Reklama

Reklama

Zaklínač - Série 1

(série)
Trailer 5
USA / Polsko, 2019, 7 h 57 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Geralt z Rivie, zaklínač, ktorý loví príšery za peniaze sa stretáva s čarodejnicou Yennefer a princeznou Ciri. Ich osudy sú prepletené cez zákon prekvapenia a spoločné dobrodružstvá. Yennefer sa mení z deformovanej ženy na mocnú čarodejnicu, zatiaľ čo Ciri uniká pred dobyvateľmi z Nilfgaardu. (Filmaris)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (226)

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel po velkém několika měsíčním očekávání přišlo obrovské rozčarování. Četl jsem všechny knihy i komiksy a hrál druhý a třetí díl. Na seriál jsem se teda moc těšil, ale zkrátka jsem necítil tu radost a nadšení jako u knížek nebo třetího dílu. Henry Cavill je dokonalý Zaklínač, ale bohužel nedostává skoro žádný prostor. Tři dějové linie, které se odehrávají v různých časových obdobích moc nefungují. Postava Zaklínače a původní povídky se tu díky tomu ztrácí a zůstávají osekané a nerozvinuté a vůbec nevyznívají tak, jak by mohly. Velká škoda, že tvůrci nezvolili jiný styl vyprávění. ___ Ostatní herci/postavy už mě tolik jako Henry nenadchly. Za zmínku stojí snad ještě Marigold, hlavně díky zpěvu a hláškám (jinak ten herec moc sympatický není) a trpaslík Yarpen Zirgin, který se objevil v bohužel jen v jednom díle. Yennefer mě vyloženě srala. Celá její dějová linka byla příšerně nudná. Byl jsem zvědavý, jakou udělají ze znetvořeného hrbáče krasavici, ale to se nepovedlo. Ta herečka má opravdu divnej a nesympatickej obličej. Ostatní ženské postavy taky moc krásy nepobraly (snad až na Renfri a Triss). ___ No a co se týká výtek, které mnozí mají vůči černým elfům, dryádám atd., tak to bych moc neřešil. To mi vadilo ze všeho nejméně. Bohužel v dnešní době to už ani jinak nejde. Kdyby totiž tvůrci obsadili pouze bílé herce, někdo by je šmahem nařknul z rasismu jako tvůrce hry Kingdom Come, kteří do své hry zasazené do středověkých Jižních Čech taky nedali žádné černochy a skandál byl na světě. ___ Celkově vzato seriál se od čtvrtého dílu trochu rozjel a šlo to v pohodě dokoukat, některé díly byl dobré (hlavně ten s drakem), ale některé byly vyloženě o ničem. Jsem zvědavý, co vyvedou z druhou sérií. Doufám, že kvalita půjde nahoru. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predlohu som citala pred nakymi 20 rokmi, takze v tomto smere velmi problem nemam. Dokonca ani s hereckym obsadenim, co je pre mna najvacsie prekvapenie, drevo Cavill sa na sem nakoniec hodi. Prve diely celkom navnadili, ze hura, nie je to zle. Potom uz to kolisalo, par dobrych prihod, par velmi pomalych a nudnych. Ako celok fajn, skukla som za jeden lenivy den (1.1.). ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 75%. Knihy som nečítal a hry nehral. No videl som niečo keď to hrával brácho. Fantasy mám rád, Hernyho tiež a na zaklínača som sa tešil. No po prvých dieloch som celkom vytriezvel a niektoré diely (hlavne druhý) som pretrpel. Veľká škoda, že sa s toho spravil seriál, pretože sa to zbytočne naťahovalo v niektorých momentoch a navyše to vyzeralo trošku televízne. Nie vždy a nie veľa, ale prišlo mi to tak. Tak či tak je to pekne spracované fantasy, hudba, príšery, atmosféra a obzvlášť súboje s mečom sú bravúrne natočené. Chápem tvorcov, že to nechceli zbytočne zoštíhľovať, ale chceli dať priestor viacerým postáv, no takto mi to prišlo, že trpel viac príbeh, ktorý nieje zlý len sa zbytočne ťahal. Keď si to porovnám s inými fantasy filmami alebo seriálmi, tak Witcher za 8 hodín moc toho nepredviedol. Verím, že druhá séria bude lepšia ako táto "predstavovačka". Obľúbený soundtrack: Geralt Of Rivia - Main Theme Song, Toss A Coin To Your Witcher (Jaskier Song), The Wolf's Path. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje mírné spoilery! Ačkoli jsem větší počet dílů hodnotil plným hodnocením, jako celek to na mě působilo spíše opatrným, leč solidním čtyřhvězdičkovým dojmem. Tvůrci se už od začátku dušovali, že dostaneme zfilmované povídky + něco málo navíc. A je fakt, že přídavná linie okolo minulosti Yennefer nebo bitva o soddenský pahorek, což jsou v knihách pouze zmiňované momenty, jsou super přidaná hodnota. Tvůrci se snaží budovat komplexní svět od samotného začátku a namísto čistě epizodického vyprávění dostáváme vlastně začátek ságy o zaklínači, kde povídky fungují jako flashbacky do minulosti. Ale bohužel, povídky to odnesly ze všeho nejvíce. Jsou strašně rushnuté, osekané o veškerou lyriku/poetiku, často i dost poupravené (k horšímu) a po emoční stránce ani zdaleka nefungují tak, jak by měly. Díky nim seriál působí i poněkud roztříštěně - jednou tu máme temnou epizodu, jednou se zase skoro pořád smějeme. Věřím, že tohle se v pozdějších sériích ustálí, stejně jako fakt, že to kvůli nelineárnímu a časově neznačenému vyprávění občas působilo jako fantasy Westworld, akorát stvořený daleko méně zkušenými scénáristy. Dokážu si představit, že nezasvěcený divák v tom musel mít docela solidní bordel. A krom občas nedomrlého vizuálu (čert, drak a někdy nasvícení scény obecně), jsou tohle mé jediné zásadní výtky. Casting Geralta je trefa do černého. Ciri jsem si při čtení představoval přesně takhle a jakkoli mám rád Ciri z herní adaptace, ta seriálová mi přijde přesnější. Na Yennefer jsem si musel zvykat, ale nakonec fajn. Triss už je fajn méně, ale třeba pozměněná Fringilla mi nevadila, neb její představitelka je správně charismatická. Černej elf mi ale odjebal dekel, Brooklinon to samé, ale ve finále asi proč ne. Naopak indickej Vilgefortz mi sedl perfektně. I ostatní postavy v pohodě, jen Shaun Dooley, kterého znám jako slizáka z Misfits, je v roli Foltesta takový... zvláštní. I přes zmiňované nedostatky v tom vidím potenciál. Tvůrci k tomu přistoupili snaživě a s respektem k předloze. Nabyté zkušenosti a pravděpodobně i štědřejší budget jistě přinesou své ovoce. (psáno v roce 2019) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je škoda, že je v sérii hneď dej s Ciri zároveň s dejom Geraltových poviedok, lebo zaklínačov dej je kvôli tomu pretvorený a ukrátený o niektoré podstatné veci, ktoré by príbehom dodali väčšiu silu a dôraz. Rovnako mi chýba aj jedna nesfilmovaná poviedka (snáď inokedy) z prvej knihy. Niektoré Geraltove poviedky mi pripadali lepšie v knihe a tu v seriáli im chýbalo to, čo im môže kniha dať lepšie – viac prežívania a opisov situácie. V knihe som si černochov nevšimol, no v dnešných seriáloch kvôli trendu obsadiť všetky rasy tu sú, aj keď by sa do svojich úloh možno nehodili. Henry Cavill má správny chrapľavý hlas pre Geralta, ostatní herci tiež ujdú, aj keď to nie sú žiadni nominanti na Oscarov. Scenáristka Lauren Schmidt niekedy vlastnou iniciatívou epizódam pridala, no väčšinou ubrala. Jej najlepší nápad je záverečná bitka v epizóde 8 Much More, avšak nevyužila dostatočne jej potenciál. Jej najhorším nápadom bolo asi ubrať surrealizmus zo spracovaných poviedok, lebo práve tu sa réžia mohla vyhrať s formou a odlíšiť sa z davu seriálov. Vo väčšine epizód sa tvorcom nepodarilo udržať ani dojem zaujímavého béčka, bolo to horšie. Najlepšie sa podarilo adaptovať Otázku ceny, najhoršie u mňa dopadla epizóda Before a Fall, ktorá bola skoro celá vyplnená zbytočným dejom, ktorý si tvorcovia vymysleli. Prevláda sklamanie, v budúcej sérii to snáď dopadne lepšie. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (67)

  • První série stála společnost Netflix 70 až 80 milionů amerických dolarů. (Geralt z Rivie)
  • Pokud bereme videoherní sérii „Zaklínač“ jako kánonickou, je dračím mládětem, jehož vejce se Borch snaží zachránit, Saesenthessis, též známá jako Saskia Drakobijka, která je jednou z hlavních postav hry „Zaklínač 2: Vrahové králů“ (přesněji Iorvethovy cesty, kterou si hráč může vybrat). (vojtaruzek)
  • Yennefer z Vengerbergu (Anya Chalotra) se narodila v roce 1192 a na začátku příběhu je jí 14 let. První série končí, když je jí 71 let. (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama