Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Akokoľvek sa na to pozriem, tak Sabotér je čistokrvným Hitchcockom. So všetkými kladmi aj zápormi. Deje sa tu veľa nepravdepoboných situácií, nečakaných zápletiek, žvanenia (pre dej) podstatných aj bezvýznamných postáv, avšak ten pôžitok a servírovanie, ako to dokázal Hitchcock divákovi podsunúť, si zaslúži obrovský rešpekt. V roku 42 bola v Európe vojna a sabotáže a špionáž, ktorá je akiste "hlavnou nosnou časťou dejovej linky" je tým hracím polom, sú metaforou politiky zneistenia a strachu, ktorá sa Hitchcockovom domovskom kontinente, v čase hitlerovských invázií odohrávali. Na tú dobu výrazne moderný film, ktorý ale oproti 39 stupňom (1935) stráca takej tej psychologicky vernejšej skladačky, keďže sa dá objektívnejšie viac (čo sa týka konkluzívnej hodnovernosti rozuzlovania) rozložiť. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ve stínu toho co dokázal vytvořit v USA během následujících let, se mi Sabotér jeví jako slabší kus. Jako by režisér sám měl pocit, že zůstal tématu něco dlužen a tak později natočil mnohem povedenější Na Sever severozápadní linkou. A v čem je horší? V Hitchcockových filmech jsou často momenty, kdy hrdina dojde k rozuzlení nějakou nepravděpodobnou náhodou či dost neuvěřitelným chováním jiných postav. Pokud film funguje, je to tak nějak v rámci hry, ale má-li film slabší momenty, může se stát, že některé tyto zvraty nechci respektovat, protože jsou jako pěst na oko. A to se děje právě zde, vše je za hranicí uvěřitelnosti. Filmu ani nepomáhá naivní herecký výkon Roberta Cummingse a už vůbec ne patetická hudba. Na druhou stranu, film má několik dobře natočených scén, jimž kraluje zejména ta finální na soše svobody. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh cesty krivo obvineného robotníka, núteného neustále sa presúvať z miesta na miesto, unikajúc pred políciou a navyše preukazovať nevinu. Všetko začalo dobromyseľne - zodvihnutím vypadnutej veci z vrecka robotníka a jej následným odovzdaním. Na ceste spoznáva rôzne charaktery. Napínavosť sa nestráca, ani v záverečnej scéne na Soche slobody. Hitchcock z času na čas použil všeobecne známe miesta histórie, či kultúry danej krajiny ako kulisu dramatických scén. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je v tom pár ne zrovna dobře napsaných dialogů, postavy se párkrát zachovají v danou situaci docela divně a Cummings místy hraje docela prkenně. Ačkoli to může působit, že Sabotérovi vytýkám dost, ve skutečnosti to tak není. Tyhle mínusy v tom jsou, ale všechny v malé míře a jinak tomu už snad nemám co vytýkat. Děj mě zaujal a napínal po celou dobu, má to slušnou atmosféru, sympatického hlavního hrdinu a celkově jsem si ten film dost užil a klidně bych si ho pustil někdy znova. Takže ani tady mě Hitchcock naštěstí nezklamal. 4* ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zatím neslabší Hitchcockův film co jsem měl možnost vidět. Hlavní myšlenka je zajímavá a vzhledem k době vzniku také velmi aktualní a atraktivní. Bohužel je utopená v kupě kliší a hlavně (světe div se) nelogičností a děr ve scénáři. Parkrát jsem nechápal smysl, motivaci a jednání některých postav. Navíc ve chvíli kdy se hlavní hrdina dostane k dobrotivému slepci jsem myslel že sleduji nějaký český roztomilý film pro pamětníky. Část s cirkusovými zrůdičkami dává filmu až punc parodie. Herci byly také krajně nesympatičtí. Kamera nic moc. Vlastně když o tom tak přemýšlím, tak kdybych se ještě víc rozepsal, tak asi zvolím ještě horší hodnocení ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Původní Hitchcockovo cameo v tomto filmu bylo vystřihnuto. On a jeho sekretářka hráli hluchoněmé chodce. Hitchcockova postava udělala posunkem neslušný návrh, načež mu ona dala facku. (Kulmon)
  • Hitchcock chtěl nejprve, aby hlavního hrdinu hrál Cary Grant a darebáka Harry Carey. (Kulmon)
  • Socha slobody bola ako lokácia v snímke vybratá aj kvôli historickým súvislostiam ohľadom nemeckej sabotáže v roku 1916 pred vstupom USA do 1. svetovej vojny. Pri operácii zvanej Black Tom bola poškodená aj Socha slobody a na dlhú dobu od spomínanej udalosti bola uzavretá pre verejnosť. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama