Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (75)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zmizení staré dámy je opravdu jeden z Hitchcockových majstrštyků. Díky příjemné stopáži nenabízí prostor pro nudu a i navzdory svému stáří je stále napínavý, zábavný a na konci i akční a romantický. Skvělé atmosféře, která je pro Hitchcockovy snímky charakteristická, napomáhá i prostředí, v němž se děj odehrává - vlak nabízí v mnoha filmech možnosti pro parádní příběhy. Sympatické postavy, slušný námět a na svou dobu i výborné zpracování. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak vypadaly nejlepší popcornové bijáky ve 30. letech? Přesně takhle. Hitchcock nadčasově kombinuje romantickou komedii s mysteriózním thrillerem a po úvodní půlhodině přichází se zápletkou, za kterou by dal i Liam Neeson všechny svoje dcery k unesení. Celý mix navíc dohromady skvěle funguje, film má spád, není hloupý a ústřední dvojici se dá bez jakýchkoliv problémů fandit. Parádní zábava a spolu s The 39 Steps patrně nejlepší britský Hitch. 9/10 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ranný Hitchcock,ktorý sa rozbieha ako vlak,aby prinášal zárezy,ktoré sa zapíšu do análov kinematografie v prešpikovanej suchej komédii,čo sa presne hodí na anglický humor,kde po presune z hotela do vlaku,v ktorom„ záhadne zmizne” staršia dáma z jej kupé,aby spolu sediaca,ktorú pozná prišla na špiónske spiknutie s kolegom s fenomenálnymi hereckými predstaviteľmi,ktorí tento plný vlak kolaborantov prečesajú od jedného konca po druhý v maximálne komickom podaní,čo ja by som sa s nimi odviezol a pomohol im ako túto záhadu vyriešiť so závodom o dušu,kto vyviazne živý? Alfred Hitchcock je nezastaviteľný vlak s plnými kupé nápadov,ktoré nemajú konca... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Roztomilé, zábavné, napínavé, inteligentné. Dôkladná charakterizácia postáv, nabušený dejový vývin a scenáristické postupy, na ktorých sa doteraz zakladajú predlohy thrillerov. Klasické krimi, ktoré vás dokáže zaujať a strhnúť rovnako, ako hocktorý súčasný blockbuster. Nadčasovosť bola ostatne vždy jedným z parametrov geniality Alfreda Hitchcocka. Odporúčam tiež film The 39 Steps, ktorý je námetom veľmi podobný a spracovaním ešte dramatickejší a filmovejší. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Po presťahovaní sa do Hollywoodu a po prvých troch filmoch s neúspechom sa práve tento film stál prvým komerčne úspešným Hitchcockovym filmom, ktorý zarobil aj v amerických pokladniach. (Arsenal83)
  • Britský filmový inštitút ho označil za 35. najlepší britský film 20. storočia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama