Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ten příběh sám o sobě by nebyl vůbec špatnej, ale to by to nesměl natáčet Hitchcock. Teď mě budou zase jeho obdivovatelé chtít ukamenovat, ale podle mě je to jeden z nejpřeceňovanějších režisérů všech dob. Jeho filmy jsou strašně nudný a naivní. A tohle mi teda přišlo naivní i na rok 1966. Film na mě celkově působil dojmem, že je mnohem starší. Jako bonus Hitchcock asi nerad natáčel venku, takže kdykoliv je to jenom trochu možný, tak koukáte na herce, jak někde posedávaj na židlích a za nima běží na plátně nějaká rozmazaná zadní projekce. Jedna hvězda za film a druhá za Paula Newmana... ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Newman i Hitchcock sice mají na svém kontě lepší filmy, ale mě tenhle studeně válečný thriller slušně sednul. Rozjezd je pomalejší, ale o to lepší je pak postupná gradace až k povedenému finále (od autobusu až do konce). Trochu škoda, že místo Newmana nehraje hlavní roli někdo o kom by se dalo od začátku pochybovat. On sice byl pan herec, ale dost blbě se u něj věří tomu, že by hrál zběha a divák je tak připraven o to napětí zda je nebo není zběh/špión...70% PS : jako třešnička pro našince tu dokonce zazní věta v češtině. Konkrétně kolem dvacáté minuty, když Armstrong (Newman) letí letadlem do Berlína a nějaká paní prohlásí "Já mám žížeň" ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Z americkými filmy staršího data výroby, které popisují události minulých režimů u nás, či v blízkém okolí, byl vždycky problém. Buď jednotlivý tvůrci danou látku zpracovali se značnou dávkou typicky amerického patosu, což vyznělo v porovnání z našimi vlastními filmy o podobných věcech poněkud zvláštně, neřkuli přímo směšně, nebo danou politickou situaci využili jako pozadí pro své typické americké thrillery, detektivky a dramata, což člověka znalého historie docela popudí, protože takový filmoví tvůrci si s evropskými reáliemi dělají, co chtějí. Roztržená opona je právě onen druhý případ. Já osobně jsem k filmu přistupoval s jistou dávkou tolerance a to z důvodu, že vím, jaké Hitch točí filmy, tudíž když nebudu příliš přemýšlet nad tím, kde a kdy se děj odehrává (což je pochopitelně docela problém), tak si film užiju. Vyšlo to jen napůl. První polovina filmu je moc pěkná, hlavně díky nádherným exteriérům a interiérům (tedy nejen díky nim samotným, ale také díky Hitchově práci s prostorem). U scény s nožem, lopatou a kamny jsem se sice trochu smál pod svetr, aby to mistr neviděl, ale i tak se mi líbila. Druhá půle už je pro Evropana hůře stravitelná a její nechtěně vtipný obsah prostě nelze ignorovat. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Natáčet se začalo v době, kdy ještě nebyla dokončena finální verze scénáře. Původní scénář se Hitchcockovi nelíbil a musel být několikrát přepracován. (ČSFD)
  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)
  • Hitchcock dále toužil po Anthony Perkinsovi, aby hrál profesora Armstronga, ale studio prosadilo Newmana. (Kulmon)

Reklama

Reklama