Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)
Rodinný / Fantasy / Komedie / Muzikál
USA / Německo, 2000, 104 min

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (597)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Grinch se mi nelíbí. Americká slátanina v hlavní roli s Jimem Carreym. Není to prostě můj šálek kávy. A ti kdovíci byli strašní. Edit 23. 12. 2023 - Po 14 letech jsem se rozhodla dát Grinchovi šanci. Možná jsem v mých náctých letech nebyla dostatečně zatrpklá, sarkastická a snímek prostě nebyla schopna ocenit, protože jsem ještě neprožila utrpení reálného dospělého života. Řada mých přátel a vůbec xy milleniálů totiž Grinche zbožňuje, kouká se na něj každé Vánoce a považuje jej za perfektní film, jelikož se s hlavní postavou a jeho sebenenávistí ztotožňují. Nope! Ani po 14 letech nechápu tenhle hype. Jediné, kdy jsem se zasmála byla scéna s diářem a zkoušení oblečení. Ale jinak nuda, otřesní Kdovíci, otřesné kulisy a vůbec jedna velká slátanina. I po tolika letech tohle slovo film perfektně vystihuje... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Grinch je jeden z klasických vánočních filmů, který má v USA, odkud tvůrce Dr. Seuss pocházel, bezpochyby kultovní status. Snímek o zeleném, chlupatém bručounovi, který nakonec nebyl tak zlý a podlý, jak se člověk původně domníval, stojí - ale i padá - na excentrickém výkonu Jima Carreyho. Jeho ztvárnění Grinche bylo vskutku nepřehlédnutelné a je jen škoda, že chvílemi byl už příliš teatrální, ba dokonce až otravný - "sólové" scény z jeskyně však neměly chybu. Ponaučení o tom, že není radno soudit knihu podle obalu, a že Vánoce nejsou materiálním, nýbrž duchovním svátkem, jsou nadčasová a vždy maličko zahřejí u srdíčka (a zvětší ho o pár čísel). V neposlední řadě chválím líbivou, byť chvílemi už možná moc vyumělkovanou výpravu. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Takový vánoční snímek je na mně kapánek ujetý, i když se za velkou louží možná konal velký comeback slavné postavy. Ron Howard po serioznějších snímcích "obrátil výhybku" a natočil takovou podivnou směsici, ve které chaos vítězí. Jim Carrey je jako vždy vynikající, ale ani tak mně jeho zpodobnění Grinche nevytrhne. To bych musel víc poznat jeho postavu a to mi tento film neposkytl. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Možno je to iba pofidérny červeno-zelený vianočný gýč, ale mňa baví a neuráža. Má niekoľko prekvapivo slušných hlášok (Am I just eating because I'm bored?), páči sa mi v originále aj v českom dabingu (Svěrák) a malá Cindy je neuveriteľne neotravná na to, že je to detská hrdinka (a Grinchov pes je tiež sympaťák). Filmový chlpatý a bruchatý Grinch má moje sympatie a baví ma oveľa viac ako kratšia animovaná adaptácia. Kde Dr. (Who) Seuss na tie veci chodil? ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Bez Grinche u nás už ani pomalu nejsou Vánoce, někdy od roku 2003 jsem to tedy viděl už +/- desetkrát a bavím se u toho stejně jako při premiérovém shlédnutí. Jednou za čas není od věci vykašlat se na nějaké "americké konzumní" předsudky a vychutnat si tuto pohodovou a hlavně notně vtipnou pohádku s geniálním Jimem v titulní roli. A přestože dabing můžu čím dál tím míň (myšleno všeobecně), tady si na něm tvůrci dali vyloženě záležet, Boris Rösner, ale i třeba Zdeněk Svěrák tomu dodávají ještě větší punc svátečnosti. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Severoamerické tržby dosáhly 260,7 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 345,8 mil. (NIRO)
  • Ve scéně s itinerářem, kdy Grinch (Jim Carrey) strhává ubrus ze stolu, z něj původně mělo všechno nádobí spadnout. Carrey však trik provedl tak rychle, že nespadl ani jeden kus. Návrat Grinche do záběru a následné smetení veškerých předmětů na zem a převrhnutí samotného stolu byla čistá improvizace geniálního komika, přičemž scéna zůstala i ve finálním střihu. (PierrevanH)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno