Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer 2
USA, 2017, 93 min (Alternativní 90 min)

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým" vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (210)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím o tom, jestli to zásadní osekání o většinu motivů oproti filmu s Eastwoodem vedlo k něčemu jinému než ke zmatení a banalitě. A zatím si myslím, že ne. Že jde jen o krásně nasnímanou tezi, přičemž tu však máme už zcela vypracovanou studii. Nejde říct jediný důvod, proč upřednostnit tento film před originálem (vzhledem k tomu, že Coppola přejímá název filmu a ne předlohy, se na film jasně odkazuje). Škoda. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Chápu vlažná hodnocení, ale já na tomto filmu neshledávám žádnou chybu. To co Sofia chtěla filmem říci, řekla podle mě dokonale. Absence hudby, barev - vizuál jemně kolorované sépiové fotografie a zdrženlivé jižanské krásky ve světlých šatech - a pod povrchem láva. Nikol Kidman se vrátila z Cold Mountain v roli jemné, ale silné ženy (odvaha je dělat v danou chvíli co je třeba) a Elle Faning se našla zase v roli malé kurvičky. Ne Oklamaný, ale Oklamané. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ředitelka, učitelka, žákyně. A všechny by si klidně nechaly zvednout sukni od zraněného vojáka nepřátelské strany. V Americe totiž vrcholí občanská válka a na dívčím „internátu“ na samotě uprostřed panenské přírody je jeho přítomnost velkým pozdvižením. Kdysi oslavovaná Sofia Coppola si napsala i scénář, nic dějově košatého ovšem nečekejte. Zakázané pokušení je nadhozeno, ale hlouběji s ním pracováno rozhodně není. Napětí i gradace jsou mdlé, postavy se chovají zvláštně (Farrell až nepochopitelně), příliš se o nich nedozvíme. Sexuální pnutí je znát, každá z žen či dívek na to jde po svém, až se díky tomu dozvíme, jaké vlastnosti je provázejí, ovlivňují, proměňují. Nepotřebuji přepálené emoce, ale nějak bych to jednoduše rozpumpoval. Finální zvrat je (nepřekvapivě) nestrhující. Coppola možná rozumí ženské duši, ale na cenu za režii z festivalu v Cannes to úplně není. A myslím, že s přidanou hodnotou ze svých začátků, jak bych si přál, se už nikdy nevrátí. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Název sedí, ale nejvíc jsem se cítila oklamaná já. Jako já si táhnu k televizoru poznámkový sešit a plnící pero s tím, že si budu psát poznámky, jak co nejlépe zatočit s mužem a teda nemůžu říct, že by mě jižanská děvčata extra přesvědčila svou vynalézavostí, to znám lepší způsoby jak chlapovi otrávit odpoledne. Třeba ho v sobotu odpoledne vzít na nákupy do Pandory s tím, aby mi na náramek vybral přívěšek, který by nejlépe vystihoval to, co ke mně cítí. V autě si pustíme album Tomáše Kluse, přičemž navrhnu, jak moc by bylo fajn secvičit si duet, co Tomáš zpívá se svou manželkou Tamarou (podle míry provinění mu přepustím mužský či ženský part), večer už zbývá jen kouknout se na jakýkoli film, kde hraje Channing Tatum, no a pak ho dorazím pár poznámkama typu „takhle maj vypadat břišáky“. Pokud mu v očích svítí ještě kapička životní naděje, tak ji rychle zhasím s tím, že zítra přijede na oběd maminka. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film bude evidentně patřit k těm dílům, na která se už podruhé nepodívám, protože si nemyslím, že by se v tomto snímku dalo nalézt něco víc. Šlo o opravdu netradiční pohled na válku Jihu proti Severu, a přestože jsem se nenudil, mnoho k tomu nechybělo, děj by rozhodně potřeboval nějaké to oživení. Hereckým výkonem pro mě vyčnívala jen Nicole Kidman, ostatní byli přece jen příliš vláční. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (14)

  • Oona Laurence (Amy) a Emma Howard (Emily) predtým spolupracovali na Broadwayi v muzikáli Matilda (2013). (chesterko)
  • Film bol natočený s 35 mm kamerou. (Paldiny)
  • Filmovanie prebiehalo v Louisiane. (chesterko)

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama