Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ron Howard se ve svých filmech docela rád vyžívá v patosu, ani s Backdraft to není jiné, tentokráte namíchal vysoce výbušnou směs patosu hrdinského. Backdraft je stavěn podle klasického vzorce, zarputilý otec položil pro svou práci život a synci se mu musí vyrovnat. Trochu to ale skřípe, teprve až se na scéně objeví Robert De Niro a Donald Sutherland, začne mít film potřebnou šťávu a chytne ten potřebný drive, to ovšem od začátku uplyne již nejméně hodina. No, nevadí, pořád máte ještě více než další hodinu před sebou... ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Backdraft je tak technicky precizní a úderný snímek, že bych si dovolil s trochou nadsázky tvrdit, že příběh není v tomto případě to hlavní. Je v něm nějaké to klišé, ale hlavně nenudí, což je vzhledem k tématu a pointě dostačující. Oheň je tu popisován spíše jako ďábelský démon s touhou zabíjet, než jako přírodní úkaz, což má také svá pozitiva, obzvlášť v sekvencích, kdy je přesně takto charakterizován De Nirem. Kurt Russel je přesvědčivý, William Baldwin standardní. Je tu možná více postav na úkor příběhu, ale je to nedostatek, který lze přehlédnout. Závěr je možná citově vyděračský, ale já si v něm našel zalíbení. Atraktivní dramatická náplň spolu s grandiózním soundtrackem mi nedovolují jít pod 80% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že hodnocení vychází z dojmu po premiérovém zhlédnutí v kině. Od té doby jsem viděl film několikrát, ale tehdejší ohromení se už nikdy neopakovalo. Navíc některé TV dávají klidně vystříhanou verzi bez násilí, např. chybí naturalistické nabodnutí na kovový plot po explozi... Co mě však zprvu fascinovalo, bylo ztvárnění ohně. Tolik podob - od ohnivých jazýčků, přes koberce plamínků až k ohnivým stěnám a apokalyptickým výbuchům. Oheň jako démon, koncentrované zlo, samotný bůh pekel. Ano, oheň ode mne dostává i dnes 5*, to ostatní poněkud zastaralo... ()

Derek 

všechny recenze uživatele

BACKDRAFT nad priemer okrem solidneho hereckeho obsadenia,na cele s ako vzdy skvelym kurtom russelom (okrem neho potesi i scott glen, de niro v trocha mensej ulohe a hlavne donald sutherland je skvely) taha nahor i technicke spracovanie (praca kameraman mike salomona je neskutocna) a uplne bezchybne pyrotechnicke efekty. i ked sa do hry dostava aj CGI nastastie zaciatkom 90tych rokov sa vacsina efektov stale robila na place co dodava filmu dost potrebnu uveritelnost... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Všechno co je v tomhle filmu obsaženo jsem už viděl v jiných filmech. Láska, hádky, kamarádství a smrt. S tím rozdílem, že tady jsou v hledáčku hasiči. Ron Howard efektně zpomaluje množství scén plné mohutně šlehajících plamenů, ale mě ošlehla solidní nuda. Kromě toho boj s plameny svádí vrcholně nesympatické herecké obsazení v čele s Williamem Baldwinem. Jistě si dovedete představit, že kde se objevil, tak film stál za starou hasičskou sekeru. 40% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama