Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 4

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (341)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Sem velice mile překvapen a u Berga, to platí dvojnásob, čekal sem přehnaně patriotický film, který to bude v tom vlastenectví přehánět a já z toho budu mít tak akorát otok na hlavě. A ono to tak neni, jako jo samozřejmě, je tady dáno že Amerika si tohle nenechá líbit a že je to posílí, ale je to dáno v rozumné míře. Film má dobrý scénář a Berg zkušeně režíruje, filmy velice rychle nabere spád a až do konce, je to napínavé a jde to přímo neodbočuje u zbytečných věcí. Na filmu je dobré to, že tvůrci se trefili do těch postav, takže herci odpovídají postavám, které hrají. U Wahlberga je to trošku mimo, ale tak jasně no. Navíc ve filmu sou poskytnuty reálné záběry a fotky z onoho incidentu, takže film neni odtržen od reality a zůstává nohama pevně na zemi. A poslední velká věc, která stojí za zmínku, je ta noční přestřelka, nevim jestli se opravdu takhle odehrála, ale je mi to jedno, je to realistické a hlavně ty postavy, nepůsobí jako nesmrtelní super vojáci viz Lone Survivor. Takže noční přestřelka, patří k tomu nejlepšímu, co bylo natočeno a J.K. Simmons, tam v ní exceloval, byl jako John Wayne. Za mně spokojenost a slušné překvapení. A respekt ke všem, policistům, záchranářům a lidem, kteří se v těch nejhorších chvílích, dokáží zachovat lidsky, nesobecky a nejednají unáhleně a hloupě. PS : Asijský kluci sou prostě nejlepší. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Přemrštěné hrdinský kousek snažící se vypudit z diváka (rozumě Američana) každou slzu hrdinstvím hlavních postav, samozřejmě největších patriotů pod sluncem. Patosu je přespříliš i na tuto odporně dlouhou stopáž, jedinou funkční věcí jsou akční scény a ani ve výkonech to na tuhle celkem slušnou sestavu není žádná hitparáda. Přesně takhle by se rekonstrukce teroristických činů točit neměly. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Peter Berg konečně splnil na výbornou filmařskou maturitu, kterou mu tu kazil jedině Wahlberg, jemuž jsem policistu nevěřil. Hodně lidí tady opěvuje přestřelku, já bych vypíchl jiné momenty. Ze začátku Berg skvěle dávkuje napětí, kdy víte, že TO přijde a stejně jste v pozoru, zajímavý byl náhled do vyštetřování ze strany FBI (celá ta rekonstrukce s hi-tech udělátky) a vynikající byla i scéna výslechu manželky jednoho z teroristů. Patos mi nevadil, Amerika prostě taková je, hrdá a pyšná. Závěrečné vzletné proslovy tam byly jaksi navíc, bez těch bych se obešel. ___ PS: Body navíc za ujištění, že teroristi jsou idioti, kteří věří, že 11.září bylo komplotem vlády Spojených států. Pro ujištění, že takových debilů chodí po světě spousta, nemusíme chodit daleko. Stačí si pročíst čtenářské diskuze na Novinky.cz, že ano, to je přímo demonstrace „výkvětu intelektuální elity českého národa“. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně a realisticky zvládnutá akce (atentát, útěk, pátrání), děsně rutinní osnova (jeden typizovaný policista, který je u všeho) a dost mělkých (ne)filozofických řečí, patosu a sentimentu. Přitom ten někdy tvůrci zvládají na výbornou (bezejmenný strážník stojící na stráži u přikryté mrtvolky) a tak jen zbytečně to v některých scénách srážejí přílišným tlačením na pilu. SHRNUTÍ: Jak bychom se zachovali? Doufám, že se to nikdy nedozvíme. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dobře uchopený styl vyprávění. Seznamovačka s hlavními hrdiny a zároveň vysvětlení koncepce dějového spletence, klíčová událost bombového útoku a postupně se utahující smyčka. Něco podobného velmi zdatně fungovalo například v Zero Dark Thirty s tím rozdílem. že byl lépe dramaturgicky vybalancovaný. V Patriots Day je spousta patetického balastu v podobě výpovědi skutečných svědků události a různá moudra hlavních hrdinů, která nejsou příliš na místě a když, tak jsou prostě nešikovně uchopené. Pomine-li divák tedy tento neduh a fakt, že si z celého filmu krade dobrých 10-20 minut, nelze se neudivovat nad tím, jak má Berg v malíčku akci a dynamiku akčích pasáží, protože jeho přestřelka v ulících je frenetická, těkavá a přitom neskutečně syrová a přehledná. Zároveň scéna, za kterou měly idealně naběhnout závěrečné titulky. Kdyby uměl pracovat s postavami a s gradací příběhu tak jako Michael Mann, tak si všichni pískáme, protože by to byl plný počet. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Poté, co David Ortiz pronesl v živém televizním projevu na stadionu před zápasem Red Sox slovo „fucking“, by za normálních okolností zapříčinilo pokutu televizní stanici ze strany Federální komise pro komunikaci (FCC). Po dvou dnech FCC oznámila, že daný incident pokutovat nebude. Je to první a zatím jediný prohřešek podobného typu (sprosté slovo při živém vysílání), který daná komise nepokutovala. (Caaslav)
  • Záběry z pouličních kamer jsou výhradně skutečnými záběry z tragického dne. (Caaslav)

Reklama

Reklama