Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer 2
USA, 2017, 93 min (Alternativní 90 min)

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým" vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (210)

salalala 

všechny recenze uživatele

Bezkrevný remake (nebo nová adaptace knihy, jak uvedla sama režisérka), v němž se toho moc neděje a de facto nemá po celou dobu diváka čím zaujmout. Coppola se nikterak nesnaží o erotické napětí mezi postavami a místo toho se soustředí na výbornou vizuální stránku a dobovou atmosféru, to je ale trochu málo. Zamrzí i to, že v rámci jakési korektnosti (nejspíš) se ty nejzásadnější věci (SPOILERY: amputace nohy, poměr mezi nezletilou a vojákem, KONEC SPOILERU) dějí mimo obraz, nebo jen v náznacích, čímž film přichází o jakékoli napětí. Výsledku moc nepomáhá ani hodně pomalé tempo, které pak subjektivně poměrně snesitelnou stopáž zbytečně prodlužuje. Jestli něco drží film nad vodou, jsou to herecké výkony, o něž se starají především výborná Nicole Kidman, velmi dobrá Kirsten Dunst, která se teď moc nikde neobjevuje a v rámci možností dobrá Elle Fanning. Co se Colina Farrella týče, oproti Eastwodovu podání chybí jeho důstojníkovi ono drsňácké charisma a jakési rošťáctví, na druhou stranu je o něco lepší herec, takže emotivnější scény zvládá lépe, trochu ho ale zabíjí jednorozměrnost jeho postavy, v níž toho nemá šanci moc předvést. The Beguiled verze 2017 není úplně zbytečný remake, ale selhává v tom, že se asi na předlohu chtěl dívat jinak, jenže nejde moc do hloubky, chybí v něm lepší psychologie postav a Coppola jako by nevěděla, jestli se postavit na stranu žen, nebo "oklamaného" muže. 60 % ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hezké obrázky a pokud jde o osazenstvo a celkovou atmosféru dívčího ústavu, tak nemohu mít námitek. Líbila se mi i ta jemná paseka, kterou svým příchodem způsobil unionistický voják a casting na čele s Kidmankou neměl chybu. Jenže marná sláva, z mého pohledu to bylo úplně o ničem. Místo nějaké stupňující se řevnivosti mezi děvčaty, které si voják vodí na provázku, přišlo.........co vlastně přišlo? Spíš mi připadalo, že Coppola se do nějakých složitějších psychologických hrátek bála šlápnout a tak přešla rovnou ke zvratu, který měl jasně vytyčené koleje. A to je docela škoda. Kouknout se na to dalo, ale dějová absence je tady až příliš znatelná. 50% ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Celkovo som s filmom spokojný. Má to nejaké problémy? Niečo by som našiel, ale rozoberme si najprv pozitívne stránky filmu. Vyzerá to veľmi dobre, výprava je skvelá, osvietenie filmu vynikajúce a rovnako aj hudba a hudobné časti, keď nám dievčatá hrajú na nástroje a spievajú. Colin Farrell sa do svojej role doslova vžil a podáva podľa mňa výborný výkon. A uvidíme aj jeho príjemnú a láskavú stránku, no súčasne aj tú druhú, nebezpečnú a desivú. A vie v oboch prípadoch budovať atmosféru. Oona Laurence ako Amy je vynikajúca. Toto je ďalšia skvelá rola, do ktorej bola obsadená a patrí medzi moje najobľúbenejšie postavy. Dobre sa na ňu pozerá a mám pocit, že svoju postavu predáva veľmi dobre. Ostatní sú podľa mňa tiež dobrí. Minimálne ako herci. Čo sa týka postáv, tak nemôžem povedať, že niektorým rozhodnutiam Edwin úplne rozumiem a napriek skvelému výkonu Elle Fanning, tak jej postava je pre mňa jemne otravná a má hlášky, kde som prevracal očami. No najväčším problémom filmu je podľa mňa jeho tempo. Jeho druhá a tretia tretina sú skvelé a dávajú tomu väčšieho ducha, no prvá časť je strašne rozvláčna a pomalá. A sediac v kine som mal z filmu pocit, že trval minimálne 2 hodiny, pričom to bolo 94 minút. A to nie je dobrý signál. Ako celok hodnotím film kladne a som s ním spokojný a myslím si, že stojí za to ho vidieť. Zvážte si pre a proti a rozhodnite sa sami. Hodnotenie: B ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Sofia Coppola to má pořád v ruce, podejť by ne, když je z tak slavného rodu. Škoda, že netočí častěji výraznější filmy, jelikož něco tak komorně atmosferického jsem už dlouho neviděl. Sice jsem si nějak dle traileru vsugeroval, že nás čeká nějaké mysteriózno a stále jsem čekal, kdy už to konečně přijde. Nakonec je Beguiled "jenom" erupcí lidských emocí, intriků a žárlivosti, která v druhé polovině vygraduje do neskutečných rozměrů a o to překvapivěji poměrně zlehka končí jedním krásným záběrem. A funguje to. Funguje to opravdu neskutečně i díky hřejivé a stejně tak komorní hudbě a vzájemné sympatie Kirsten Dunst a Colina Farrella jsem si užíval každou minutu. A na příští rok bych si dal hned takovou pecku znovu. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Úvodní popisek a trailer navodily dojem, že se jedná o trochu jiný film. Kohout Colin se sedmi slepičkama, které by měly na sebe žárlit a potom se domluvit, jak oddělat typický prototyp chlapa, který by se nejraději rozdal všem ženám. "Vždyt ženský, já vás mám rád všechny!!" Asi takhle nějak by to znělo v současné době. Jenže představa se minula účinkem, takže z toho vzniklo utahané nic s uťafnutým koncem. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (14)

  • Film bol natočený s 35 mm kamerou. (Paldiny)
  • Strihačka filmu Sarah Flack robila zábery za pochodu, strihala už počas nakrúcania. (classic)

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama