Reklama

Reklama

Nezapomenutelné mistrovské dílo Ptáci jsou jedním z nejděsivějších filmů mistra napětí Alfreda Hitchcocka. Když přijíždí krásná blondýnka Melanie Danielsová (Tippi Hedren) do Bodega Bay za svým čerstvě vystudovaným přítelem Mitchem Brennerem (Rod Taylor), je nečekaně napadena rackem. Najednou do města vletí tisíce ptáků a místní obyvatelé se stanou terčem jejich šílených útoků. Brzy se ústřední postavy nejděsivějšího filmu o přírodní katastrofě, který kdy byl v Hollywoodu natočen, Melanie i Mitch, ocitnou uprostřed smrtelného souboje s nezastavitelnou a nevysvětlitelnou sílou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (626)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve voliéře Bodega Bay, kde se schyluje k útoku armády ptactva na lidstvo! Kamikadze letka racků do okenních tabulí, komínoví vrabci průzkumníci, nálety na děti provádějící vraní eskadra a k tomu navrch zvláštní jednotka - do dveří klovající datlí komando.. Roli MacGuffina tentokrát plní startér ptačího běsnění, které režisér dávkuje pozvolna, občas ho proloží i humorným nádechem, jako třeba při scéně v baru s vrásčitou odbornicí na ptáky a nenuceně přitom směřuje k závěrečné tiché chůzi v ornitologickém minovém poli (i když původně zamýšlený konec s Golden Gate Bridge plným opeřenců by se mi líbil ještě víc). Když teď vidím na poli hejno vran, vždycky si vzpomenu na okouzlující tchýni Banderase Tippi Hedren v Aston Martinu DB2/4 v zřejmě nejlepším snímku o zvířecím teroru. Děti Hitchcocka prozatím neznají, tak tam vidí jen 500 Rumburaků.. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Myslím, že už nikdy nevlezu do telefonní budky. Radši se nechat uklovat, než potom nemoct ven. Když se to vezme kolem a kolem, tak u původní povídky jsem se asi bála víc, ale to proto, že tam bylo víc popisu opeřenců a jejich zlověstného číhání, kdežto Alfie se ve filmu věnuje spíše dějové lince, která je úplně jiná než právě v té povídce. To ale neznamená, že by mě film nebavil. Když šla máti pokecat na farmu, tak mě málem klepla pepka, i když bylo jasné, že něco takového přijde. To je bohužel ten problém, když člověk moc čte, máloco ho potom překvapí. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Objavný katastrofický "horor" v ktorom sa nič nedeje a predsa sa niečo deje. Napriek zastaralému looku stále fascinuje pretrvávajúca obavu zo záhadnej inzultácie matky prírody. Skrz povrávačky o hrozbe príchodu rozdivočených vtákov a ich netušené kolektívne nálety Hitchcock navodzuje dusnú klímu plnú napätia, ktorú vytvára pomocou etapového odkrývania fabule. Najskôr bedlivo mapuje terén, popritom podrobne vykresľuje profily postáv, so zlom nakladá v náznakoch čo vyvoláva dostatočný príval stresu i paniky a nakoniec už len servíruje číru beznádej živenú nevedomosťou; samozrejme dnes už iba v rámci onoho fikčného sveta. Aj keď som sa nebál ani minútu a napočítam kľudne 5-6 (keď nie viac) silnejších počinov z dielne A.H., tak "Birds" si kvôli nesmiernej pedantnosti a vtedajšej originálnosti nedovolím nevyzdvihnúť. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Horror s romantickým pozadím je zaujímavá kombinácia a pre majstra bola určite aj výzvou, pred ktorou ale neuhol a postavil sa k nej znova po svojom. Teda po zvyknutí na Hitchcockov štýl som nečakal horrorové scény od začiatku alebo nejaké krvi prelievanie. O to viac si znova dáva záležať na stupňovaní napätia a prepracovaním scén s útokmi vtákov na maximum. A to je už čo povedať, keď tieto scény sú atraktívne doposiaľ a mrazilo ma pri nich kvalitne. Trošku mi to všetko pokazil slovenský dabing a menej presvedčivý výkon Tippi Herden. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdyby byli Ptáci natočeni v dnešní době natočeni stylem jak byli natočeni kdysi, úplně slyším ty výtky: První hodinu se prakticky nic neděje, není vysvětleno proč ptáci najednou začali být agresivní. Pro mě velmi slabý Hitch, který určitě nepotvrdil svůj talent pro gradování napětí. Herci v hlavních rolích mě také moc nepřesvědčili, plus celá ta myšlenka s matkou, která se bojí že ji opustí syn. 50% ()

Galerie (152)

Zajímavosti (79)

  • Příběh se odehrává v zátoce Bodega Bay na severu San Francisca. Toto místo Alfred Hitchcock objevil při natáčení snímku Ani stín podezření (1943). V této lokalitě se však točila jen část filmu, většina scén byla vyrobena ve studiích Universalu, kde měl štáb větší klid na práci. (ClintEastwood)
  • Mladičká Melanie Griffith, dcera Tippi Hedren, dostala od Alfreda Hitchcocka při návštěvě natáčení velmi neobvyklý vánoční dárek, a to malou panenku v kostýmu Hedren, uloženou v malé dřevěné schránce."Hitch" byl známý svojí pověstí šprýmaře, jehož kousky však mnohdy hraničily s nevkusností. (Tommassi3)
  • Před natáčením byli všichni očkováni proti tetanu. Někteří ptáci byli vycvičeni, aby útočili na lidi, proto poté nemohli být vypuštěni do přírody. (Fenk)

Související novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (více)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (více)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno