Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hitch išiel na istotu a rozhodol sa naservírovať mix Psycho a Vertiga a vyšla z toho takáto slabota. Tippi Hedren je dobrá, len keď má vyčesané vlasy a nehýbe sa, inak je afektovaná aj na svoju dobu. Najväčším problémom je ale scenár a práca s postavami, ktoré sú šablóny bez uveriteľných motivácií. Postava Seana Conneryho je totižto väčší psychopat než Marnie, Hitchcock s tým ale vôbec nepracuje, resp. táto poloha postavy je možnože len nechcený vedľajší produkt. Ale hudba Bernarda Herrmanna je skvelá. Ak by Marnie vraždila, mohlo by z toho byť dobré giallo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Psychologická štúdia ženy zasiahnutej traumou, o ktorej tušíme hneď z úvodu, lež netušíme kedy a ako k nej došlo a čo bolo jej príčinou. Strhujúci kolorit, odťažité herecké výkony (ale k atmosfére filmu nesmierne sa hodiace), hudba Bernarda Herrmanna dotvárajú netradičný milostný príbeh. Pri konštrukcii scenára boli pravdepodobne využité psychoanalytické štúdie, zohrávajúce úlohu pri celkovom vyznení diela, pričom v kontexte filmu nejde len o ich obhajobu. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Možná, že Hitchcock natočil i lepší věci, ale osobně se mi to líbilo (navzdory mé averzi k filmům, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než použít jméno titulní postavy). Byť mě překvapilo, že Tippi Hedren mě zde moc nebrala - a to jsem jí byl v o rok starších Ptácích zcela okouzlen - možná je to proto, že ji zde po mém soudu - navzdory malému hereckému prostoru její postavy - zastínila Diane Baker, která je zde zcela úchvatná (mimochodem obě herečky jsou dosud naživu, což mě svým způsobem fascinuje). Během sledování jsem si mnohokrát uvědomil, jak skvěle je ten film odvyprávěný - v podstatě v každém momentu chce člověk vědět, co se bude dít dál - ta práce s pozorností diváka je zde podle mě prostě výborná, ačkoli ten film paradoxně podle mě vlastně moc napínavý není, a celkem bezproblémově lze předem odtušit, jak to celé dopadne. Každopádně i po těch letech to podle mě stále stojí za vidění, podobně jako je zajímavé si přečíst ve slavné knize rozhovorů Hitchcocka s Truffautem, co si o Marnii myslel sám Hitchcock, který za ústřední téma toho filmu označil fetišistickou lásku Marka ke zlodějce. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sladké, ach přesladké, až z toho lze dostat cukrovku. Connery byl fešák, moc hezky se na něj dívá a ještě lépe se poslouchá jeho nádherný sametový hlas. Ale to mi bohužel nestačí k tomu, abych mohla skousnout romantiku všech romantik bez přidané hodnoty humoru. Uvěřit pointě nelze ani v extrémně růžových brýlích zamžených radostí z pohledu na krásného chlapa. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli vše ve filmu dává logiku a jestli tam některé věci nejsou trochu navíc, ale rozhodně nemůžu Mistrovi upřít onu typickou hitchcockovskou atmosféru, kdy vás mrazí v zádech. Jestli mi něco opravdu vadí, tak je to zadní projekce, které se Hitch ne a ne zbavit, a taky některé špatně natočené scény, třeba ta jak Marnie padá z koně. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)
  • Hitchcock se ve filmu ukáže ve velkém záběru v hotelové chodbě. (Němi)

Reklama

Reklama