Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

honajz 

všechny recenze uživatele

Vynikající hlášky a na několik výjimek (hlavně závěr s Lauren Bacall, ale i představitelka její sestry hraje toporně) herecké výkony. Jinak v podstatě skoro doslovný přepis románu - opět s výjimkou konce (v románu se odehrává v pustině u dolů a lépe pochopíme, oč šlo a jaká "nemoc" postihla mladší sestru). Ale i na dnešní dobu skvělá kamera (když odmyslíme ateliérové exteriéry ;-)), scénář, prostě filmařina. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart je dokonalý. Uvedomil som si, že je predobrazom mnohých filmových aj televíznych postáv a hrdinov. Howard Hawks napratal film kopou krásnych mladých žien a aj keď to nie je pravý noir z toho prvotného noirového amerického obdobia (väčšina sa tu odohráva v luxusných interiéroch) výprava je i napriek komornosti veľmi pôsobivá od začiatku do konca - najmä skvelý úvodný obraz s generálom medzi orchideami, kedy sa Marlow potí ako kôň, potom "dažďová scéna" alebo skvelý obraz v hazardnom dome eddieho marsa... príbeh, aj keď sa môže zdať prehustený informáciami, ktoré sa dozvedáme v slovných prestrelkách, je úplne jasný a zrozumiteľný, je to typická detektívka drsnej školy, no tu nejde o samotný príbeh, ale o bogarta a marlowa v jeho podaní, je to o skvelých dialógoch a hláškach a o veľmi vydarenej atmosfére a vzťahu medzi marlowom a vivian. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pro Filmy-Noir mám už léta slabost. Hluboký spánek má vše, co by takový druh snímku měl mít. Napětí, skvělou atmosféru, zajímavé postavy, zvraty v ději, výtečnou hudbu a v neposlední řadě příběh. Co mi však v případě Hlubokého spánku vadilo, byla nepřehlednost. Přiznám se, že jsem se ve snímku ztrácel a přesně nevěděl, co je to právě na obrazovce za postavu, kde se tam vzala a jak na ni Marlowe přišel. Dokonalost sama však byla postava soukromého detektiva v podání Humphrey Bogarta. Tohoto herce jsem si oblíbil hned v prvním snímku, ve kterém jsem ho viděl. Jeho neskutečně silné charisma, zvučný bas a herecké umění je bezchybné. Cynický, ironický a dvojsmyslný Phillip Marlowe byl díky němu ohromným kladem filmu a chemie mezi ním a Lauren Bacallovou musela zákonitě oslovit, pobavit a zaujmout. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Krásná Chandlerovka s Humphrey Bogartem v roli tvrďáka soukromého očka Philipa Marlowa. Napínavý děj, kde hrdinové postupně upadají do hlubokého spánku, z něhož není návratu. Ještěže si Marlowe vždy ví rady. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4176-hluboky-spanek/videa/ a nádherná scéna s charismatickým Bogartem: http://www.youtube.com/watch?v=3t8H07c30io a scéna s Lauren Bacallovou a jejím voláním policie: http://www.youtube.com/watch?v=DwXc4N_10rA&feature=related ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Notně zamotaný film-noir, který ve mně stále budí celkem ojedinělý pocit, že je ten zmatek neproniknutelný záměrně. Výborná je hlavně dvojice Humphrey Bogart a Lauren Bacall, mezi nimiž to vážně jiskří (a jejich dialogy jsou také parádní). Režisér to v klidu jistí ze zálohy a moc na sebe neupozorňuje. Ale jestli tuto temnou jízdu L.A. zvládl natočit v ateliérových kulisách, pak rozhodně klobouk dolů! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (19)

  • Humphrey Bogart a Lauren Bacall se během natáčení natolik sblížili, že to Bogartovi způsobilo velké manželské potíže, jejichž řešení hledal Bogart v alkoholu a nebyl schopen herecké práce. Tři měsíce po dokončení filmu se Bogart a Bacall vzali. Bylo to jedenáct dní po Bogartově třetím rozvodu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti. (Kulmon)
  • Raymond Chandler vyhlásil, že Martha Vickers podala ako Carmen vo filme taký skvelý herecký výkon, že zatienila aj samotnú Lauren Bacall. Výsledkom bol finálny zostrih, v ktorom väčšina filmového materiálu, kde vystupovala Carmen, skončila v koši. (beso74)
  • Studio Warner Bros. dalo režisérovi na nákup práv k adaptaci románu 50 000 amerických dolarů. Tomu se však podařilo je získat za pouhých 5 000, přičemž si zbytek ponechal. (Dreadd)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama