Reklama

Reklama

Zmizení staré dámy

  • Velká Británie The Lady Vanishes (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenze (74)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek utahaný, ale pak se to skvěle rozjede, je to zábavné, vtipné i napínavé zároveň a nemůžu říct, že bych se od dvacáté minuty někde nudil. Tady totiž pak fakt funguje všechno, funguje to dodnes a funguje to skvěle. Fakt, líbilo se mi to a některé scény jsou nezapomenutelné (a jedna scéna by klidně obstála i u Lynche). Tady je vidět, že Hitchcock fakt uměl a v dnešní době by ho těžko někdo ve špiónských filmech porazil a to myslím vážně. 5* ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Hitchcockových filmů. Panoptikum nepravděpodobných, ale bravurně vykreslených lidiček a jejich nejrůznějších pohnutek a záměrů uváděných ve skutek. Expozici a pohádkovou logiku filmu musíte bez dostatečného vysvětlení přijmout, jako u Hitchcocka vždy, abyste se mohli udiveně usmívat a kochat tím rejděním a taky se o ty figurky trošičku bát a držet jim palce. U tohohle filmu je navíc nesporně milé, že Hitch tu svůj humorný nadhled a společenskou satiru neskrývá, stejně jako svoji zalíbenost, s níž i on sám fandí těm roztomilým lidičkám, tomu živočišnému druhu, který svými filmy rozmarně vytváří. *~ ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alfred Hitchcock /Psycho, Vertigo/ natocil sympaticky a hodne prijemny spionazny film. Chvilu trva, kym sa film rozbehne, ale potom tempo diviakovi neda vydychnut, stale sa nieco deje a tempo je strhujuce. Tu sa spolu s dalsim Hitchovym filmom - 39 steps 1935 - da hovorit uz o nadcasovosti, aj po vyse 70 rokoch je toto svizna zaujimava a hodne fascinujuca podivana. Hlavne, ked sa do toho opreli herci ako Dame May Whity /Plynove lampy 1940 a Podezreni/, dalej skvela Margaret Lockwood /Nocni vlak do Mnichova 1940/ a ulohu dobre zvladal aj Michael CervenyHrob /Bitva o britanii 1969, Pahorek s istym Seanom Connerym z roku 1965/. Raz darmo, Hitch bol genius a legenda svetoveho filmu a tu uz badat znaky jeho geniality : 85 % ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi vývoj příběhu, nutil mě několikrát pochybovat o tom, čemu mám věřit. Líbí se mi skloubení mnoha žánrů (detektivka s lehkým nádechem komedie, romance, dramatu a válečného stylu) a prolínání mezi nimi. Líbí se mi hlavní hrdinka a líbí se mi filmy odehrávající ve vlaku. Ale nelíbí se mi, že Hitchcock nechává postavy, aby se leckdy chovaly neadekvátně situaci, nelogicky (kdosi mi vleze do pokoje a já ho nevyhodím; střílí se a já se neschovám; vůbec okolo celé střelby pokulhává logika na všechny čtyři). Přesto nelituju, že jsem si film pustil. # [viděno: monitor, sluchátka, EN sub] # příběh 8 | humor 2 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spolu s 'The 39 Steps' najlepší Hitchov film z jeho anglického obdobia tvorby. To, že Sir si vie poradiť s trefným a milým odľahčením situácií som už zistil v neskoršom 'Mr. & Mrs. Smith', ale o akčných scénach zatiaľ v jeho filmoch nebola ani zmienka a tu ich zvládol perfektne. S ohľadom na vek filmu veľmi svižná práca kamery a výborná hudba. Zo začiatku sa film síce trošku vlečie, divák nevie, čo ho čaká, pretože k žiadnemu žánru sa film zatiaľ nehlási. Po hlavnom zvrate (cca 30minútach) sa však roztáča kolotoč skvelých hlášok, napínavej thrillerovej atmosféry, skvelých hereckých výkonov s množstvom zaujímavých postáv, znamenite presnej réžie a skvelej kamery; a točí sa neprestajne až do konca. 85%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (26)

  • Michael Redgrave měl určité nápady, které považoval za poměrně dobré a myslel si, že Hitchcock bude mít radost z toho, co k vyznění své postavy sám přinese. Stal se ale pravý opak. Redgrave poté prohlásil: "Neměl jsem Hitchcoka rád. Obzvláště jsem neměl rád jeho smysl pro humor." [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • The New York Times vyhlásili film za najlepší film roku 1938. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno