Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
  • USA Stranger Things
Trailer 3
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Hrají:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Diskuze

NightPorter

NightPorter (hodnocení, recenze)

DaViD´82

tak to je vskutknu problem primo netusenych rozmeru :-D 6 mesicu. boze, lidi fakt resi obcas neuveritelny hovadiny... nereknu, kdyby mu tam nahral oasis a nirvanu, to by byl opravdu napred a byla by to chyba, ale tohle je prece fuk, 80s jako 80s

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Jo, s těmi The Smiths mi to taky vrtalo hlavou, ale nějak jsem to neřešil - myslím, že autoři prostě nemají dobrý hudební vkus. :-) Jinak v tvém odkazu jsem objevil tu věc, které jsem si všiml okamžitě: The Bangles a Hazy Shade of Winter, která byla nahrána pro film Less Than Zero z roku 1987: https://www.youtube.com/watch?v=TxrwImCJCqk . Sice se to dá omluvit tím, že běžela až u závěrečných titulků, tedy vlastně mimo děj, ale stejně mě to zarazilo. Proboha, Freaks and Geeks se odehrávají v roce 1980, a jsou tam přímo kvanta vynikající muziky, aniž by někdo musel byť jen jednou sáhnout po něčem z budoucnosti. Stranger Things jsou v tomhle bohužel docela ukázka bezradnosti. Je vidět, že ten seriál dělal někdo, kdo má osmdesátá léta sice nakoukána, ale už ne naposlouchána. Škoda.

na příspěvěk reagoval NightPorter, Beckett51

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Na AV Clubu nalezeno toto:

Jonathan's really ahead of the curve name-checking The Smiths for that mixtape he gave Will. That scene occurs while their father still lives with them, at least a year beforethe series opens in November of 1983. So Jonathan is into The Smiths six months or more before their first single is even released. That is one Manchester-savvy rural Midwestern high-schooler.

 

https://www.reddit.com/r/StrangerThings/comments/4u46pa/catch_the_anachronisms_episode_1/ a jsou tam i z dalších epizod.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, NightPorter

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Protože je koláží řady jiných děl z osmdesátek, takže by nemohl vzniknout v roce 1983 (pokud teda odhlédneme od zjevných realizačních důvodů: triky počínaje, kamerou konče). 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Beckett51

Zajímalo by mě, jestli už někdo udělal výčet věcí, kvůli kterým by tenhle seriál v roce 1983 vzniknout nemohl. Já si všiml jedné a někde jsem četl o druhé, která je ale diskutabilní.

na příspěvěk reagoval vteco, Beckett51, Bluntman

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Sci-fi bych tam necpal osobně bych pak čekal něco, co tam moc není - nějaké vědecko-fantastické technologie, které tam nejsou. To výzkumné středisko, či co to bylo, by mi stačilo do toho hororu, když už, tak fantasy za tu zrůdičku. Ale tak jak to je, je to akorát.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Nebo nechme Bugrtta, aby to rozsekl. Ten má totiž vždycky pravdu a my ostatní jsme jen ovce a loutky, které se nechají strhnout davem :)

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Teoreticky by tam ještě mohlo být fantasy, záleží, jakým úhlem se na to ČSFD dívá. Většinou přebírá žánrové zařezení od IMDB, to zase většinou přímo od distributorů, ten zase následuje produkci a ta si může vykládat různé definice různě. Kupříkladu u dramat, komedií či krimi si myslím že bude v drtivé většině případů panovat shoda, naopak u hodně specifických žánrů jako právě třeba sci-fi či horor se budou názory lidí rozcházet; to, co někdo považuje za horor, může jiný považovat (s trochou nadsázky) za komedii. Takže dohadovat se, jestli to je nebo není sci-fi, není dobře; je to jako dohadovat se, je-li film dobrý nebo špatný. Určitá měřítka pro to existují, ale konečné rozhodnutí je stejně na divákovi.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Osobně bych zaměnil horor za sci-fi a přidal bych mysteriózní. Drama / Thriller / Sci-Fi / Mysteriózní. Na druhou stranu jelikož rozsah jednotlivých žánrů je opravdu široký a často i těžko definovatelný, nemá smysl se bavit o tom, nakolik to spadá do jakého žánru, protože je to subjektivní. Já třeba na Stranger Things nezaznamenal absolutně žádné hororové prvky, snad jen dva tři skeče, ale jinak? Kdo tohle považuje za horor, asi nikdy pořádný horor neviděl. Ale někdo jiný si může zase myslet, že je to encyklopedický žánrový horor. Pro každého jsou ty hranice žánrů trochu jiné. Diskutovat o tom je jako diskutovat o politice.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

NightPorter

No právě.

Viz můj první příspěvek tady (09:13), od kterého se celá ta debata odvíjí:

"Proč není v žánrech uvedeno sci-fi? Řekl bych, že tím jsou Stranger Things především."

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Až na to, že žánr "mystery" je v podstatě jiným označením pro detektivku, pro vyprávění se záhadou, která je postupně odhalováno. Někdo to ovšem bez znalosti zahraničního kontextu nesmyslně přeložil do češtiny jako "mysteriózní", kdy to má nádech něčeho nadpřirozeného, a začalo se to bez rozmyslu používat. Jinak Stranger Things sci-fi jsou, a to podobně jako Propast, E.T. - Mimozemšťan, Vetřelec/Vetřelci, některé kingovky ad. tituly, z kterých čerpá. 

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

BackPa

Myslím, že to není úplně ten případ, kdy zjistíme, že jde o SF až při závěrečném vysvětlení všeho předešlého. Už někdy v polovině získáváme informace o tom, že jde o jakési vědátorské hokus pokusy, plus ten maskovaný výzkumný energetický ústav, či jak se to jmenovalo, je tam skoro od začátku. Takže ten pocit sci-fi, který se později mění v jistotu, jsem tam měl víceméně po celou dobu. I když tam zároveň samozřejmě kolem všeho bylo pořád hodně tajemno.

BackPa

BackPa (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Ono to sci-fi bylo, ale podáno tak, že je to lepší shrnout pod žánrem mysteriózní. Sice to tak nemusí být vždy, ale za mysteriózní filmy se považujou ty, kde se prostě řeší nějaká nadpřirozená záhada a divák po skoro celou dobu vůbec netuší, o co se jedná. Pokuď je tam přímo daná nějaká zápletka, kde už je od začátku jasné, co a jak, tak je to poté sci-fi. 

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

PS (se spoilery): A argument, že o tom (nebo jen o tom) to jaksi není, zas tak úplně neobstojí. Nebýt vědeckých experimentů, nebyla by ani Eleven. Nebýt Eleven a vědeckých experimentů s ní, nebylo by monstrum a jiná dimenze. Takže z celých Stranger Things by nakonec zbyla jen obdoba Freaks & Geeks (kteří sci-fi opravdu nejsou), ovšem bez jejich humoru a rock 'n' rollu.

vteco

vteco (hodnocení, recenze)

Já bych osobně určitě nechal Horor, Thriller, Drama a přidal k tomu jen Mysteriózní. Na Sci-Fi se to může zdát, ale podle mě spíše ne.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

BackPa

BackPa (hodnocení, recenze)

Tak tak, sci-fi bych to moc nenazval, přidal bych tam akorát "mysteriózní". Naopak jako horor bych to neoznačil, na to to nemělo grády, ale to bohužel za posledních pár let splnil tak možná jeden film.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Také, ale ono by v žánrech mohlo být uvedeno vše, z těch děl na která se to odkazuje... I když CSFD není tak daleko od "specifikace" na IMDb "Drama | Horror | Mystery | Sci-Fi | Thriller".

Ludus

Ludus (hodnocení, recenze)

niethustra

Jen teda pro zajímavost :) Ta definice je tady. Dobrej článek (můj názor) je o tom i tady, kde se píše, že žádná ofiko definice vlastně není. Ale když si ten článek přečteš, tak se tam SS klidně vejdou. Samozřejmě s tím článkem souhlasit nemusíš, ale což :)

Související novinky

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

05.06.2024

Marvel potřebuje hit jako sůl. Poslední díla jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels byla přijata s nemalými rozpaky a ani na streamu komiksové studio příliš neoslňuje tak, jak bylo dříve u… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Reklama

Reklama