Reklama

Reklama

Záhada Silver Lake

  • USA Under the Silver Lake (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Po znamenitém metahororu Neutečeš se osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogenní výlet po Los Angeles: jeho meandrující neo-noir Záhada Silver Lake se točí kolem třiatřicetiletého Sama, který se po zmizení své mysteriózní sousedky Sarah pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů. Hypnotický a zábavný thriller bezmála lynchovského ražení je poháněn stejně tak ústřední obsedantní figurou, jako vytříbeným soundtrackem, dějovými serpentinami a nesčetnými popkulturními referencemi, jež dohromady skládají jakousi tajnou historii L.A. Film, který je zároveň subversivní hříčkou i netradiční poctou éře klasického Hollywoodu. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (206)

Botič 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme obětí toho, co konzumujeme. Film o honbě za skrytými významy, které se dají najít ve všem. Místy napínavé bloudění po LA, místy ústřel zvláštním směrem ala Donnie Darko. Neřekl bych, že si Záhada Silver Lake bere něco od Davida Lynche, spíš tu David Robert Mitchell skládá poctu Alfredu Hitchcockovi a jeho snovému tápání ulicemi San Francisca ve Vertigu. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Zvláštně atmosférický neo-noir, který nápaditě připomíná Davida Lynche nebo Nicholase Refna. Hypnotický styl s několika hodně eRkovými „what the fuck“ momenty je chvílemi na hranici cringe, David Robert Mitchell má ovšem pozoruhodnou schopnost tuhle hranu se ctí ustát. Scénář chrlí jeden popkulturní odkaz za druhým a do jisté míry se v tom šifrování všech referencí na díla jiných autorů může divák dobře ztotožnit s ústřední postavou, která se také potýká se všemi možnými šiframi a skrytými významy. Film, který buď zahodíte nebo budete fascinováni. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Hodně fandím Garfieldovi, jak se mu podařilo restartovat kariéru. Poklad pod Stříbrným jezerem je jeden z těch filmů, co většinu lidí uspí po půl hodině, ale já si semtam takovéhle podivnosti rád dám. Kéž by takových mysteriózních filmů vznikalo mnohem více, málokdo je ale dokáže takhle krásně prokreslit, dřív to točil Lynch (dokonalé dvojkombo s Mullholland drive). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Veverka spadlá s nebe, tedy ze stromu, skunk, spratkové ničící auta, záhadné jezero a všudypřítomné štěkání. Více než Lynche mi to připomíná Jodorowského. Uvítal bych více surreálna a nespoutané fantazie, i tak jsem byl ale vcelku spokojen. Některé scény jsou fajnové - bizarní sen o pojídání mrtvého, večírek s tančící balonovou dívkou, koupání v jezeře. Výborný byl podzemní klub, snad jen místo R.E.M. bych tam dal nějaký gothický rock nebo dark wave. Na druhou stranu R.E.M. už jsou skoro vykopávka, takže....no ale třeba Bauhaus nebo Sisters of Mercy... Pěkný vizuál, solidní hudba a fiktivní kapela Jesus And The Brides Of Dracula. Místy příjemně snové, jinde bláboly o zašifrovaných zprávách, podzemí, nebe, voda, sex a Sova. A nakonec je to celé o životě, smrti a nájemném.... 3,5* ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Mě tam těch popkulturních odkazů nepřijde zase nějak moc a ani mi nepřijde, že by to bylo příliš „confusing, too cryptic and lacking in answers“ a tím pádem ani označení, že je to takový plytčí Lynch, podle mě není fér, přijde mi to docela srovnatelné. Nejvíc mi to připomnělo Inherent Vice od PTA, které bylo přijato prakticky úplně stejně rozporuplně. Snad jen to rozuzlení (scéna na místě mimo mapy) mi přišlo lehce slabší, to bych klidně vypustil a ukončil to tak nějak nijak, do ztracena, co by ne? A hezky je tu ukázané i současné LA, z kterého většinou vidíme jen jeho studiovou podobu, i když se v něm odehrává snad každý druhý film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Po první noční můře, kdy se Sam (Andrew Garfield) probudí s ulepenou rukou, zašátrá po stole a na ruku se mu přilepí komiks „The Amazing Spider-man“. Andrew Garfield si zahrál pavoučího muže ve dvou stejnojmených filmech. (Guilemot)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama