Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Ano je to průměr, ale přiznejme si, že v době kdy se nám v televizi střídal Pes baskervilský a právě upír z Feratu tak moc na výběr nebylo, a myslím si, že každý byl z Menzela a Veškrnový naprosto odvázanej. I já. Jo, dříve sem se na to těšíval, v dnešní době jsem ho znovu neviděl, možná bych změnil pohled. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nejprve to dobré: zajímavý nápad, konec, posledních 30 minut i napětí. Jenomže tam byly i nelogické scény, a ty film dokázaly zkazit, jako třeba ve T.M.Ě. --------- EDIT 8.6.2024 - Jediný český příspěvek do málo rozšířeného hororového subžánru vraždících aut je bohužel (aspoň mi to tak po druhém zhlédnutí přijde) zprasený viditelnými cenzurními zásahy. Je tu dost míst (a navzdory tomu, co jsem psal původně, jimi oplývá hlavně závěr), které jsou zmatené a je jasně poznat, že v nich cosi chybí a právě to "něco" by mnoha scénám dalo hlubší opodstatnění, atmosférčitější look a někdy i smysl (třeba při závodech). Otázkou však zůstává, jestli by Upír z Feratu přesně podle Herzových představ byl skvělým filmem, i když by druhá největší vada v něm zůstala - a to postava dr. Marka v podání Jiřího Menzela, která spíš vypadá, jako by si sem odskočila ze Hry o jablko a neměla nejmenší ponětí, co s takovou situací dělat, než aby zapadala do hororu, ve kterém chce kolegyni zachránit život před krvežíznivým autem. Někdy je to spíš k smíchu a to vinou obou stěžejních problémů. Na tři hvězdy to pořád jen tak tak vidím, kvůli originálnímu nápadu, kameře, poznatelném Herzově stylu a pár zdařilým hororovým scénám, ale zdařilé to žel není. Slabé 3* ()

Reklama

Opsha 

všechny recenze uživatele

Politika do hororů a pohádek NEPATŘÍ. Začátek vypadá velice slušně (titulky i s hudbou nemají chybu), ovšem to celé jde po dobu filmu strmě dolů. A od druhé návštěvy na pitevně jsem měl pocit, že si asi Juraj Herz šlehnul dost silný matroš. No co se týče hereckých výkonů tak, až na prkenného Menzela jsou vcelku v normálu, v kladném směru vyčníval jedině pošukaný Jan Schmid. Škoda, námět byl slušný, dneska bez cenzury a s větším rozpočtem by to vypadalo jinak. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech mé nadšení poněkud opadlo....navíc kdysi jsem se setkal s feratem naživo a byl opravdu krásný, a pak zjištění, že Herz kvůli zadělaným komoušům nemohl naplno realizovat své představy....věčná škoda. Snová scéna patří k nejlepším. Předpokládám, že místo motoru byly vnitřnosti, které by jistě hezky vyvedl J.Švankmajer, jehož animovaný/loutkový film se mihne ve filmu na TV obrazovce. Hapka solidní, i když v Panně a netvorovi měl hudbu ještě lepší. dodatek - aha, tak jsem si vyposlechl rozhovor s J.Herzem a nemýlil se. Auto mělo vskutku místo motoru vnitřnosti a to od mistra Švankmajera! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Závodní auto z konstrukční stáje Ferat jezdí na krev. To je z ekonomického hlediska, a při stále rostoucích cenách benzínu, nesporně výhodné, ale z etického hlediska poněkud nepřípustné. Jenže jsme v (českém) hororu. Mohl z toho být perfektně drastický horůrek, ale film byl zřejmě tehdejší velmi přísnou cenzurou natolik drasticky sestříhán, až nemá jedinou pořádnou hororovou scénu. Režisér a také autor scénáře Juraj Herz však také velmi často poukazuje, jak mu byl film zničen. Jak daleko se cenzura podepsala na výsledku, lze těžko soudit, ale nepochybně musel mít potíže při svém uvedení do kin. Je pravda, že několika scénám chybí návaznost, ale i tak je výsledkem poněkud mdlý film. Dobré herecké trio Menzel, Veškrnová a Čepek dělají co mohou, aby film zachránili od jednotvárné stagnace a nevyužitého potenciálu, který námět o upírském autě skýtal. Osobně jsem od tak proslulého filmu čekal mnohem víc, ale auto bylo pěkné. 40% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • Auto při natáčení najezdilo 1 500 km a většinou za volantem seděl testovací jezdec automobilky Stanislav Cinkl. Herci Petr Čepek nebo Jana Břežková, kteří ve filmu s autem také jezdí, totiž ve skutečnosti neměli řidičák. [Zdroj: garaz.cz] (pornogrind)
  • Servisní vůz pro závodní servis je Land Rover 109 z roku 1960. (sator)
  • Ukázky z němého filmu, který si ve filmu promítají, jsou natočené speciálně pro tento film. Upíra vystupujícího z rakve hraje sám režisér Juraj Herz. (gjjm)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama