Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fauda dosáhla toho, co se zdaří jen hrstce televizních titulů - stala se v zemi původu svérázným kulturním fenoménem. Sjednocuje hluboce rozdělenou zemi, kde panuje částečný apartheid, aspoň v tom, že všechny znepřátelené komunity pravidelně usedají k televizorům, komentují děj a nacházejí si tam to svoje. Fauda není nestranná, je vyprávěná z pohledu členů izraelského komanda operujícího v utajení na území palestinské samosprávy proti teroristům napojeným na Hamas. Není to ale pohled vyloženě tendenční, tvůrci evidentně znají palestinské reálie a dokáží izraelcům zprostředkovat pohled z druhé strany a ukazují motivy, které k útokům vedou. Seriál má údajně slušnou sledovanost i v řadě arabských zemí, které Izrael opravdu nemusejí. Fauda dokázala za nepoměrně menší peníze vytvořit úspěšný akčně dobrodružný produkt dotýkající se i žánru politického thrilleru, který může směle konkurovat oblíbeným akčním sériím ze zámoří. Není bezchybná, např. bojové nasazení půvabné Nurit je pochopitelně atraktivní pro mužskou část publika, odporuje ale praxi ozbrojených izraelských složek nevystavovat ženy riziku zajetí. Základem úspěchu Faudy jsou dobře napsané postavy na obou stranách barikády a scénář, který se s nimi nemazlí, nemilosrdně je drtí, smýká s nimi ze strany na stranu a nechává na nich krvavé šrámy. Zvolený formát pochopitelně neumožňuje hlubinnou psychologickou sondu do myšlení obyvatel Izraele a Palestiny, ale jako ukázka bezvýchodného stavu společnosti, kde dva národy a dvě kultury soupeří o jedno a též území, funguje zatraceně dobře. Celkový dojem: 90 %. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

24 hodin na izraelsko-palestinský způsob. Téměř totožné ingredience - a kupodivu i výsledek! Nářezové akční drama o nelehkém (a nekončícím) boji s terorismem, jehož hlavní hrdina, drsňák Doron, by si se Sutherlandovým Jackem Bauerem bezpochyby skvěle rozuměl. Představa crossoveru těchto dvou seriálů mi způsobuje erekci. S01: 85 %; S02: 80 %; S03: 80 % ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Na krimi seriály nikdy nedívám bez extra důvodu a ten tu byl jak doporučení (a všeobecný ohlas), tak zájem o dění, konflikt a kulturu ve státě Izrael. Na FAUDA je asi nejlepší ta nezvyklá nestrannost - obojí v hebrejštině a arabštině sleduje jak osudy v rámci židovské anti-teroristické jednotky, tak jejich radikálního palestinského cíle, tak že velmi dobře (a lidsky) chápete obě strany. A skrze spirálu hrdosti, pomsty, zrad a emocí tu je 12 dílů plných napětí a tragédie, natočených příjemně civilně a z první ruky. Dvojí bravo Lior Raz, pokud vám to půjde sehnat tak určitě doporučuju. 80% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

1. serie O opravdovosti Faudy nemůže být pochyb. Tvůrci, téma, uplakaní teroristi, všechno je lidské, skutečné a profesionální. Když dojde na akci, je to pecka. Když dojde na nějaká odhalení, nečekané zvraty, střety a skrývání špiónů, je to pořád pecka. Ale ty osobní věci ať už na straně židů nebo hamásu, je to strašná sračka. Druhá řada by si jistě zasloužila mou pozornost, ale příliš reálnou tvorbu nemám moc potřebu sledovat. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Inšalláh, Allahu akbar pičo! Tak to byl neuvěřitelnej mazec toto. Nenávist mezi Izraelci a Palestinci je vskutku obrovská. Opravdu hodně kvalitně natočené, super scénář a herecky taktéž kvalitka. Kor když byl jeden z tvůrců Lion Raz (hlavní postava Doron), ve skutečnosti v protiteroristické jednotce. Postavy, které si člověk zamiluje a zároveň ho některé znechutí. Každopádně dobrej středověk a v palicích slušně vymeteno. Samozřejmě ani tady není nic tak černobílé. Ale představa, že těch magorů po Evropě běhá miliony, no radši nic. Hodně emocí to ve mě vzbudilo. Žádnej patos jak to umí amíci, ale prostě a jednoduše super akce, napětí, které vás okamžitě vtáhne do děje! 3 série za 5 dní mluví za vše:) ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)
  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)
  • Při útoku zasáhne Doron (Lior Raz) prchajícího Fauziho Hamdama (Amir Khatib) zezadu do levé lopatky. Ovšem při dalších záběrech útěku má Fauzi průstřel v pravé polovině hrudníku. (mikulin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno