Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o krystalicky čistou konverzačku, Official Secrest Vás i přesto dokáže velmi snadno strhnout. Lví podíl na tom má zejména dravá režie, jež společně s hereckými výkony a bryskním hudebním podkladem vytváří ze snímku režiséra Gavina Hooda instantní dramatickou záležitost s lehkými konturami thrilleru. Za zmínku samozřejmě stojí i příběhové podhoubí, které bez skrupulí ukazuje, jak daleko jsou vlády a zpravodajské služby schopny zajít za uchováním nepříjemných záležitostí ohledně invaze a následné války v Iráku. Tohle se tedy až na pár menších tvůrčích zaškobrtnutí velmi povedlo, pročež byste si tuto skvěle natočenou záležitost rozhodně neměli nechat ujít. Skvělá práce! „You don't know that. I mean, he just keeps repeating the lie. Just because you're the Prime Minister, it doesn't mean you get to make up your own facts.“ ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Bol by to pre mňa opäť iba jeden z tých rutinne natočených dokumentárne vyznievajúcich filmov, keby nemal tak fajnové herecké obsadenie. V každom prípade ide o zaujímavý spätný pohľad na udalosti, na ktorých interpretáciu si veľmi dobre spomínam a o to viac je celá záležitosť skutočne desivá. Je až zarážajúce, ako mohla vyšumieť do prázdna. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Politika těchhle pánů byla vždycky s velkým otazníkem. Šéf resortu zahraničí Colin Powell a hlava státu Bush označovali Saddámův režim v Iráku za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Holt měli „důkazy“, ovšem pracovali se záměrnými a vědomými lži a dopouštěli se hned několika argumentačních triků. Neetický nátlak na Radu bezpečnosti OSN se toho času nelíbil Keiře Knightley, která se rozhodla informace o manipulaci zveřejnit. Jenže pracuje ve vládních službách, navíc je provdaná za muslima, takže svým (statečným x naivním) krokem ohrozí celou svoji rodinu. Výsledek je chytlavý a přehledný, režisér Gavin Hood má na kontě několik přešlapů, ale kupříkladu ambiciózním Okem v oblacích si to hodně vyžehlil. Obdobně náročné je tohle drama za pravdu, vystavěné je sice rutinně, ale několik poutavých vrcholů nabídne. Stejně jako solidní herecké výkony. A lidé navíc tyhle souboje stát versus jedinec můžou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Válka a výmluva mají jedno společné. Dost často jsou postavené na lži.. Svou strukturou divácky velmi přístupné drama, po kterém uznáte, že i přes všechny její neduhy můžete v demokracii fouknout do píšťalky a nehrozí vám, že omylem vypadnete z okna v šestém patře. Ať na to pohlížíme z hlediska morálních zásad, či v širších souvislostech, Tony Blair je zase za idiota.. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Keira Knightley. Keira vypadala nějak mdle, zuboženě a nepřitažlivě, o to více autenticky působila. Zahrála svoji postavu velmi přesně s britským akcentem, který je milionkrát lepší a hezčí než uhulákaná americká angličtina. Příběh je v zásadě jednoduchý, ale i tak mě dokázal strhnout, a fandil jsem Keiře až do úplného konce. V rámci mé výzvy se Keira posouvá do čela průběžného pořadí. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film sa natáčal v Doncasteri, Leedse, Haworthe, Liverpoole, Bradforde a Manchestri (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama