Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Madison 

všechny recenze uživatele

Temný Hitchcock s pochmúrnou film-noirskou atmosférou, vynikajúcimi hercami a kvalitným scenárom. Občas je však Nepravý muž nezanedbateľne nudný a zdĺhavý, hoci niektoré filmárske kvality mu nejdú uprieť. Trošku netradičná, trošku prekvapivá hitchcovina, hoci ,,majster hororu" má na svojom konte iné skvosty. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek, působivý a na druhou stranu hrozný. Hrozný, vezmeme-li v úvahu, že se tato událost opravdu stala. Henry Fonda skutečně předvedl výkon, který je hoden velké pocty. Hraje s neskutečnou přirozeností, dokonale se do role vžil a s postavou Mannyho sžil. Černobílý obraz dodává snímku obrovskou "poezii", snímek je tak doopravdy velice působivý. Po zatčení M. Ballestrera je výborně vystižena psychika hlavního hrdiny, kdy to vypadá, že nehodlá strávit ve věznici ani jednu noc a raději si sáhne na život (alespoň na mě tato scéna tak působila). Tak trochu SPOILER: Krásné vyznání H. Fondy po propuštění, kdy říká svému synovi, že si uvědomil, co pro něj rodina znamená...Opravdový filmový zážitek! Doporučuji! ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Téma nevinného drceného soukolím státní moci, ve filmu již na tisíc způsobů vyprávěný příběh, který však byl, je a bude pro diváka přitažlivým a je-li inspirován skutečným příběhem, úspěch je téměř zaručen, pokud se to tedy ovšem umí....Nepravý muž má dvě velká esa v rukávu, Hitchcocka a Fondu a ten druhý je skutečně pravým trumfem, svého správňáka Mannyho zahrál skvěle, v padesátých letech se takhle vyspělé civilní herectví moc nevidí ( trochu si to cucám z prstu, moc filmů z tohohle období jsem zase neviděl). První jmenovaný už trochu pokulhává, zřejmě záměrná rezignace na vlastní styl a krok k "nestylizaci do ničeho" ( i když vlastně noir, že ? to se ale nepočítá, v té době to bylo to samé jako dneska třeba porno, tj. úplně všude) vede film skutečně k ničemu. Policejní vyšetřování mi přišlo kapku za vlasy přitažené, nicméně postupy asi takové byly, co já vím, navíc nesmím zapomínat na "natočeno podle skutečné události" a možná v tomhle se skrývá jádro pudla. Vrátím-li se na začátek, pokud je film inspirován skutečným příběhem, úspěch je téměř zaručen...nu, ale ten příběh musí být něčím výjimečný a nebo se to musí umět (taky jsem už říkal). A v Nepravém muži je něco špatně, buď Hitchcock příliš věrně zpracoval de facto nudný příběh a nebo to neumí..mezi námi, věřím spíš tomu prvnímu. Za Fondu tři. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Vězte, že je skutečně nepříjemné, pokud zamíříte takhle z práce domů, těšíte se za ženou a dětmi, když tu vás přede dveřmi zastaví policie, vsadí mezi sebe do auta a začnou s vámi objíždět svědky, kteří vás svorně identifikují jako nebezpečného zločince. Dostanete se do cely a... Ano, připadali byste si jako hrdinové z filmů Alfreda Hitchcocka. Tentýž osud totiž potkal poctivého hudebníka Mannyho Balestrera, kterému se toho večera zhroutily všechny dosavadní jistoty a on čelil zcela nepochopitelnému obvinění z loupežného přepadení. Alfred Hitchcock jeho příběh natočil podle skutečné události, které se věrně drží a celému příběhu se snaží vtisknout punc dokumentárnosti. Sleduje hrdinu nejen během oné první krizové noci ve vězení, ale i nadále, když si shání právníka, chystá se na soud a ze všech sil bojuje za záchranu dosavadního života, zatímco jeho žena pod tlakem událostí začíná šílet. Hitchcock umožňuje se s Mannym v podání brilantního Henryho Fondy naprosto ztotožnit, celý příběh sleduje jen z jeho perspektivy a pomocí pečlivě komponovaných kamerových jízd a promyšlených záběrů zprostředkovává všechno zoufalství a beznaděj. Společně s Mannym cítíte palčivou bezohlednost pokryteckého okolí, když vám nikdo z těch usmívajících se mužů zákona nevěří, že jste jen nepravý muž... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jen co zmizí znak Warner Bros. pictures přichází do spoře osvětleného záběru postava. Představí se jako Alfred Hitchcock a uvede svůj film. Film, který se vymiká všem jeho ostatním dílům a to hlavně tím, že se skutečně stal. Příběh nespravedlivě obviněného muže není na filmovém plátně nic nového a mhohokrát jsme jen viděli ve variacích kriminálky, filmu z vězeňského prostředí, či soudního dramatu. Nepravý muž všechny tyto variace snoubí dohromady. Prvek kriminálního filmu přeruší spádovité "usvědčení". Prvek vězeňského dramatu přeruší náhlé propuštění a konečně soudní pasáž přeruší odvolání a závěr filmu. Henry Fonda v roli neprávem obviněného muže byl vynikající, ale skvělá byla též Vera Miles v roli jeho manželky. Nevšední a vynikající film a jeden z těch, na které mohl být sir Alfred nejvíce hrdý. 90%. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Lékaři z ústavu pro duševně choré, byli skutečnými psychiatry a hráli tedy sami sebe. (Hwaelos)
  • Pravý pachatel se ve filmu objeví několikrát, např. před Stork Clubem, v podloubí Victora Moorea a blízko jednoho z obchodů s lihovinami, kde policie zatkne Mannyho. (Kulmon)
  • V době natočení Nepravého muže procházel filmový průmysl obdobím krize a Hitchcock proto natočil snímek pro Warner Bros. bez nároku na honorář. (Hwaelos)

Reklama

Reklama