Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

sud 

všechny recenze uživatele

Thriller par excellance. Už od počátečních záběrů nohou je snímek strhující, originální a poutavý. Pak jsem čekal, že nějak děj zabředne do steotypní detektivky, jak se to stalo v případě Hrůzy na jevišti. Ale není to v žádném případě pravda. Po vraždě na pouti (velice zajímavý záběr na vraha skrz brýle na zemi) se příběh naplno rozjede a do konce se nezastaví. Všechny dialogy jsou dokonalé a do sebe zapadající, žádný není zbytečný. Konečná akční scéna na kolotoči je neuvěřitelně napínavá. Alfred Hitchcock opět zazářil, Cizinci ve vlaku jsou právoplatně jednou z jeho největších legend. A za podpory skvělých hereckých výkonů nesmělého Farleyho Grangera, velmi krásné Ruth Roman a neodolatelně podlého Roberta Walkera (nevím , jaký má hlas v originále, ale v dabingu s úlisným hláskem Vladislava Beneše to byl taky zážitek) jede film na sto procent. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

"A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte", píše oficiální distributor. "Já se teda díval, ale nic moc jsem tam teda neviděl", píšu já... Ale ta závěrečná scéna, ta na tom kolotoči, ty voďo, ta teda byla, vuhuuu :-) ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cudzinci vo vlaku sú 21. filmom, ktorý som od Hitchcocka videl. Ako občas zvyknem písať, nenadchol ma, ale ani nesklamal. Neviem, čím to je, ale väčšina jeho filmov mi pripadá predčasne zostarnutá a viacero postupov v nich prvoplánových. Nemožno však poprieť, že výstavbu deja ovláda majstrovsky. A postava Bruna bola až démonická. Tiež som bol spokojný, keď som ho videl teperiť sa s basou do vlaku. Chýbalo by mi to. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

U Hitche je obrovským problémem hodnotit, co je nejlepší a co není. Natočil spoustu filmů, některé lepší a některé samozřejmě horší, ale u něj panuje obrovský paradox. Čím méně známý film, tím je to větší maso :-) Největší provařeniny jako Psycho, Vertigo etc. se mi nikdy moc nelíbily a dával jsem to za chybu Hitchovi, ale tam vůbec není, protože ten podsaditý pán uměl a bezesporu patří mezi největší režisérská esa ever! Nikdy bych nevěřil, že se budu na jeho filmy těšit jako na cukrovou vatu na pouti. Strangers on a Train patří mezi horní desítku, co Hitch natočil. Výborný příběh, dokonale zvrhlý záporák vypadající opravdu jako Bill Murray, tenista mi je od Provazu docela nesympatický, ale tady hrál dobře a odpustil si trapné "neviňátkové" grimasy. Amtosféra hutná, vůbec nemám pocit gradace, s nástupem do vlaku Hitch spustil tlačítko s nápisem "hutná atmosféra" a vypl ho až vrátný v atelierech, příběh si mě hned vcucnul a málem jsem na tu vatu dosáhl. A přiznám se, fandil jsem Brunovi :-) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som si v hitchcockovskej filmovej sieni príliš zvykla na také herecké esá ako je Cary Grant, James Stewart či krásna Grace Kelly a tak nejak mi ich prítomnosť v tomto film-noir chýbala. Herci hrajú síce dobre, scenár je klasicky prešpekulovaný a najmä záverečná scéna je technicky brilantná, no neočarilo ma to tak, ako iné geniálnosti z dielne ,,majstra horroru". ()

Galerie (80)

Zajímavosti (38)

  • Počas nakrúcania filmu posadil Alfred Hitchcock svoju dcéru Patríciu na ruské kolo, nechal ju vyviesť úplne hore a odišiel natáčať do inej časti Hollywoodu. Nechal ju tam pol dňa, až začala prepadať panike. (shimik77)
  • Mezi knižní předlohou a filmem lze zaznamenat několik rozdílů. V původním románu se Bruno Antony jmenoval Charles Anthony Bruno, Anne Morton se jmenovala Anne Faulkner a Guy Haines nebyl tenista, ale architekt. (Dreadd)
  • V postave Bruna sa podarilo Hitchcockovi stvoriť presvedčivý typ vtieravej osoby, ktorej sa ťažko zbaviť. Použil ho ako zosobnenie deštruktívnych pudov, ktoré hoci sú potlačené, existujú v každom človeku. Tým, že Guy mlčky schvaľuje vraždu manželky, Bruno je stelesnenie túžby, ktorá v ňom doteraz driemala. (Biopler)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama