Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Takzvaná nová vlna v šedesátých letech československé kinematografii hodně přála i když je bohužel dnes většina snímků z této doby hanebně zapomenuta. Netýká se to však detektivního žánru, z nichž pochází i tento snímek, natočený na základě literární předlohy autora Václava Erbena, který přinesl do mysli čtenářů detektiva Michala Exnera. První snímek o něm byl pojat velkoryse k různorodosti diváků. Jeho devizou je především zábavnost, takže nějaké vyloženě tajemné, napínavé či dokonce temné scény, jakými se pyšnily snímky s majorem Kalašem, nelze v tomto případě očekávat. Ze snímku ční živost a všudypřítomná veselá nátura v diváckém odpočinkovém kabátě. Zásadovost a kriminalistické metody však na úkor toho nejsou v žádném případě zastíněny. Pevný scénář byl natočen v cinemascopu, což dává o to větší obrazový zážitek. Kapitána Exnera si zahrál Jiří Vala a ne zrovna neomaleně. Naopak. Dodal mu ohromnou lidskost v zájmu svého prostého charakteru obyčejného člověka a zároveň právě onu zásadovost policejní práce. Ano, atmosféricky jsou na snímku šedesátá léta hodně znát, ale není to nic, coby současného diváka odrazovalo. Ryze česká detektivka bez akčních scén a vůbec leckterých vynucených žánrových vymožeností. Filmový příběh, ke kterému se dá i po letech vracet. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tohle je doslova skvěle natočená slátanina. Samotná detektivka je plná fantastických a naprosto nepravděpodobných zvratů, veřejná bezpečnost připomíná něco mezi policií z amerických kriminálek a Jamesem Bondem, odporná archeologická linka naoprosto nepravděpodobná a obecně notně mimo. K tomu přičtěme řadu bodrých, rázovitých postaviček, které ovšem patří do úplně jiného filmu... Kdybyste mi pustli jakýchkoli pět minut tohodle filmu, dám tomu bez váhání čtyři až pět hvězdiček. Viděno vcelku ovšem pochybuji i o těch třech. Pitomost pozoruhodná především tím, s jakým nasazením se jí zúčastnili herci i kameraman. Jen a jedině pro ten skvělý look a herce hrající jak o živou to u mě není není odpad... Celkový dojem: 55% Zajímavé komentáře: Adam Bernau ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Erbenovy detektivky s Exnerem se vyznačovaly zvláštní, osvěžující pokleslostí, ve své době u nás ojedinělou. Erben volí efektní zápletky a Exnerovy metody jsou dvojnásob vybájené, vezmeme-li v úvahu, že měl být příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Podskalského scénář podtrhl humorné aspekty příběhu a pobaví i pár docela odvážných hlášek. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Ta šedesátá jsou z toho cítit. Soudruh kapitán Exner jezdí v Bugatce. Do toho mladá Gabriela Vránová (coby Exnergirl, jak zde někdo vtipně poznamenal). A ve vynikající roli její otec agresivní Kemr. Něco jako Bohumil Císař s povahou Evžena Humla. Sovák je tam nakonec taky, coby hláškující archeolog dr. Soudek. Prostě skvělé, vtipně, s noblesou a šarmem napsané i zahrané. Ačkoli se to zdá nemožné, tak Vala překonává Kodetova Exnera o koňskou délku. Asi proto, že Kodet je (skoro o dvacet let později) obalen zelenými esenbáky a ne Janem Libíčkem a Václavem Lohnickým. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem že si trochu spravím chuť po Smrti talentovaného ševce, ale nakonec jsem vážně pošilhával po dvouhvězdičkovém hodnocení. Bylo by to k filmu hodně kruté, jenže Poklad byzantského kupce nefunguje ani jako kriminálka, ani jako komedie. Humor je suchý jak vítr nad pouští a o nějakém pátrání se pořádně nedá mluvit. Dojem zachraňují jen vynikající vedlejší role. Jiří Sovák se udělal téměř hlavní postavou a na úsečného Josefa Kemra asi jen tak nezapomenu. Samotný Exner jimi byl úplně uhlušen a upozaděn. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)
  • Jaroslav Válek, který zde hraje policistu, roli odehrál stejně jako svou stylizovanou postavu, které se říkalo Smutný muž. S touto stylizací robotického muže bez emocí vystupoval po estrádách a v televizi. (sator)
  • Smaltovaná kuchyňská linka v bytě Holubové (Dana Reimová) má název Norma a vyráběla je smaltovna ve Frýdlantu nad Ostravicí od 50. let až do 90. let 20. století. (sator)

Reklama

Reklama