Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (326)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když se řekne "film Petra Zelenky a jeho přátel," stále si představuji nějakou super bombu, ale i to přestává v posledních letech platit... Zejména proto, že od současnosti je potřeba větší odstup, aby její zobrazení ve filmu mělo větší dopad. Z hlediska myšlenek, které si rozumný člověk pokládá, je snímek předimenzovaný, neplatí to však pro postavy a vyústění příběhu, které byly docela povrchní a zbrklé. ()

iHyik 

všechny recenze uživatele

Až do konce filmu jsem si nebyl jistej, jestli je postava Kryštofa Hádka karikaturou "bláznů", kteří snadno skáčou na špek komukoliv a čemukoliv, včetně různých konspirací, anebo jestli je projevem režisérova volajícího svědomí, které nesnese boj s větrnými mlýny (a bere si k tomu jako rukojmí české reálie, které spojuje s mnohem staršími americkými). No a po konci filmu si tím pořád nejsem jistej. Vím jenom to, že mě to i tak velice bavilo, dobrá podívaná. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka, velmi svérázný tvůrce, si bere na přetřes českou a zahraniční politiku, zvláště tu americkou. A apoliticky orientovaný divák vůbec netuší, o co mu vlastně jde, respektive, co chce svým počinem sdělit. Politicky orientovanému divákovi budou jeho vážně míněné postupy mnohdy k smíchu. Posuďte sami. Pavel (Kryštof Hádek), ústřední hrdina vyprávění, je chemik, modelář leteckých benzínových modelů, nabíjí elektrické koloběžky, občas přistihne svoji sestru (Helena Dvořáková) při souloži, jelikož u ní bydlí, a hlavně je vynikající navigátor dronů. A co je pro diváka nejpodstatnější, je ta skutečnost, že se začne značně nořit do vod špinavé politiky a jejich praktik, chce postavit před (český) soud George Bushe za zločiny proti lidskosti a na amerického politika Dicka Cheneyho (s tváří Jana Vondráčka) chce spáchat atentát. To je jen stručný výčet toho podstatnějšího z filmu, samozřejmě, že celý film je ve své struktuře poněkud obsáhlejší a složitější. Zahrnuje i nerealizovatelné předvolební sliby českých politiků. A také se váhá, co s vnadnou právničkou Veronikou Khek Kubařovou, která ke vší pánské uslintanosti náhle zmizí z filmu. Nechat ji oblečenou a jen přistoupit na její tvrzení, že nemá prsa a má velký zadek?! A také nezapomínejme, že hlavní hrdina má kamaráda, šišlajícího Jiřího Mádla, což je jeden z faktorů, co právě film vrhá do jeho nechtěné směšnosti. Námět je v naší filmové tvorbě opravdu unikátní. Od Zelenky ani nelze čekat něco, co by zapadalo do běžného rámce tvůrčího normálu. Jedni jsou z jeho tvorby nadšeni, druhé jeho prazvláštní výplody neoslovují. Já se držím někde uprostřed. Samotný námět má inteligentní proporce. Vše je ale poměrně polovičatě a nedotaženě řešené. Nedozvíme se, jak dopadly volby s politikem, co má na kontě komunistickou minulost coby nechvalně známý soudce z dob normalizace, kam se vlastně poděla jeho právní zástupkyně, jaký přesný účel má ve filmu plnit bohatý podnikatel a zároveň ženatý milenec sestry hlavního hrdiny (Jiří Štrébl). A tak je to celý film. Vždy to má potenciál, ovšem zakončení je neuspokojivé. Závěr filmu (atentát) už byl přehnaný a mimořádně absurdní. Kryštof Hádek odvedl skvělou hereckou práci. A Petr Zelenka si mě svými podivnými tvůrčími výplody (zatím) plně nepodmanil. 6/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní český film, který se snaží vystoupit ze stínu a přijít s něčím, co pro naše končiny není za žádných okolností zvykem. Já takový odvážný krok naplno kvituji, na druhou stranu, výsledek je za mě i tak dost rozporuplný. Ten nápad, kdy se do tuzemského filmu tahá politika USA z dob vlády Bushe, mě potěšil, ale po stránce zpracování bych si dokázal představit více. Hádek s Mádlem excelují, tam není o čem, zejména díky nim Modelář nespadl do pofidérních vod podprůměru. Dále se mi líbilo, že člověk nedokázal odhadnout, jakým směrem se režisér/scénárista Zelenka vydá, ve vzduchu viselo nepřeberné množství možných cest, za to palec nahoru. Gradující závěr, kdy do Prahy přijel Dick Cheney, měl něco do sebe, nebudu lhát. V konečném součtu...Zajímavý smíšenec různých žánrů, ale jedno zhlédnutí stačilo. Za mě 6/10 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Konečně český film, který o něčem je. Má jasný začátek a konec a není úplně čitelný. Dost dlouho nevíte o co Hádkovi jde, jestli je nebezpečný, nebo prostě jen trochu divný. Část s Kubařovou a politikem, je jak vystřižená z Taxikáře a díky tomu jsem byl furt takovej lehce znepokojenej. Mádl je jako klon Kata dobrej. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • „Dnes už není ani tak zajímavé vidět záběr natočený z dronu, jako spíš dron, který takový záběr natáčí. To, co se děje za kamerou, je zajímavější. Jasně, je to technická hračka, ale je sexy. V Modeláři pracujeme s drony unikátním způsobem a to nejen na české poměry,“ prohlásil režisér Petr Zelenka. (SONY_)
  • Hned v úvodu chytá Plech (Jiří Mádl) dron Matrice při přistání do rukou, což není úplně bezpečné a do jisté míry je to i zbytečné, když dron mohl přistát na rovném povrchu na zemi. (TheSlezy)
  • Ve filmu jsou použity obrazy Michala Škapy (*1978). (sator)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama