Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ernest Lehman .. Nepravý muž XY aneb další z široké palety detektivních/špionážních thrillerů Alfred Hitchcocka s pronásledovaným mužem a ztracenou identitou.. Citující, ale hlavně mnohokráte citovaný snímek s nezaměnitelným puncem od mistra napětí. Děj má tři zásadní - dnes dosti naivní momenty a to vraždu v sídle OSN, nerovný duel a práškovacím letadlem a finále ve studiovém Mount Rushmore. Scény sice slavné, ale mě se stejně nejvíce líbily ty seznamovací ve vlaku či opilecký výstup na dražbě - vše provázané výbornými dialogy. Gary Grant je neustále cool a ta ledová blondýna nemá krásou daleko ke kouzlu současné blond krasavice Scarlett. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Teprve když jsem viděl Na sever... na plátně, došlo mi, že je to opravdu jeden z nejlepších bijáků všech dob. Ten film je vypiplaný v každém okamžiku, dokonalost sama. Je to zároveň vrcholná syntéza spousty Hitchových oblíbených prvků - neprávem obviněný muž na útěku, hrdina fixovaný na svou matku, svůdná blondýna (neskutečně přitažlivá Eva Marie Saint), MacGuffin v podobě hrdinovy identity, spousty dvojsmyslů a narážek, vyšperkované dialogy i vizuální vtípky... Dalo by se pokračovat do nekonečna. Hitchcockovy nejlepší filmy miluju proto, že se na ně dá dívat znova a znova, aniž by vás kdy přestaly bavit. Pokaždé strhnou svou chutí zajímavě vyprávět. NSSL je vedle Okna do dvora a Vertiga můj neoblíbenější Mistrův film. P.S. Vydání na BR si zaslouží šestou hvězdu. Neskutečná krása! Víc Hitchů na blu-rayi! ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Dnes už film působí spíše jako málo akční předchůdce bondovek, ale nutno uznat, že díky kvalitní Hitchcockově režii a Grantovu herectví film neměl žádná hluchá místa. A minimálně 2 scény byly zapamatováníhodné - útok práškovacího letadla v prérii u Chicaga a honička na obřích sochách prezidentů na Mount Rushmore. A ještě si budu pamatovat, že se nůž z mrtvého těla nevytahuje. Trailer: http://www.csfd.cz/film/4379-na-sever-severozapadni-linkou-north-by-northwest/videa/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mistrovo cameo na začátku filmu je více než paradoxní - ve skutečnosti totiž ujel autobus většině jeho tehdejších režisérských kolegů.. Pokud někdy zaslechnete přirovnání "thriller ala Hitchcock", tak sledováním North by Northwest se stáváte svědky jeho referenčního vzorku. Dialogy ostré jako břitva Harmona Rabba (proč už nikdo sakra takové nepíše?) slouží jako pohon neovladatelného kolotoče kolem tradiční záměny identity, navrch akademické hrátky s výpravou, režií i divákem a hlavně Pretty Face Grant - pravý muž na nepravém místě, co je nechtěně vtažen do vírů hrátek tajných služeb a přitom trousí jeden bonmot za druhým, nedbaje statusu hledaného zločince milerád stěhuje mozek do dolní poloviny těla a taky občas neví, kam s rukama při líbání. Krom celkové romantické naivity je jediné, co bych vytknul, ta stagnující gradace napětí v poslední půlhodině u Mt.Rushmore a tím nemyslím, že měl horolezec Cary zrovna vybírat drobky po snídani z bradky Abea Lincolna, ale zas na druhou stranu, úplně posledním záběrem s takřka pornografickým podtextem (vlak a tunel) vše Hitch zkušeně napravil.. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Geniální thrillerový part s úžasně vypracovanou paranoiou hlavního hrdiny, do posledního detailu promyšlenou logikou konspiračního thrilleru a v neposlední řadě příjemnou dávkou černohumorného zlehčování, jímž Hitchcock po divákovi sem tam ironicky zamrká. Formálně bezchybné (práce s kamerou patří do učebnic!), herecky přesné (Cary Grant cedící cool hlášky s ledovým klidem a Eva Maria Saint jako osudová femme fatalle jsou naprosto úžasní) a navíc naprosto ukázkově vygradované napětí až do famózního závěru na Mount Rushmore. Bezchybné dílo, v němž se zrcadlí obraz jediného – ryzí geniality! ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • V úvode filmu je vidieť Hitchcocka, ako mu pred nosom ujde autobus. Keď Roger Thornhill (Cary Grant) vchádza do hotelu Plaza, ako podmaz znie pieseň "It is a Most Unusual Day". Záverečný strih pri vytiahnutí Eve (Eva Marie Saint) zo zrázu útesu na vytiahnutie Eve na lôžko v kupé skrátka ignoruje ako došlo k záchrane a rovno premosťuje na to, že tí dvaja si padli do oka, a definitívne. Hitchcock trúfalo manipuluje s vedením diváka a neustále podsúva hru medzi pravdepodobným a neočakávaným, medzi napätím a prekvapením. (Biopler)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama