Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (181)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oficiální obsah od distributora trochu přehání, přestože Hitckcockovy kvality jsou nesporné (hudba, kamera, nasvícení), tenhle film je zpočátku trochu ucouraný a konec se rozhodně nepovedl. Asi nevěděli, jak to vyřešit. Dlouho jsem nevěděl, jestli Oakley je záporák nebo nás Hitchí tahá za fusekli, až přišla garáž a bylo jasno. Kvalitní původní dabing se skvělým Cupákem v hlavní roli filmu dost pomáhá, rozhodně si nekupujte debilní DVD, kde zase koupili nový dabing od Novy (mělo by to být trestné, předabovávat filmy). ()

erased 

všechny recenze uživatele

I mistr tesař se někdy utne. Pokud by se tento snímek měl brát jako psychologická studie, neměl bych nejspíš nejmenších výtek. Jako film už tak dobře nefunguje. Chybí zde napětí tak typické pro Hitchcocka, kvůli předem jasné pointě zase jakákoli gradace děje a nakonec také možnost ztotožnění se s jakoukoli postavou. Nakonec je škoda přehnané démonizace strýčka Charlieho, právě on je totiž tahounem celého filmu a nebýt jeho a zajímavého závěru, šel bych nejspíš s hodnocením ještě níž. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Idylické prostředí ospalého městečka, jedna velmi vypečená americká rodinka, jeden typicky noirovský záporák opředený tajemstvím a charismatem a stroj na dusivou atmosféru se značkou Alfred Hitchcock, který teprve nabýval mezinárodního významu. Bohužel ani stroj není vždy úplně přesný, příběh vede přes veškerou psychologickou preciznost až moc naivní cestičkou a v momentě, kdy má zařadit trojku a ručičkou na tachometru přeskočit od plíživého pronásledování k smrtícím turbulencím, jen tlumeně zaškytá a dorazí nezměněnou rychlostí. Jako obdivovatel filmu-noir jsem si sice liboval ve všech vtipných charakterech a těšil se i z osvědčené příběhové rovnice, ale ten mnohdy nelogický a neoriginálně zakončený scénář celý snímek trestuhodně srazil do kolen. Tohle by Hitch nezachránil ani ve svých nejlepších letech. 70% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Byla jsem s údivem zaražena a zároveň překvapena, když jsem v programu zjistila, že film režisérské legendy Alfreda Hitchcocka bude vysílán na stanici Prima Cool. Snímek černobílý, z let čtyřicátých a poměrně v přijatelné vysílací hodině. A na Primě. Nechápala jsem:) Nu což, byla jsem potěšena a večer jsem se tedy pohodlně usadila k obrazovce a nechala se unášet příběhem. Začátek filmu je rozehráván poměrně nenáročně, avšak i přes tento dojem v sobě již dává tušit pomalé, ale znatelně budované napětí, které vyvrcholí závěrem. S příjezdem strýčka Charlieho do Santa Rosy pak začíná ten opravdový thriller, při němž jsem byla velmi napjatá a přinutil mě pocítit i mírné záchvěvy strachu. Výborná kamera, krásná a sympatická Teresa Wright a chladně elegantní Joseph Cotten. A silný hudební doprovod. Napínavý výlet do dávných let v podání mistra Hitchocka. Tehdy to musel být pro obecenstvo hodně silný zážitek. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další válečný Hitch, na kterém je snad zajímavé alespoň to, že hlavní hrdinkou je dospívající dívka. Jinak je to velmi slabá variace na Lehárovu Veselou vdovu, kterou si stejně Američané pletou s Herbertovou Princeznou Inkognito. V těchto drobnostech je to sofistikované a samozřejmě zábavné v detailech (tweena si čte Waltera Scotta, zatímco její otec řeší detektivky, a téměř dospělá teena se zas vloupává do knihovny). Ale kdykoli se znovu setkám s Americkým Hitchem, musím si zpravit chuť některým jeho evropským filmem. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Strýček Charlie přijel do Santa Rosy 22. nebo 23. srpna 1942. Novinové titulky hlásaly, že Brazílie vyhlašuje válku což se stalo 22. srpna 1942. (Kulmon)
  • John Cotten si nebyl jist "v kraflecích" jak pojmout roli zabijáka. Šel se tedy pro radu k Hitchcockovi. Ten ho místo odpovědi vzal na rodeo se zadáním úkolu, aby mu dal vědět až v obecenstvu objeví nějakého vraha. Cotten rázem pochopil o co Hitchcockovi šlo. Vrah se prostě chová jako každý jiný. (DaViD´82)
  • Hitchock k řešení pohybu kamery doplnil: "Když kamera přijíždí dovnitř, odjíždí nebo projíždí domem, aby natočila akci, okna se otvírají, zápraží jde stranou, střecha se odkloní. Vždy zničíme to co milujeme." (Epistemolog)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno