Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (110)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Občas z některé strany zavane vůně hřbitovního humoru, ale celkově se neubráním zklamání. Z nějakého důvodu jsem měl od tohoto snímku nemalá očekávání.Dovedu si představit, že si u tohoto snímku dovedou po celou stopáž hladit rozkroky milovníci drah. Dvojče Matina Huby v hlavní roli mi bylo vcelku sympatické. Vláčky jakbysmet. Trošku mě iritoval ten mladý zrzoun. Nejvíce mě zarmoutilo asi to, že si snímek nedrží po celou stopáž stejnou kvalitu. Namísto toho neskutečně kolísá. Najdou se tedy jednak vynikající momenty a jednak kopa nudy. Bohužel musím konstatovat, že v mých očích bylo více té nudy. Proto jen dva kusy. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

"Ja robím rušňovodiča celý život a zrazil som 35 ľudí. Skutočným rušňovodičom sa staneš, až keď zrazíš prvého samovraha... Nie je to naša vina, je to náš osud." ---- Vtipná bodka za IFFBA 2016. Áno, bol to skôr čierny humor, ako sa na Balkán patrí, ale po týždni depresívnych drám, to bolo oslobodzujúco osviežujúce. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jak neustále postupuje vlna politické korektnosti, je pro mě skutečnou radostí, shlédnout nějakou tu balkánskou záležitost, protože tamní filmaři si pořád ještě neberou servítky a do snímků implementují svůj svérázný humor s pořádnou dávkou cynismu. A tahle srbsko-chorvatská záležitost mi poskytla přesně to, co jsem si přál. Už po větách: "Můj otec a já jsme zabili padesát tři lidí. Čtyřicet mužů a třináct žen. Dohromady s dědou jsme zabili šedesát šest lidí.", jsem věděl, že tohle bude film pro mě. Byl. Bavil jsem se skvěle (přestože jsem měl pocit, že v určité chvíli děj trochu ztratil tempo) nejen díky výbornému humoru, ale i díky nádherné lidskosti, kterou do svých filmů umí Balkánci dostat. / Poučení: Jízdní řád by se měl dodržovat. 5*- ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac čierneho humoru a nie iba zopár narážok, koho všetkého rušňovodič zrazil. Aby tomu dodali šťastný koniec, tak ešte aj tomu nešťastnému chlapcovi do deja doplnili priateľku, ako fakt, niektoré veci by sa takto nestali. Od balkánskej komédie som čakal bláznivú zábavu a nie nudu, no asi som len rozmaznaný staršími kusturicovými, a nielen jeho, filmami. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Že život mašinfírů není vůbec lehký se můžete přesvědčit v tomto černohumorném příběhu, který se celý točí kolem železničního prostředí. Musel jsem si vzpomenout na mého kamaráda Ubinu (R.I.P.), který by z tohoto snímku byl naprosto odvařenej. Vysoce kvalitní srbsko-chorvatská filmařina, která má v sobě i notnou dávku melancholie a s pohřebáckým humorem příjemně funguje. Na mysl mě ihned přišel Emir Kusturica, balkánské filmy jsou fakticky jiné a hlavně okamžitě rozpoznatelné. Zkrátka origoš. Herec Lazar Ristovski (Ilija) jakoby vypadl z oka slovenskému herci Martinu Hubovi a Petar Korač (Simo) zase anglickému aktérovi Kevinovi McKiddovi (hlavně z filmu Acid house, konkrétně povídka Johnny Měkkota, ty oči, knírek, neskutečná podoba!). Deník strojvůdce zaujme každého, kdo si rád vychutnává netradiční a nekonzumní příběhy ze života a hlavně všechny, kdo železnicím upsali duši. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)
  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)

Reklama

Reklama