Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

topi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování o kapitánu Exnerovi v podání Jiřího Valy, který je přece jen lepší, než Jiří Kodet, který Exnera ztvárňuje v dalších filmech. Tahle detektivka má parádní tempo i spád, vtip a všechno v dokonalé hudební dramaturgii Zdeňka Lišky, který celý film diriguje po svém. Neskutečný, jak pracuje s hudbou v různorodých pasážích filmu a jak je podkresluje a pracuje s jakoukoliv atmosférou. Génius!! Bez jeho hudebního dramaturgického zásahu by byl film skutečně polovičním. Musím ale uznat, že i po režijní, kameramanské a herecké stránce je to nádherná podívaná. Práce s kamerou je neokoukatelná a nevšední, různé přibližovačky a rozostřovačky potěší každé lačné oko vyjímečných záběrů v parádním širokoúhlém rozlišení. Hercům nelze nic vytknout, všichni si natáčení očividně velice užívali a role Josefa Kemra byla jako uragán, který ze zničehonic vždy objeví a všechno lítá vzduchem. Bavil jsem se parádně a šedesátá léta opět potvrzují, že v onom času vznikaly nejlepší snímky československé kinematografie. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem ho viděl asi v osmi letech a pamatoval jsem si ho jako dost vtipnou detektivku, tehdy mojí oblíbenou, kterou jsem sledoval vždycky, když byla v televizi. Dneska, po letech, jsem se opět, hlavně ze začátku, spíše nudil. Přišlo mi, že tvůrci rezignovali na samotný případ a snažili se více posunout film do komedie - což by nebylo špatné, ale po skončení filmu jsem si pořádně nebyl jistý, co se vlastně stalo, proč vlastně byla oběť zavražděna. Přišlo mi to tak podivně rozsekané, kapitán Exner začne někoho vyslýchat nebo něco řešit, a najednou přijde jeden jeho kolega a odvolá ho zase jinam. Ale jako komedie to celkem funguje. Tedy až na hlavní roli Gabriely Vránové, která mi byla strašně protivná. Jiří Vala v hlavní roli se snaží, ale raadši bych tam viděl někoho lepšího. Takže nejlepší jsou představitelé vedlejších rolí - především Jiří Sovák jako sarkastický vědec, Lubomír Lipský, Josef Kemr jako rázný tatík, nebo Vladimír Šmeral, ze kterého jde chvílemi až strach. Taky je zajímavý vidět v detektivce Václava "Hujera" Lohniského nikoli coby podezřelého, ale coby policistu. Z té hromady detektivek, které se za minulého režimu tady vyprodukovaly, je to určitě jeden z těch lepších filmů, nicméně ne pro svoje detektivní kvality, hlavně coby komedie. PS. Nečtěte LiVenturův komentář!!! ()

Reklama

LION-MR.T odpad!

všechny recenze uživatele

Každý s aktérů mi lezl příšerně na nervy,tak nabitý film známý mi herci a nestojí ani za to hovno. Gabriela Vránová je tak otrávná a protivná ve své roli,že to je jeden z důvodů proč to házím až na dno koše. Je to dobrá herečka,bohužel tady byla příšerná. Celý příběh byl pro mě trest,komedie to nebyla,byl to spíš pro mě horor. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se najde detektivka, kterou lze označit za půvabnou. Tento krásný kousek patří mezi nejlepší krimi 60. let a to hned z několika důvodů. Určitě je to laskavý humor, který celý příběh provází až k závěrečné třešničce na dortu. Půvabný chaos ztělesněný Gabrielou Vránovou a Jiřím Valou je okořeněný o nádhernou postavu intelektuála v pobodbě vosatého Jiřího Sováka a starostilvým otcem se svézárným Josefem Kemrem. Právě skutečnost, že nejde o urputné stíhání záludného vraha, činí z Pokladu byzantského kupce příběh spíš humorný nežli napínavý. A to určitě není na škodu. Scenář je dotažený do konce, všechny postavy mají smysl, dialogy plnou přirozeně. Vtipné reakce spolu s komickými situacemi jsou rovnoměrně rozprostřeny do celého příběhu. Filmy, který mám rok od roku raději. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Můj zamilovanej film. Širokoúhlej čb formát mu dodává takovej ten noirovskej kabátek. Vala v ďábelsky padnoucím vohozu, jako Exner je velkej frajer a s kouzelně praštěnou Vránovou jim to velmi sekne. Spolu s ostatními herci, parádní Liškovou hudbou je to příjemné pokoukání, které nestárne a má tu atmosféru, která dnes ve filmu zkrátka k vidění moc není. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)
  • Vozy, které se ve filmu srazily, jsou česká Praga Piccolo 16. série z roku 1930 a ruský vůz GAZ-M-20 Poběda – automobil střední třídy vyráběný mezi lety 1946–1958. (sator)

Reklama

Reklama