Reklama

Reklama

Epizody(8)

Série bizarních vražd za polárním kruhem odkrývá křivdy minulosti v komunitě švédského důlního města. Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série… Za švédským seriálem z roku 2016 stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především prací na televizním hitu Most. Půlnoční slunce pak podobně jako jejich předešlý úspěšný počin pracuje především s napětím mezi charakterově odlišnými vyšetřovateli, vizuálně nápaditými scenériemi či překvapivými motivacemi postav. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (111)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nerad bych u skandinávských seriálových kriminálek pravidelně končil u pětihvězdičkových hodnocení, ale v případě tohoto seriálu prostě nemůžu jinak, než tu pokorně děkovat za obrovský filmařský zážitek. Tvůrci tu totiž umně zvolili existující lokace v severošvédském městě Kiruna, zahrnuli do scénáře jeho ne úplně pěkný příběh o místní těžbě, přesunu města nebo o vztahu Švédů k Laponcům, a do toho zakomponovali vraždy, které mají mezinárodní přesah. Takže se sem vypraví francouzská kriminalistka, která má co dělat, aby na tamní laponský způsob života přistoupila a vlastně ho vůbec pochopila. A jelikož tato kriminálka má pouhých osm dílů, dělají si tu s hlavními i vedlejšími postavami vysloveně co chtějí. Dlouho se mi tedy nestalo, abych byl ihned po prvním díle nadšený a ihned po něm prahnul po dalším díle až do samotného konce. To za prvé. A za druhé je tu pár momentů, které vnímám až na pomezí geniality. Především tedy animovaný start třetího dílu, obecně kamera zabírající nádherné prostředí severního Švédska, potažmo Laponska a především i efektivně vykonstruovaný závěr, který byl napjatý jak kšandy u kalhot. Za mě tedy super. Osobně mohu říci, že tohle je zatím nejlepší skandinávská kriminálka, co jsem viděl. A to mám Most hodně rád. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho zhruba pět dílů, byla by to pětka jak vyšitá. Takhle mi zbyla na jazyku lehce nahořklá pachuť. Především z dost zpackaného konce, který byl jednak přehnaný a hlavně dost nevěrohodný (teď mám na mysli pachatele, co všechno zvládl). Jinak tenhle seriál funguje skoro na výbornou. Včetně výborné ústřední dvojice, starého pardála Petera Strormera, mluvícího švédsky a hlavně z počátečního tahu na branku, který jsem snad naposledy zažil u třetí série dánského Zločinu. Ale i Švédové dokázali, že umí, čehož je táhle série důkazem. Dal bych si někdy klidně do budoucna repete, jen se obávám toho, co by se muselo stát, aby se francouzská policistka a švédsko-laponský prokurátor zase dali dohromady. ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem se hlavně kvůli prostředí ... Laponsko mě láká, a ač jsem tam zatím nebyl, určitě to v následujících letech napravím. Případ slušně zamotaný, navíc spojený se sámskou mytologií, takže i poučný ... Co mě ale od začátku štvalo, bylo zmatení jazyků. Všichni mluvili česky (v originále zřejmě anglicky), ale občas do toho vletěly titulky, když se přešlo na sámštinu. A když mluvila francouzská vyšetřovatelka se svým francouzským šéfem, opět se konverzace odbývala v češtině - což mi přijde hodně na hlavu. Tohle fakt nemám rád a seriál to shodilo o třídu dolů - například v nedávno uvedené podobné sérii V pasti vše bylo v pořádku - islanďané mezi sebou mluvili česky (islandsky) a pokud se objevil nějaký jiný jazyk byl s titulky. Na druhou stranu výborné bylo vyvrcholení beze slov, pouze s hudbou - trochu inspirace Requiem za sen, ale i tak super ... ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Plusem je, že to nebyl další Broen, mínusů by se našlo víc, například pomalý rozjezd, kdy jsem to při druhém díle málem zabalil. Také pachatel byl odhalen příliš brzy, i když uznávám, že v těchto seriálech krimi zápletka není až tak důležitá. A právě proto mi také vadila ta vztahová rovina, která staví jen na kulturních odlišnostech. Ale musím uznat, že švédský rasista to má daloko těžší než podobný u nás, já u těch Laponců nějaké zásadní vizuální rozdíly neviděl... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

ŽIVOT JE DRAHOCENNÝ. Ano, občas to bylo bizarní až moc a cca v půlce seriálu jsem se dost nudil, to, když vyšetřování ustoupilo sociálněkritickému líčení tamní společnosti. Ovšem od scény "medvěd na pobřeží" mě seriál chytl nejvíce a už nepustil. No co, klasická detektivka to není, každý žánr se přece vyvíjí. Půlnoční slunce bylo dost dlouho velmi bezútěšné, škoda, že v posledních minutách tvůrci nepřitlačili na pilu temnoty více (studna). Zde by mě to rozhodně nevadilo! 70%. ()

Galerie (141)

Reklama

Reklama