Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

genetique 

všechny recenze uživatele

Na sklonku kariéry sa Hitchcock vracia do rodnej Británie a natáča ďalší, tradične skvelý thriller. A zároveň jeden zo svojich najodvážnejších filmov. Priame, brutálne a nemilosrdné zábery vrážd, ale i iných bez-servítkových scén, niektorých jemne nihilistických, do toho čiernočierny anglický humor v pasážach, kde sa by sa vám pri pokuse krájania napätej atmosféry zlomil nôž. Takmer dokonalý film, miestami by som možno trošku opovrhol niektorými hercami, ale hlavne, že tí ústrední to zvládli skvele. 90%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem měl vůči tomu filmu předsudky, protože jsem si říkal, že už byl Hitchcock starý a kdesi cosi, ale ten film je dokonale rozmetal. Absolutně mě to dostalo od samého začátku a hltal jsem každý záběr, každou scénu. Zabitých holek mi bylo líto, ačkoli je hrály hrozné ošklivky, a překvapily mě ty dva záběry na odhalenou bradavku jedné a holou zadnici druhé, což by byla věc v Hitchcockově starší "cudné" tvorbě zcela nemyslitelná - posun v zobrazení nahoty je zde zřejmý. Navzdory tomu, že se jedná téměř o 2 hodinový film, mi to uteklo jako nic, jak jsem byl napnutý od začátku do konce, a finální rozuzlení je prostě výborné a cítil jsem u něj příjemné zadostiučinění, že to skončilo přesně tak, jak mělo. Myslím, že nejlepší způsob, jak si ten film užít, je nic o něm předem nevědět a nesrovnávat ho se staršími Hitchcockovými známějšími snímky, a prostě se mu jen poddat a zapomenout na všechno okolo. Btw. vrchol filmu je asi scéna na korbě náklaďáku s bramborami, která dá vzpomenout na to, jak si Hitchcock uměl vždy se svým divákem pohrát, ale výborných momentů se tam najde víc. Zběsilost mi připravila velmi příjemné filmové překvapení spojené s poučením, že není radno podceňovat filmové legendy jen proto, že jsou (byly) v důchodovém věku. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Krapánek drsnější, dějově poutavá detektivka. Scéna s mrtvolou v bramborách je neskutečně brrr a vůbec všechny uškrcené dívky jsou aranžovány až překvapivě odpudivě. O to více překvapí romanticky laděné úvodní titulky s průletem pod Tower Bridge. Velice se mi líbila manželka šéfa Scotland Yardu, tvrdohlavě vařící svému manželovi francouzské speciality. Frenzy je velmi kvalitní film Hitchcockova režijního podzimu. 4 a 1/2 ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejslabší Hitchcock. Neříkám že je to špatné ale pro mě dost nevýrazné a nemá to takovou atmosféru jako jeho starší kousky. Navíc ty násilně vsunuté humorné prvky mi nesedly. Při tom ale film nezačíná špatně. Mrtvola uškrcená kravatou. Nicméně narozdíl třepa od Topazu či Vertiga tu ani nejsou moje oblíbené hrátky s kamerou. PRostě jsem v tom moc necítil klasického hitchkocka. Škoda. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hitchcock a jeho téma neprávem obviněného muže - no, tady tohle téma sic tvoří pozadí, avšak i z něj se tu lze čehosi dosíci. Samozřejmě, že se jedná především o jedinečný thriller, který ale přechází do bezchybné černé komedie naprosto nečekaně. Nejvíce na rozpacích jsem byl u pytlové scény, protože ty nohy vypadají dost děsivě, když však začnou onoho bonďatého psychopata "kopat", hrůza alespoň na chvíli "roztuhne" na lících. Dost potěší nemilosrdný přístup k ženským hrdinkám i zvláštní erotika - žádného mužského pak nepotěší zrůdná kuchařská experimentátorka, která dokáže pomučit na leccos zvyklý chlapský žaludek. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Během natáčení dostala Hitchcockova manželka Alma mrtvici. Natáčení a zejména samotného Hitchcocka to velmi poznamenalo. (ČSFD)
  • Natočené od konca júla do polovice októbra 1972. (shimik77)
  • Scéna, v ktorej je Richard (Jon Finch) na večeri s manželkou (Barbara Leigh-Hunt), je podfarbená skladbou "Poem" od Zdeňka Fibicha. (ČSFD)

Reklama

Reklama