Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to trochu paradox, ale ta Ondříčkova s úctou dělaná parodická verze 39 stupňů z prken Dejvického divadla o čtyřech hercích mi přišla o fous lepší originálu. Nejen, že je Jarda Plesl Robertem Donatem více než samotný Robert Donat, ale hlavně tam jsou ti ptáčci. A teď již k filmu samotnému. Vše co dělá Hitche Hitchem tu je skoro v čisté esenci (včetně nelogičností - čtyřiceti mílový úprk s policií v patách apod.). Jenomže to tak nějak nefunguje. Abych byl přesnější - mezi Donatem a Carrollovou to ne zcela funguje, ona jeho totiž dosti zastiňuje. Na což doplácí i film jako celek, am I right sir? Na druhou stranu to tempo je tak závratné, že mi to stejně došlo až po projekci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší největší filmový odborník mi nezbývá konstatovat fakt, že Hitchcock je mnohem lepší v rovině thrillerů a krimi, než v tolik opěvovaných hororech. Zatímco se na jeho hororech se od doby uvedení vyřádil čas a dnes už působí spíše komicky než děsivě, tak na jeho thrillerech a krimi se čas nepodepsal ani malinko. Zářným příkladem nechť je třeba tento neuvěřitelných 83 let starý snímek, který i po tolika letech působí svěžím dojmem a disponuje vším, čím by film tohoto ražení disponovat měl. Nechybí zajímavá zápletka, příjemný nádech mysteriózna a nejistoty, slušná dávka napětí a nečekané zvraty, krásná žena, ba dokonce ani jemný humor (zejména o manželství). Kdyby se alespoň polovina současných thrillerů přibližovala tomuto, tak bychom žili v krásném světe. Hodně snímku napomáhá i krátká stopáž a přímočarý děj s minimem nezajímavých odboček z cesty. Divák tak nedostane prostor si nudou ohryzat všechny nehty, včetně těch na nohou. Velice kvalitní kousek filmařiny. Slabší 4 kousky. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

4+. Mirne chaoticky spionsky film spise komedialniho strihu, odehravajici se na uzemi Skotska. Myslim si, ze se asi shodnu s vetsinou kdyz naznacim, ze Hitchcock pozdeji natocil mnohem lepsi kousky...ale 86 minut utece jako voda a The 39 Steps urcite pobavi priznivce cb filmu. A navic je tam krasna a zabavna Madeleine Carroll... :-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od ostatných hitchcockoviek z 30. rokov, sa táto vydarila nadmieru. Síce sa nejedná o žiadny triler, ale o špionážne krimi, ale až na slabší začiatok ma to celé bavilo. Napriek slabšej atmosfére, napriek veľmi jednoduchej zápletke silne pripomínajúcu neskoršiu hitchocockovku Na sever severozápadnou dráhou a napriek trochu odľahčenému spracovaniu. Začiatok nedával vedieť o svojich kvalitách, po nástupe do vlaku sa to ale našťastie všetko otočilo. Teda až na veľkú ukecanosť filmu, tá ostala aj potom. Ústredná dvojica je fajn, rozkošná Carrollová i mne doteraz neznámy Donat. Chýbal však výraznejší záporák a tiež to rozuzlenie zápletky mi prišlo úsmevné. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Třicátá léta dvacátého století byla, spíš než dobou hospodářské krize, dobou přípravy na velkou válku. Alfred Hitchcock, jako citlivý umělec, to také už tušil, a většina jeho filmů má s válkou co do činění. Především špionáž je jeho specializací. Nemám tušení, ani si nedovedu představit, zda jeho tehdejší filmy nějak přispěly k uvědomění si napjatosti mezinárodní situace. Spíš byly chápány stejně tak jako dnes - jako detektivky s romatickým podkresem, kde neschází napětí a vše dobře dopadne (anebo: kdo byl odkráglován, stejně si to zasloužil). ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Alfred Hitchcock se ve filmu objeví asi po sedmi minutách jako muž, který vyházuje smetí zatímco okolo něj běží Richard a Annabella z kabaretu. (Kulmon)
  • Obsadit do hlavní role Madeleine Carroll byl nápad Hitchcockovi ženy Almy, která se s ní setkala jako první a svému muži ji doporučila. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama