Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Romanticky laděný válečný film...bojové scény podbarvené romantickou hudbou...osobně mám s takovýmto spojením problém... podle mne navíc tak trochu nepovedený výpravný velkofilm (rozhodně se tu ale několik zajímavých pasáží a poznatků najde - např. symbolismus pírka - pro Brity symbol zbabělosti, pro černošské kmeny symbol zabití člověka, tedy statečnosti...) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Britský režisér indického původu (začínal v Bollywoodu) své režijní kvality přesvědčivě demonstroval již historickou Královnou Alžbětou, a aniž bych převypravoval děj, vše se točí (jak zní název) kolem tradičního symbolu zbabělosti. Přibral australskou hvězdu Heathe Ledgera, vycházejícího Rickyho Fittse z Americké krásy (Wes Bentley) a povinný ženský element, neústupně patriotistickou Kate Hudson (oscarová nominace za Na pokraji slávy). Úvodní zauzlení nepřináší zhola nic, ani napětí, ani sympatie, divák nemá absolutně šanci získat si motivacemi alespoň jednoho z ústředního tria. Chybu na svých bedrech pravděpodobně nenese režisér Kapur, ale producenti, kteří osekali rozsáhlé, zajímavé téma a smrskli jeho úsilí do o něco delší dvouhodinové stopáže. Kostýmní drama totiž mělo četné ambice, rozmáchlé pouštní bitvy mají svoji poetiku a nejsou prostým masakrem řvoucích mas á la ryze řemeslný Patriot Rolanda Emmericha. Nakonec si tak divák musí vystačit „jen“ (vedle hudby Jamese Hornera) s neomylným kameramanem Robertem Richardsonem, před kterým musím (a to velice rád) opět smeknout. Poušť nasnímal jako jeden neklidný obraz a například vedle Oscarů za JFK a Letce se na něj snáší další uznání. Leckterý jeho záběr dychtí nápadem, originalitou, používá ostrý kontrast, a především jeho zásluhou je film nadprůměrným dobrodružstvím. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Beze zvratu, bez hlubokého charakteru, bez uvěřitelného vývoje. Čtyři pírka se i přes snaživé zpomalovačky nebo přehnaně chtěnou velkolepost propadají svým utahaným příběhem a nenápaditými bojovými scénami k nesnesitelné nudě. Záchranou, znamenající unavenou druhou hvězdu, je charismatický Wes Bentley, ale vše ostatní je i přes zdánlivou hereckou kvalitu na úrovni toho nejpředvídatelnějšího šestákového románu. 30 %. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh z doby, kdy čest a sláva znamenala víc než hodnota lidského života, kdy padnout za královnu a její dobyvatelské ambice znamenalo to nejúžasnější dobrodružství a jediný člověk, který použil rozum a měl pud sebezáchovy byl hromadně označen za zbabělce a zrádce. Aby se očistil před nejbližšími přáteli, ambiciózním otcem a dokonce i vlastní snoubenkou vydá se do nesmyslného vojenského tažení a paradoxně ten největší hrdina je nakonec právě on. Dívat se na to dá, dokonce jsem se ani moc nenudila, ale přesto je to takový průměrný film s průměrnými hereckými výkony, podivnými střihy a posuny děje. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spát na polštáři plném bílého peří, nebo spát navždy? Jedině člověk, který je pánem své vůle a otrokem svého svědomí, může o sobě říct, že má čest.. Kapur se opět nesnaží potlačovat stopy, co v něm a jeho předcích zanechal dávný britský kolonialismus a podobně jako v Elizabeth: The Golden Age vnáší do svého díla jakousi nepopsatelnou vznešenost a úctu v člověka jako takového. Je pravda, že se Ledger ztrácí ve stínech W.Bentleyho a klidné síly jménem Djimon Hounsou, nicméně jako dobrodružná odysea s podtextem definování cti jsou Four Feathers ve svém žánru jistě zaznamenání hodný počin. A koho by snad zajímal výsledek Mahdího povstání, tak vězte, že lidé lépe oblečení v horní polovině těla a vyzbrojení kulomety vyhráli nad lidmi vyzbrojenými nabroušeným mangem a marnou snahou o samostatný Súdán.. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Film se ve skutečnosti nenatáčel v Súdánu, ale v Maroku. (Candice)
  • Film se dostal do kin až po dvou letech po natočení a nevydělal ani čtvrtinu svého rozpočtu. (Aknah)
  • Aquol, prodanou princeznu převáděnou přes poušť, hrála súdánská top modelka Alek Wek. (Candice)

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama