Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

dom156 

všechny recenze uživatele

Škoda té zbytečné délky filmu, jinak by tento film neměl chybu. Dějově supr, poslední půl hodina mě i emočně dost vymačkala a hlavně jsem aktérům věřil jejich ztvárnění postav, což se mnohde nestane. Také je to díky hrsti velmi kvalitních herců. Zajímavé a propracované vizuální efekty na dobu ještě pravěkou. V té době byla filmařina na triky mnohem náročnější než nyní. Nemohu jinak než tento film plný plamenů doporučit. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Utahaný těžkopádný film. 1)  Snímek nabízí dojákoidní klišé, kterých jsem už viděl spousty a obávám se, že pokud neoslepnu, ještě další spousty uvidím. Budiž, ale hvězdičky za to nečekejte._____ 2)  Backdraft mám v hlavě od devadesátých let, kdy jsem viděl v zábavném parku Universal Studios Hollywood v Los Angeles jednu z atrakcí, věnovanou právě tomuto filmu. Stáli jsme na kovové plošině, před námi šlehaly hrozivě vyhlížející plameny, kolem duněly výbuchy a nakonec se plošina o pár centimetrů propadla, což zavdalo podnět k hysterické reakci některých návštěvnic. Pyrotechnická extáze. Bylo to vlastně daleko zajímavější, než sám film, jak jsem právě teď zjistil._____ 3)  Půvabný 28letý William Baldwin (mladší bratr Brian), 40letý stále pěkný Kurt Russell (starší bratr Stephen) a 26letý Jason Gedrick (hasičský nováček Tim) mi nepříliš zajímavý snímek zpříjemnili. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pořádné horký, správně chlapácký a přiměřeně hrdinský hasičský thriller, který o sobě může hrdě hlásit, že má koule. William Baldwin ve své životní (a asi jediné snesitelné) roli spolu se svým "bráchou" Kurtem Russellem rozehrávají boj s ohněm na život a na smrt, který stojí za to. Já osobně řadím Oheň na druhou příčku co se týče hasičských filmů, ve kterém vede novější Okrsek 49. Ron Howard mi nikdy jako režisér nevadil (až na Grinche), Hanse Zimmera zbožňuji, vizuálně úchvatné scény mám taky rád.. pod čtyři jít prostě nemůžu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno