Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (396)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že filmy od Miyazakiho jsou trefou do černého, opět parádní animace a zajímavě ztvárněn post-apokalyptický svět plný fantasy příšer, jež bych se s některými nechtěl vůbec setkat. Opět dobrá hudba, která se zde výborně hodí, akorát na plné hodnocení to nevidím, nachází se zde překvapivě málo sekvencí, u kterých bych si řekl WOW, to je nádhera. První polovina se mírně vlekla, ale závěr je parádní a i tak je pro mě Naushika zatím nejslabší film Miyazakiho, ale přesto stále kvalitní podívaná. Mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nádherný postkatastrofický film, pokud lze tohle spojení vůbec použít. Přesto, že v porovnání s pozdějšími Mijazakiho díly je Naušika více statická a silná snaha něco sdělit snad až příliš očividná a militantní. Hisaišiho hudba zase více experimentální, ale s ohraným klišé v podobě citace 'vznešených' klasických melodií. Byl to velmi ambiciózní projekt, kterým se Mijazaki snažil prorazit, ale všichni ještě trochu hledají balanc mezi tradicí a vlastním rukopisem. Koneckonců, Studiu Ghibli patří až 'Laputa'. ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho imaginace je obdivuhodná, v pravém slova smyslu mytopoetická, jeho umělé světy jsou bohaté na překvapení a přitom věrohodné a živé. Také Naušika z Větrného údolí představuje velice šťavnatý plod autorovy fantastické představivosti. Snad trochu zvláštní, ne však nesympatická, může pro našince být ona pohanská v japonském cítění zakořeněná mytologie v pozadí většiny jeho filmů, která ukazuje dobro jako stav harmonie s božskými silami v přírodě a zlo jako nevědomostí způsobená násilná narušení tohoto řádu. Stejně zvláštní a o poznání méně sympatická je však režisérova pedofilií poněkud zavánějící potřeba poodhalovat každých pět minut hrdinčinu zadnici. Podobné úlitby chlípnosti odrostlejších diváků působí v pohádkovém dobrodružném filmu jako pěst na oko. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fantázii sa medze nekladú. A Hayao Miyazaki jej má na rozdávanie. Vizuálne strhujúci, dizajnérsky skvost, ktorý ale príbehom nedokáže zaujať natoľko, aby sa divák nenudil. A pritom samotná story nieje k zahodeniu, obsahuje viacero posolstiev a hlavná línia je to pravé dobrodružné orechové, ale všetko to pôsobí kŕčovito a zdĺhavo. Možno aj preto sa snímok pri prvom americkom vydaní v roku 1985 ( pod názvom WARRIORS OF THE WIND ) pre miestnu distribúciu skrátil o vyše 20 min. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ja mám radšej Mijazakiho rodinné veci. Fantázie je tam nemenej, ale citu viac. Toto eko post-apo je síce výborný, ale menej univerzálny film. Na akčné sci-fi treba mať náladu, na Totora alebo Kiki nie. Tí náladu vytvárajú. Mimochodom, keď sa Naušika s tým chalanom prepadli cez tekutý piesok, pripadal som si ako v priliehavom klipe k skladbe A Horse With No Name od skupiny America - "The ocean is a desert with it's life underground and a perfect disguise above". ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Schopnosti Naušiky nejsou ve filmu pokaždé zcela vysvětleny. (Geriel)
  • Filmové zpracování odpovídá zhruba čtvrtině mangy, ovšem s výraznými dějovými odchylkami. (Geriel)
  • Téma ekologie je ve filmu mnohem více komplikované oproti manze. (Geriel)

Reklama

Reklama