Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 4

(série)
Trailer 3
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2022, 13 h 2 min (Minutáž: 63–150 min)

Hrají:

David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Těsně před jarními prázdninami se do Hawkinsu vrací temnota. Čeká nás nová porce hrůz, děsivých vzpomínek a taky úplně nové nebezpečí, ze kterého tuhne krev v žilách. (Netflix)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (297)

corpsy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa rozhodne sklamanie. Táto séria je ako celok skôr len nastavovanou kašou a marketingovým blizardom, ktorý sa z toho snažil spraviť očakávanú seriálovú udalosť prvej polovice sezóny. Zbytočný prechod z epizódnej minutáže na tú celovečernú, veľa zbytočne použitého materiálu ( tu sa strihač zrejme nudil ). Nabudúce ale očakávam zlepšenie, vyhliadky nie sú zlé. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série je jedna velká audiovizuální bomba, kterou umocňuje vynikající ambientní soundtrack, jenomže nebýt skvělého záporáka, tak jdu s hodnocením mnohem níž, protože se opět pracuje s obrovskou naivitou a stupiditou při jednání různých složek (viz Ruská armáda, vláda USA …). Chápu, že tento přeliv mezi naivitou, pohádkou, komedií, thrillerem, hororem a dramatem je doménou Stranger Things, nicméně v mých očích pak tato hojně zastoupená stupidita, shazuje všechny scény, kterým bych bez váhání vpálil 10/5 a nakonec nemůžu Stranger Things brát vážně. Za Henryho (001) vývoj, spolu se stvárněním obráceného světa, jsem však spokojenej hodně, protože na konec vše do sebe krásně zapadlo a příběhová linka tak nepůsobila jako nesourodá směs. Bojím se však, že už Stranger Things nemá co nabídnout a další série bude či budou velký průser, ale nechám se překvapit. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv nemůžu říct, že bych byl vyloženě zklamán, nemůžu hodnotit výš. Nejsem totiž ani tak zklamán, spíš se naplnila má očekávání. Pozdější řady Stranger Things nikdy nedosáhnou kvalit těch prvních. Především z jednoho důvodu: je to totiž hrozně velké. Je mi fuk, že to Dufferovi předem avizovali. Jedná se totiž pravděpodobně o syndrom, kterým začne trpět každý seriál, když se začnou přidávat série – a to neplánovaně či plánovaně. Víte, kouzlo Stranger Things před lety spočívalo především v tom, že dokázaly správně zkombinovat osobní rovinu s rovinou „bigger picture“. Takové drobnosti, jako lezení oknem za přítelkyní do pokoje nebo sice vážné, ale pořád osobní starosti, jako je pohřešování syna, dávaly první řadě něco, s čím se člověk dokázal ztotožnit, něco, co sice v mnohdy tísnivé rovině ale přesto dokázalo seriálu dodat každodennost. Čtvrtá série sice na tohle úplně nerezignovala, ale od zhruba třetího dílu je středobodem většiny děje boj se záporákem z jiné dimenze. Jo, cením, že se Hopper už nechová jako retardovaný fotřík a že se postavy neprohánějí po vycíděné ruské základně uprostřed USA. Nicméně… Dufferovi tvoří stále větší a větší obraz, stále více a více propojují a vysvětlují, ale já bych prostě jen rád prožil s postavami ten civilní strach o blízké. Jasně, je tu Max, která dost možná nepřežije Vecnovo řádění, ale mně daleko víc sedělo, když postavy pořádně nevěděly, co se v Hawkinsu děje, po lese se potuloval možná tak jeden demogorgon a frajeři se ve škole rvali o holku. Méně je někdy více, ale zmlsanému publiku – vidno dle komentářů – prostě tyhle mega propojené vesmíry a mytologie sedí. Není divu, jsme ve věku marvelizace. Ze čtrté série jsem si teda nejvíc užil to, co zde sklidilo nejvíc kritiky, totiž první dvě epizody, kdy se celý děj teprve rozjíždí a postavy řeší své všednodenní starosti, a pak shledávačku na konci. Samotný záporák Vecna se ze začátku jeví zajímavě, ale horor postupně opadá, jak je jeho tajemství odhalováno (megaklišé „lidi jsou zlí, a tak je budu zabíjet, sice ze mě bude největší hajzl na světě, ale neva“), a ty rádobydramatické pauzy v každé větě a pomalá mluva jednoho doženou k přání, ať už se konečně vymáčkne a přestane házet ten drsný ksicht. Zároveň mám problém s tím, že ve spoustě scén není pořádně nic vidět – kritika, kterou si vysloužila bitva o Zimohrad ve Hře o trůny, by se dala aplikovat i zde. Asi byla blbost pouštět si poslední epizodu za bílého dne. V souvislosti s tím, jak se Hawkins na konci série promění, si té tmy a studených filtrů nejspíš v páté sérii užijeme dosytosti. (1 382.) ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série Stranger Things přerostla v neuvěřitelně šílenou blockbusterovou zábavu, která přehlušuje drtivou většinu sci-fi a fantasy fláků, který šly za posledních několik let do kin – to platí hlavně pro zoufale nudný marvelovky. Čtvrtá série je esencí toho všeho, co milujeme na obřích multiplexech, akorát v pohodlí našich domovů. Na velkoplošný TV s pořádnou zvukovou soustavou vás to vystřelí z kecek a na konci budete v úžasu a strnule dychtit nejenom po finální řadě, ale i po tom, aby bratři Dufferové natočili novýho Highlandera! Ta nostalgická komornost první řady nešla udržet věčně, proto nám tvůrci servírují dechberoucí vypravěčství v opulenci, která nemá v TV zábavě obdoby, přestože je to často klišé i kýč jako prase! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největší fenomén Netflixu i současné doby, který zažívá obdobný hype jako Game of Thrones či Hra na Oliheň je opět parádní retro hororovou podívanou, které se vyloženě něco vytýká velmi těžko. Bratři Dufferové jsou šikovní a Stranger Things se už teď řadí mezi nejlépe hodnocené hororové seriály vůbec. 4. série přinesla zajímavého záporáka Vecna - chválím nepříjemný vzhled i originální způsob zabíjení ( lámání kostí ve vzduchu působilo parádně) a líbil se mi i jeho background a plán. Z nových postav zaujme Eddie, který potěší fanoušky Metalové muziky a Jason, který si zahrál lidského teen záporáka. Rozhodně zaujme rozdělení děje do několik linek ( podobně to bylo i v GOT), kde některé jsou méně zajímavé ( Winona Ryder mě moc nebaví a Will i Mike až na emotivní scénu v autě, měli také slabší příběhovou linii), ovšem linie s EL je opět perfektní a konečně získává zpátky schopnosti ( to mi vadilo na předešlé sérii) a nejlepší je bez debat linka s Hooperem - Kamčatka, Aljaška, demogorgon. dialogy, akce, strhující atmosféra- tam bylo naprosto vše v hojné míře. Na Stranger Things mě baví velký rozpočet a spousta odkazů na starší horory, fakt, že se celá série nese v duchu Noční můry z Elm Street je toho vzorným příkladem a o nádechu Lovecrafta ani nemluvím. Uvidíme, jak si tvůrci poradí s finální 5.sérii, ale vše je v dobrých rukou a věřím, že dostanem důstojné zakončení další velké éry. 8.5/10. ()

Galerie (569)

Zajímavosti (77)

  • Ve čtvrté sérii cestovali herci a štáb na více míst, než kdy předtím, aby natočili záběry s fiktivními místy města Hawkins, Kalifornií a Sovětským svazem znovu vytvořenými na různých místech v amerických státech Nové Mexiko a Georgie; jmenovitě to byla města Albuquerque, Los Lunas, Jackson a dále pak v litevském hlavním městě Vilnius, kde hlavní natáčení sovětské věznice probíhalo ve věznici Lukiskes. (Trajektt)
  • Jméno Michael Myers, které zazní v 52. minutě, odkazuje na filmovou sérii Halloween. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Reklama

Reklama