Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hasičích vůbec, skvělé herecké obsazení, příběh a režijní práce. U tohoto filmu jsem cítil teplo, kouř a napjatě sledoval každou minutu. Největší výtku mám k Baldwinovy, který je mě dost nesympatický a ani zde jsem si k němu cestičku neudělal. Kurt Russell extratřída, do této role si nedokáži představit nikoho lepšího. Silný film se smutným koncem, který i po několika zhlédnutí nenudí, mé hodnocení silné 4 hvězdičky… ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Baldwiny moc nemusím žádného a ani tenhle mne příliš nepřesvědčil; kdyby ho tam nebylo, byl by film podle mne ještě o poznání lepší. Scénář je napsaný promyšleně, režie je přesná Robert De Niro jako vždycky skvělý, ostatní herci nic nekazí. Téma bratrského vztahu, v němž pod nánosy averzí a nenávisti vytrvale doutná nezničitelná láska, je vděčné a dává příběhu to správné koření. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Známy, skúsený americký režisér Ron Howard natočil v roku 1991 snímok "Oheň" (Backdraft). Je to pomerne originálny thriller z nevšedného, zaujímavého prostredia. Mapuje prácu a vzťahy členov profesionálneho hasičského zboru. Dej sa odohráva v Chicagu. Hasiči zo sedemnástej jednotky zdolávajú požiare objektov, ktoré niekto úmyselne zapaľuje. Je vidno, že je to práca niekoho, kto má s ohňom a požiarmi skúsenosť. Podozrenie padá na niekoho z okolia samotných požiarnikov. Bude potrebné vyvinúť enormnú snahu, aby bol tento nebezpečný podpaľač čím skôr odhalený. Ním založené výbušné požiare majú na svedomí mnoho nevinných obetí. Ron Howard to natočil veľmi kvalitne, takže i po viac ako tridsiatich rokoch to pôsobí sviežim dojmom. Navyše bolo do tohto filmu zapojených aj veľa zvučných hereckých mien. Howardov "Oheň" patrí medzi špičku snímkov z hasičského prostredia. **** ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(95%) BACKDRAFT, v českém názvu OHEŇ je bezpochyby silným filmovým zážitkem o hasičích, snad ve všech ohledech. Mou srdcovkou o tomto tématu nadále zůstává OKRSEK 49, kterému jsem krom 5 z 5* na CSFD napálil nekompromisních 100%. Tam šlo i především o soukromí hasičů, které fungovalo naprosto bezchybně. Zatímco tento BACKDRAFT jede spíše na chlapskou notu a soustředí se především na vztahy a hlavní dění mezi ostatní hasiče v týmu. Absence nějakých více rozvinutých scén z domovů hasičů mi zde určitě nechybí. Má to svůj styl, takže zde nemůžu ani nic výrazného kritizovat. Co čtu různé názory, tak některým trochu vadila slabší zápletka, ale v tom já nespatřuji žádný problém. Děj byl prostý, šlo se vždy rovnou na věc, takže netřeba řešit takové prkotiny. Mezi dva hlavní BODY filmu jednoznačně patří hlavní herecké duo Russell a Baldwin, hrající dva bratry s rozdílnými povahy, kteří ale i tak na sebe navzájem nedají dopustit, takže bratrské pouto zde bylo víc než jasné. Druhým hlavním bodem rozhodně patří skvěle natočené sekvence s ohněm, kterých bylo opravdu dostatek. Tam co se týče technické stránky, kamery a celkové režii – tam opravdu nebyl nejmenší problém. Pochválit se toho dá zde moc, kritizovat snad ani ne. Ta zmíněná absence víc prohlubujících scén soukromí oněch hasičů zde byla utlumena a vůbec mi to nechybělo. Herecké obsazení je na tom výborně. Kurt Russell se zde ve své roli překonává – svojí postavu hraje přesvědčivě, má neskutečně poutavý charakter. Stejně tak mě bavil i jeho filmový bratr, kterého hrál William Baldwin. Potěší i všelijaké vedlejší role včetně Donalda Sutherlanda nebo Roberta De Nira. De Niro zde neměl až tak podstatnou roli, ani mě zde tolik nebavil, ale přesto mě potěšilo vidět známou tvář. Filmová hudba od skvělého Hanse Zimmera byla určitě víc než solidní, V té době sice nebyla až tak výrazná, abych ji poslouchal samostatně, ale zde seděla jako ulitá. Blížící se finále snímku obsahuje dobrou pointu, která se zprvu jeví docela šokujíc, že jsem si říkal, to snad není možné, ale pak naštěstí přišla hlavní část pointy, které vše rozumně vysvětlila. Nějaké ty emoce atd – to zde určitě máme, především až na závěr. Samozřejmě věčné kontakty mezi oběma bratry, ke kterým docházelo (hádky, porozumění, neshody, empatie) – na to vše se krásně dívalo. Víc už to snad vyzdvihnout nemohu. To bych tu pokračoval v psaní slohové práce donekonečna. Jedná se opravdu o KLENOT, ke kterému se ještě vrátím x krát. Jsem rád, že jsem si tento film mohl ve volném čase doplnit - i po letech to můžu ocenit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se ve zpomalovačkách osvěžují udatní hasiči, z hadic stříká více heroického patosu než vody a při západu slunce a jímavé hudbě vyjíždějí ze stanice naleštěné požární vozy, chybí vám jen záběr na třepotající se vlajku, abyste začali přemýšlet, jestli se už Bay nezačal realizovat pár let před Bad Boys.. Až někde od poloviny začal Howard klenout dramatický oblouk a doklenul ho způsoby, ve kterých se vyzná. Co si budeme povídat, tohle je o postavách a mě spíš než Bejk Russell, vysmívající se otravě kouřem do tváře, zaujal Sutherland ve své krátké kreaci pyromanského Hannibala Lectera. Na opačném pólu je mladej Baldwin, který se tak akorát mohl polonahý mazlit s hydrantem na kalendář pro dámy.. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama