Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (454)

H34D 

všechny recenze uživatele

Představení Záskoku je mimo jiné jeden z mých stěžejních argumentů, proč tvrdím, že Svěrák patří mezi nejlepší české herce, i když divadlo je samozřejmě něco jiného, tato hra byla výhradně jeho one-man-show a předvedl ji skvěle. Třebaže i samotný humor byl možná lehce jednostraně vystavěn na síle jeho postavy, bavil jsem se takřka královsky. Stále však necítím potřebu pro plné hodnocení, možná je to díky menším výhradám k přednášce a možná díky tomu, že na DVD to nikdy nebude tak opravdový zážitek jako v divadle (to spíš), každopádně doporučit Záskok bych se nezdráhal ani vteřinu. 8/10 ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Vidím před vraty doktorský sáně a říkám si, že on je u nás doktor. A taky jo!... Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" Vynikající Svěrák, který hraje záskok. Divadlo v divadle a Vavroch tomu dává každou chvíli korunu. "...tdám, tdenky, tdumpeta… a dědictví je v pdachu." [Viděno naživo] (78 %) ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Chch, to byla ale taškařice. Zdeněk Svěrák coby Karel Infeld Prácheňský předvedl nejbrilantnější herectví a vyloženě si to užíval. Marek Šimon mezi ostatní herce pěkně zapadl a byl stejně srandovní jak ostatní. "Jakoby tady někdo mluvil." Ale hlavní je tady ten děj - divák často ani netuší, co je ještě scénářem Cimrmana a co je scénářem Svěráka/Smoljaka, takže o vtipné situace není nouze. "Kam se hrabe Bitner, to se nedá srovnat." Také seminář - už klasicky - se poved. Cimrmanův herec Ota Plk je bůh - kam se na něj hrabou hollywoodští velikáni. "Kromě toho skončily i jeho periodicky se opakující měsíční dny nervozity a hysterie." Jedna z jejich nejlepších her. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Asi to nebude úplně můj šálek kávy. Cimrmany jsem doposud přehlížel a po skončení Záskoku toho ani moc nelituji. Klasické komediální představení, u kterého jsem se upřímně zasmál, a to je vše. Párkrát jsem prostředí divadla navštívil a zasmál se o poznání více i u hodně profláklých titulů. Normálně jsem chtěl dát hodnocení průměrné (3*), ale už jen kvůli Svěrákovi nemůžu. Opravdu předvádí jeden z nejvtipnějších a zároveň nejlepších českých hereckých výkonů. Abych to shrnul, Záskok nabízí několik opravdu velmi humorných situací, spousty nezapomenutelných hlášek, famózního Svěráka a místy sžíravou nudu, při které jsem si stihl udělat večeři. Je mi to líto, ale Cimrmani asi nebudou nic pro mě. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • V červnu 1995 dostala hra cenu Alfréda Radoka za nejlepší divadelní hru roku 1994. (Kulmon)
  • Autoři uvažovali, že představení pojmenují dle názvu hry „Vlasta“, kterou diváci vidí po přestávce a je i takto dodnes nazývána. Nakonec však zvolili pro představení název Záskok. (mnaucz)
  • V Českých Budějovicích vzniklo hnutí nazvané podle slavné věty ze hry Záskok – „V Českých Budějovicích by chtěl žít každý“. Hnutí má za cíl zkrášlit život v Budějovicích. (mnaucz)

Reklama

Reklama