěšnou dekádu 70. let ve své "kariéře" filmového komparzisty, účinkujícího v celé řadě filmů různé kvality, snad vždycky uváděného v titulkách jako posledního. Zde dostal patrně svou životní roli - jeho postava se jmenuje technik Syřiště, objeví se na plátně beze slova asi dvakrát zezadu, jednou se malinko pootočí, ale mezi zaměstnanci kina se o něm mluví neustále. ,,Čekal jsem na kolegu Syřiště, který má střídat... Syřiště zase nepřišlo, co? No nic. Vemte to tu chviku... Syřiště si narazil holku a přišel si klidně o 2 hodiny později... Je půl 7 a Syřiště mě vypeklo. Uděláš mi to?" Série vcelku vtipných hlášek, která asi člověku z tohoto filmu utkví v paměti nejvíc (jeden kolega technika Syřiště před časem nazval českou paní Columbovou :o)). . . . Jinak průměrná detektivka bez výraznější atmosféry, která sice pojednává mimo jiné o vyšetřování vraždy, ale jinak spíše uspává. Víc než samostatné vyšetřování (více či méně stejné jako v řadě obdobných normalizačních kriminálek) budou pro současného diváka zajímavé dobové reálie a fungování techniky za socialismu. Luděk Munzar ve své snad druhé nejhorší roli (hned po pseudokomedii Jak napálit advokáta). (50%) ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem dočtl poměrně nedávno, takže múžu říci, že se liší především atmosférou. (Odhlédne-li se od změny detektiva.) Zatímco kniha moc nehodnotí a odehrává se v podivném letním bezčasí, kde se věci vznáší v oparu socialistického života, ve filmu na diváka dopadá tíživá realita 70. let s plnou vahou. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelné s detektivkami z šedesátek typu kapitána Exnera nebo dokonce majora Kalaše. Pomalé, neoriginální, nudné, bez silných hereckých výkonů., a navrch to "zdobí" ideologie a klišé vyšetřovatele zanedbávajícího rodinu. Jeden z mnoha smutných důkazů, jak normalizace zničila do té doby vynikající československou kinematografii. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)
  • Když ředitel provází Marhu (František Němec) po celém INDOCu, hned v radiologickém oddělení představuje Syřiště (Bert Schneider). V oddělení dálnopisů zavolá na Forsta (Adolf Filip) a diví se, že je Forst ještě na pracovišti, on to vysvětluje tím, že nepřišlo Syřiště, to je ale už dávno na směně. (gug)

Reklama

Reklama