Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Někdy mě i s tuctovým filmem smíří jedna povedená scéna nebo výrazný herecký výkon. V Ohni je to Robert De Niro, který nezapomenutelně ztvárnil vedlejší postavu životem otřískaného, cynického požárního inspektora Rimgalea. S ohněm si tyká, při vyšetřování na spáleništi klidně kouří, starostu i s jeho politickými tlaky má naprosto na háku, a když se při řízení o předčasném propuštění z vězení setká s pyromanem hraným D. Sutherlandem (inspirace Harrisovým dr. Lecterem?), vyjde z toho právě ta jedna vynikající scéna, díky níž film stojí za to. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V první polovině 90. let frčely pyrotechnické thrillery (EXPLOZE, NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, ZDĚŠENÍ, SPECIALISTA, POSLEDNÍ STŘIH), hrdina mého mládí Kurt Russell byl s OHNĚM, TOMBSTONE a HVĚZDNOU BRÁNOU na vrcholu své kariéry a já prožíval v rámci puberty své pyromanské období (omezující se jen na lásku k výbuchům na plátně). OHEŇ jsem samozřejmě zbožňoval, spolu se SKLENĚNÝM PEKLEM jde podle mě o nejlepší film o ohni a hasičích vůbec. Oba filmy mají silné scénáře, jsou nabité hvězdami/kvalitními herci, efektní nepočítačovou akcí a koňskou dávkou patosu (patetická hudba a hromada záběrů na hasiče zpomaleně se vynořující z ohně nebo naopak ponořující se do něj plus hrdé hlášky typu "PODÍVEJTE, TO JE MůJ BRATR." a člověk se jimi nechá strhnout v pubertě i dospělý. Musím zmínit opravdu pekelné finále a pobavila mě i vedlejší dějová linie, v níž požárničtí detektivové navštěvují ve vězení starého pyromana (výborný Donald Sutherland), který za pomoc loudí intimní informace o vyšetřovateli - OHEŇ je totiž ze stejného roku jako MLČENÍ JEHŇÁTEK. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nesympaťák William Baldwin a sympaťáci Kurt Russel & spol. (De Niro a Sutherland jsou kapitoly samy pro sebe - škoda jen, že tak krátké) - ale hlavně velmi zajímavé zobrazení ohně jako "živoucí a dýchající bytosti". Patosu je tu dosti, avšak tentokrát mě kupodivu nerozzuřil a ani moc neznechutil, nýbrž dokonce skoro donutil uronit nějakou tu slzu. Asi už stárnu... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Všechno co je v tomhle filmu obsaženo jsem už viděl v jiných filmech. Láska, hádky, kamarádství a smrt. S tím rozdílem, že tady jsou v hledáčku hasiči. Ron Howard efektně zpomaluje množství scén plné mohutně šlehajících plamenů, ale mě ošlehla solidní nuda. Kromě toho boj s plameny svádí vrcholně nesympatické herecké obsazení v čele s Williamem Baldwinem. Jistě si dovedete představit, že kde se objevil, tak film stál za starou hasičskou sekeru. 40% ()

Derek 

všechny recenze uživatele

BACKDRAFT nad priemer okrem solidneho hereckeho obsadenia,na cele s ako vzdy skvelym kurtom russelom (okrem neho potesi i scott glen, de niro v trocha mensej ulohe a hlavne donald sutherland je skvely) taha nahor i technicke spracovanie (praca kameraman mike salomona je neskutocna) a uplne bezchybne pyrotechnicke efekty. i ked sa do hry dostava aj CGI nastastie zaciatkom 90tych rokov sa vacsina efektov stale robila na place co dodava filmu dost potrebnu uveritelnost... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama