Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

John Wayne v typické roli chlapáka, který si stojí za svým, i kdyby ho to mělo stát krk a v netypické roli stydlína, kterého uhání jedna pohledná, ale i dost neodbytná, hazardní hráčka. Tentokrát vsadila na divokou kartu, protože Wayne se coby objekt milostné vášně pod jejími ataky téměř červená, ale, jak se říká: Kdo nehraje, nevyhraje. _____ Western stojí na dialozích, nevtíravém humoru i na nenápadných gestech a náznacích. Deanu Martinovi jsem těžkou kocovinu a bolestivé střízlivění po dvouleté chlastací jízdě uvěřila do posledního zachvění jeho alkoholem roztřesených rukou. /25. 8. 14./ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jako klukovi se mě westerny jako Rio Bravo moc líbily, ukecané, postavy se do sebe pořád trefují hláškami, je tady padouch, sice ve vězení, ale nějaký je. Příběh rozhodně zajímavý. Jenže, jakmile jednou divák ochutná filmy jako Tenkrát na Západě, Divoká banda atd. S Rio Bravem už to moc dobře nevypadá, taky předpokládám že Divoká banda přidělala Johnu Waynovi nejednu vrásku na čele. Abych to zbytečně neprotahoval ...70% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozvleklý a hodně upovídaný western (není se co divit, že je to jeden z nejoblíbenějších filmů Tarantina), v němž Hawks použije za celou dobu jen dva detailní záběry a vše proloží romantickou linií zbytečnou jak čtení z desatera přikázání Tuco Ramirezovi. Co Leone s Morriconem řeknou záběrem, hudbou či pouhými gesty, se zde několik minut vzletně okecává, nicméně chápu, že tohle jsou způsoby amerických westernů plných kašírovanosti z období 50. a 60.let, kde vše připomíná neškodnou hru na šerifa a zločince a vy jen v nadsázce čekáte, kdy prvně jmenovaný koupí lístky na dostavník, nasmaží řízky a pěkně poprosí rabiáta, jestli by byl tak laskav a opustil ráno město a on mu pochopitelně (možná po pár výstřelech) milerád vyhoví. Palec nahoru za hudební klip D.Martina a Rickyho Nelsona (s herectvím je to horší) a občasnou vtipnou průpovídku z úst chromého strážce cely či prkenného pana šerifa. Důvod uctívání Johna Waynea, jakožto ikony amerických filmů z Divokého západu, mi tak nadále zůstává záhadou.. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

John Wayne uz tu neni zadni klucina a nemozne se obleka, ale ze sveho ostrovtipu a presne musky nic neztratil. Prestoze se snad ani nejedna o cisokrevny western, ale spis o komroni westernove melodrama odehravajici se v 85% v inerieru, kde kulky svisti velmi sporadicky. Taktez ostatni zucastneni maji zivotni stavy na rozdavani - pres akcniho opilce, mexickeho majitele hotelu, tajemne karbanicky az po toho zkripleneho dedu. Zkratka sestava na vybornou koverzacku s par zvraty a ani se nenadejete a skoro dve a pul hodiny je pryc. Super podivana. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi konečně podařilo vidět western s legendou tohoto žánru Johnem Waynem a věřím tomu, že jsem narazil na jeden z jeho nejlepších kousků. Rozhodně se nejedná o western typu "Tenkrát na západě", jelikož se celý film odehrává v jednom malém městečku a plyne hodně pomalu. To však neznamená, že by film nudil. Celý příběh je o tom, že šerif s partičkou svých pomocníků (opilec a mrzák) hlídají vězně, kterého se jeho parta snaží za každou cenu dostat ven z vězení. Na této jedoduché zápletce se rozprostírá takřka dvou a půl hodinový snímek, který nešetří napětím a dobrými herci. Ve filmu je minimum akce a převážná část se odehrává v rytmu různých rozhovorů ale i tak zabaví a donutí diváka dokoukat ho do konce. Jinak John Wayne byl machr a závěrečná přestřelka vypadá dobře i dnes. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli v titulcích je uveden Harry Carey Jr., ve filmu se neobjeví, jelikož „jeho“ scény byly vystřiženy. Měl problémy s pitím a režiséra oslovoval „Howarde“. Plat mu však zůstal. (džanik)

Reklama

Reklama