Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se potkali v příšeří biografu a hned si omylem vyměnili tašky. Podruhé se „našli“ u okénka Ztrát a nálezů, kam slečna Petra (L. Šafránková) přišla Tomášovi Krchňákovi (J. Abrhám) připomenout, že podle jeho ztraceného diáře by právě v tomto okamžiku měl sedět v zubařském křesle. V témže duchu pokračovala známost stále ještě svobodného, pětatřicetiletého, značně roztržitého vědeckého aspiranta Krchňáka a romanticky založené slečny Petry až do dne, kdy se Tomáš odjel podívat za rodiči na venkov. Doma jej uvítala bábovka a dobře míněné rady, začínající u jeho kandidátské práce a končící u maminčina povzdechu, že vnoučků se už asi nikdy nedočká. O to větším překvapením byla pro rodiče Tomášova reakce: „Já se budu ženit“. Rodinný rozhovor mžikem nabral jiný směr. „Člověk by se měl ženit s rozmyslem“, varoval před zbrklostí otec. „Toho druhého nejlíp poznáš, když s ním cestuješ“. Oni dva s maminkou například jeli na svatební cestu do Jiljí. Když Tomáš půjde v jejich šlépějích, nemůže nic zkazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (336)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sebepoznání je jistě nesnadná záležitost. A poznání toho druhého teprve. Jaký bude manžel? Bude mě mít skutečně rád? Co by byl schopen pro mě udělat? Jaká bude asi jako manželka? Bude mě podporovat nebo vychovávat? Kde získat odpovědi na tyto závažné otázky, než na společném výletě, kde jeden bez druhého nemůže prakticky existovat. Nadčasově půvabný příběh je přímo prodchnut osvobozující prázdninovou atmosférou plnou drobných komických příhod a malérů, které tu nahrazují cosi jako bobříka odvahy a trpělivosti. Libuše Šafránková a Josef Abrhám vytvářejí své role s velkým zaujetím i přirozenou autoritou a divák postupně zjišťuje, že ti dva k sobě prostě patří i ve skutečnosti. Jedno z nejzdařilejších děl televizní dramaturgie osmdesátých let i dnes plně nahrazuje rychlokvašené fabrikové produkty současné tvorby a nutí k zamyšlení, proč se již tak skvělé a umělecky nenahraditelné filmy neobjevují na našich obrazovkách častěji. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Těžká zatěžkávající zkouška o snesení a poznání dvou novomanželů na cestách, kteří tou dobou byli už skutečnými manželi.Už když jsem viděl úvodní scénu u okénka ztrátů a nálezů mezi panem Smoljakem a Abrhámem musel jsem se smát, a říkal jsem si to může stát zato! Později už to takové nebylo a mé prvotné nadšení trochu opadlo, ale stále to nějak šlo ve všech mírách únosnosti a snesitelnosti.Říká se, že dva lidé se nejlépe poznají na první dovolené. Pravda je však trochu jiná: i každé další společné prázdniny jsou pro vztah zátěžové a stresující, protože do hry přibývají další faktory jako děti, partnerská krize nebo rozdílnost zájmů. I když ale oba milují lezení po horách nebo opalování, je dobré mít předem jasný plán.Lepší je vždy předejít a zabránit zbytečným nervům, zklamáním nebo výčitkám.“Nejlepší je stejně originální odpověd vodákům na jejich pozdrav AHÓÓJ "dobrý den" v podání L.Šafránkové.Dávám za 3,5/5 a to sice i za ne zcela odhalenou ale přesto děsně sexy L.Šafránkovou za scénu u vody na kamenech a pak za tu na loďcě.Neco kouzelného z ní prostě vyzařovalo aniž by se musela zcela odhalit (tuším že to neudělala nikdy v žádném svém filmu) a proto si ji cením a vůbe jejího herectví o to víc.To co jiné musely dohánět tím, že se svlékaly před kamerou, ona zas nikdy nepotřebovala! ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na to, ze se jedna jen o televizni film ( proto pridavam ctvrtou hvezdicku ), ma Jilji vyborne herecke obsazeni a ustredni dvojice tahne cely snimek. Vykresleni hlavnich postav mi ale moc nesedlo a naivni nevestu Petru bych za manzelku asi nechtel. Film obsahuje dostatek vtipnych scen, celkove me vsak celkem nudil... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů,které počítám k absolutní špičce českých(potažmo světových) komedií,s osvědčenou dvojicí hlavních protagonistů.Střet Krchňákových fantazií se syrovou realitou je naprosto brutální a on tu musí použít veškeré své schopnosti,tupou sílou počínaje a brilantním čtením v mapě konče.Film jsem si oblíbil už v dětství a vydrželo mi to dodnes. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Film jsem dnes viděla asi po stopadesátésedmé a i tentokrát jsem naplněna krásou příběhu, neuvěřitelnou něhou a chemií, která z obou hlavních aktérů jenom prýští. Jsem odkojená výlety do přírody, spaním pod stanem, jsem opíchaná miliony krvežíznivých komárů a jsem "oddělaná" vodou různých našich i zahraničních řek, takže si dokážu představit tu pohodu, kterou Libuška a Josef při téhle cestě k chomoutu prožívají. Je zároveň tak nádherné a zároveň velmi smutné se na to dívat. Jen málo z nás má to štěstí na svou spřízněnou duši, se kterou prožije v hluboké lásce a harmonii celý život a není schopen se smířit s jejím odchodem a jde za ní. Tenhle film je za celou galaxii hvězd, je to nejlepší česko - slovenský snímek, jaký jsem kdy viděla. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (17)

  • Na využitie juhočeskej chaty AMU v Poněšiciach dostal režisér odporúčania: „To prostredie nám vyhovovalo, bolo to pre nás výhodné. Boli sme tam čiastočne ubytovaní. Nestane sa vám pri natáčaní tak často, že sa vyspíte, vyjdete von z chaty a idete rovno točiť exteriér." (Raccoon.city)
  • Na natočenie zlomenia lode na polovicu mal štáb nachystané lode dve. Jednu z nich nechal prerezať a spojiť, aby nebolo nič poznať. Josef Abrhám (Tomáš Krchňák) mal pod nohou pedál, ktorý bol pripojený na spojovací čap, na ktorý v správny moment šliapol a loď sa za jazdy rozpadla. (Raccoon.city)
  • V nebezpečných vodáckych scénach Libuši Šafránkovou (Petra) dublovala vtedy pätnásťročná Monika Jandová skôr Sýkorová, ktorá jazdila predtým na vode aj závodne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama