Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Notně zamotaný film-noir, který ve mně stále budí celkem ojedinělý pocit, že je ten zmatek neproniknutelný záměrně. Výborná je hlavně dvojice Humphrey Bogart a Lauren Bacall, mezi nimiž to vážně jiskří (a jejich dialogy jsou také parádní). Režisér to v klidu jistí ze zálohy a moc na sebe neupozorňuje. Ale jestli tuto temnou jízdu L.A. zvládl natočit v ateliérových kulisách, pak rozhodně klobouk dolů! ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks i zde brilantně přenesl na plátno drsný a cynický styl literární předlohy. Nechybí svižné tempo, působivá atmosféra a fantastická chemie mezi ústředním duem. Celkově dámské zastoupení je ztvárněno nádhernými ženami, ať už je řeč o Lauren Bacall či Dorothy Malone, která je ve scéně v knihkupectví jednoduše neodolatelná. The Big Sleep však trpí jedním zásadním neduhem, jak už zde mnozí poznamenali. Cenzura z mého pohledu ztížila pochopení celého příběhu a motivace postav, což nekompenzuje ani děravý scénář a zmatečná orientace mezi jmény. Např. jsem postrádal vysvětlení vraždy Sternwoodova šoféra a bližší seznámení s klíčovými postavami (Gaiger, Carmen atd.). Snímek v tomto aspektu poněkud selhává, ale jak jsem zmínil na začátku, je tento nedostatek spolehlivě kompenzován spletitostí příběhu a hereckou plejádou, jakožto několika ikonickými pasážemi. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart je vždy velký noirový eso a ani jeho věčně cool, sebevědomý a chytrácký drzoun Marlowe není výjimkou. Konverzační hry tu baví, ale odehnal mě případ samotný - proč tak zbytečně zamotaný a divácky náročný se vyznat kdo je kdo... vzhledem k tomu mi ani nepřirostla k srdci žádná z postav, než sám detektiv. Chápu superlativa, sám si přijdu jako barbar, ale mně to nesedlo, slabší a rychle k zapomenutí. Víc a víc mě ale láká přečíst si něco z novel R. Chandlera. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Chandlerove romány sú najmä o atmosfére, samotné zápletky je veľmi náročné sledovať a najmä vtesnať do formátu celovečerného filmu. Je veľmi ľahké stratiť sa v tom množstve postáv a motivácií, bohužiaľ Hawks sa neodvážil výraznejšie zjednodušiť príbeh. Videl som noirovky s lepšou atmosférou, ale zase Bogart čoby hláškujúci cynický Marlowe je viac než len solídny. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na každý klasický film se dívám s jakousi zvrácenou touhou, že se mi líbit nebude, že bude nudný a plytký a já budu moct ukázat na všechny, kteří ho adorují, a říct, že jsou povrchní a patolízaví a bez vlastního názoru a že jim máma dávala špatnou přesnídávku a oni nosili bryndák nakřivo a vůbec že se budu moct vyřádit a potom budu smutná, že mě film nepřekvapil, že nás nemohou čekat světlé zítřky, protože včerejšky byly noir. A proto jsem velmi ráda, když zjistím, že Humphrey Bogart opravdu byl roztomilý. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (19)

  • V příběhu filmu bylo po prvním veřejném promítání provedeno několik změn a dotáček. (Cherish)
  • Charles Waldron, který ztvárnil generála Sternwooda, zemřel ještě před premiérou filmu. (Dreadd)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Raymonda Chandlera. (Hans.)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama