Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Další slušně udělanej film o ošklivých, tentokrát ale hodně ošklivých věcech (je to náhoda, ale sotva před pár dny jsem viděl podobného Krále z ostrova Bastoy). Hodnotím vlažně. Zdálo se mi to být přitažené za vlasy, přemrštěná krutost, na druhou stranu nepochopitelná loajalita a zbabělost. To je opis chování dospělých. Dětskou opatrnost, vyvolanou nekonečným bitím, mi nedělá problém pochopit. Dětské herecké výkony nebývale dobré, ani nechci vědět, jak si na nich režisér vynutil tolik slz a smutku- to by možná mohlo být taky na film. Nějak se tomu ale rozpadl konec. Časově to vůbec nesedělo, starší chlapci měli jít do týdne pryč, bráchové se stačili kompletně uzdravit a ti jejich kamarádi tady přitom pořád ještě byli, Elmerovi se proměnil charakter, najednou z něj byl malej Zorro mstitel, prostě se tomu z mého pohledu nepovedl finiš. Ale je pravda, že mi nevyhovuje ani to téma, podobných filmů jsem už viděl x a je to pořád na jedno brdo. ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu se mi dostalo napětí (opakovaná snaha o útěk), lásku (umírající matka x milující děti), znechucení (vedení věznice a někteří zaměstnanci), naději (inspekce, paní učitelka), zbabělost (někteří zaměstnanci ústavu a strýc) a poselství (přátelství mezi dětmi v ústavu). Film měl silný emocionální náboj a měl jsem, co dělat, abych ho vstřebal. Před pěti lety mi v mých 26 letech zemřela na rakovinu matka a byl jsem psychicky na dně. Neumím si představit, v jaké situaci byli bratři, kteří o ní přišli v tak nízkém věku. Zvlášť, když pro ně představovala naději pro návrat zpět z pekla. O to víc mě zklamal svým chováním jejich strýc. Tady se nejednalo o běžný slib, ale o slib sestře na smrtelné posteli. Jako učitel obdivuji odhodlání hlavní protagonistky, paní učitelky. Na rozdíl od jiných morálně neselhala. Celkově hodnotím za 100 %. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Vesmírna odysea 1969 v dánskom vydaní. Nie však o neposlušných strojoch, ale o "neposlušných" deťoch. Nechcem si ani predstavovať, ako to v tých časoch skutočne v týchto domovoch fungovalo, ale musela to byť sila, keďže sa tejto téme venuje nemalé množstvo severskej kinematografie. Možno si poviete jeden z mnohých (filmov) a možno vás ani nijako špeciálne nezaujme...to nechám na vás. Ja som spokojná. Možno je to tým, že keď filmy prekladám a teda ich pozerám pomaly a niektoré scény vidím niekoľkonásobne za sebou, mám pocit, akoby som film dokázala viac precítiť a všimnúť si aj ten najmenší detail, ktorý môže pri klasickom jednom pozretí uniknúť. Chlapci to zahrali skvele, Lars Mikkelsen úplne geniálne a ako bonus som tam ešte mala aj môj milovaný "zásah prozreteľnosti". Ja ku spokojnosti niekedy naozaj viac nepotrebujem... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

I keď severania nakrúcajú filmy o "bývalých" pomeroch v polepšovniach a sirotincoch vo veľkom množstve (napr. Zlo, Kráľ z ostrova Bastoy, Útočisko) nerobí mi problém oddeliť tento film od ostatných. Vďačí za to nielen vynikajúcemu castingu (riaditeľ i obaja chlapci), ale i dokonalo zvládnutej atmosfére beznádeje a gradácii napätia. Úžasná bola aj živočíšna vynaliezavosť malých delikventov, ktorá čelila kolektívnemu strachu chovancov a súdržnosti vychovávateľov. Larsa Mikkelsena som videl po prvý krát, ale som presvedčený, že desivejších záporákov veľa vo svete filmu nie je. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pokud stojíte o drama s dokonale bezútěšnou atmosférou, jděte do toho. Dánové přišli s dalším sirotčincem, tentokrát se mi ale příběh obou bratrů trefil do chutě, takže jsem si ho opravdu užil. Larse Mikkelsena jsem už mohl sledovat v seriálech i filmech (naposled to byl snímek 9. april) a pokaždé podal kvalitní výkon, tentokrát se ale překonal a zprostředkoval mi opravdu mrazivý zážitek. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Herec Lars Ranthe, který hrál jednoho z tyranských vychovatelů Tofta Lassena, během natáčení nemluvil s ostatními herci, a to z důvodu, aby scény působily co nejvíc reálně. Na plac tedy chodil až když se natáčelo a při některých krutých scénách z něj měli dětští herci skutečný strach. (Tet.Ew)
  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno