Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (597)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tenhle článek mě přiměl podívat znovu na zelenýho skřetího zlouna a co viděl já byla slušná sranda hlavně díky typickýmu přehrávajícímu a nezřízenýmu Carreymu (nehorázně mě tu baví), pěkně udělaný malebný horský městečko (a smradlavý doupě), kontrast s Kdovíky, masky, sem tam i sympaticky nedětský humor a nakonec i ta střelená veršovanost. Být to pro mě nostalgická knížka a být naivní anti-konzumní hňup, možná se taky urazím a zapšknu, ale pro mě se GRINCH povedl. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Grinch se mi nelíbí. Americká slátanina v hlavní roli s Jimem Carreym. Není to prostě můj šálek kávy. A ti kdovíci byli strašní. Edit 23. 12. 2023 - Po 14 letech jsem se rozhodla dát Grinchovi šanci. Možná jsem v mých náctých letech nebyla dostatečně zatrpklá, sarkastická a snímek prostě nebyla schopna ocenit, protože jsem ještě neprožila utrpení reálného dospělého života. Řada mých přátel a vůbec xy milleniálů totiž Grinche zbožňuje, kouká se na něj každé Vánoce a považuje jej za perfektní film, jelikož se s hlavní postavou a jeho sebenenávistí ztotožňují. Nope! Ani po 14 letech nechápu tenhle hype. Jediné, kdy jsem se zasmála byla scéna s diářem a zkoušení oblečení. Ale jinak nuda, otřesní Kdovíci, otřesné kulisy a vůbec jedna velká slátanina. I po tolika letech tohle slovo film perfektně vystihuje... ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar 2000 - masky; nominace: výprava, kostýmy Zlaté glóby - nominace: herec v komedii/muzikálu (J. Carrey) BAFTA - masky Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - masky, hudba MTV Movie Awards - záporák (J. Carrey) Phoenix Film Critics Society Awards - kostýmy, masky Satellite Awards - kostýmy ...Veselé Vánoce. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vánoční klasika, a ne že ne. Evropanům se tenhle humor a pohádkový rozměr může zdát praštěný, ale pro mě je Grinch "šťastnou" shodou všech filmařských ingrediencí (poetický vypravěč, úžasná maska, dospělácký humor, svérázně podané morální poselství) takřka nevyčerpatelným zdrojem každoroční zábavy a relaxace. Můj vřelý vztah k tomuhle zelenáči navíc ještě vzrostl, když se v mém životě objevil kamarád s mimikou náramně podobnou zdejšímu Carreyho ksichtění... No, nenecháme na něm nit suchou :D P.S. Fenomenální výkon, pane Rösnere. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli takhle nějak vypadá Grinch ve starém, rozuměj originálním, kabátě, ale řekl bych, že podobně jako u Willow (ke které taktéž složil hudbu Howardův takřka dvorní skladatel James Horner) je u Carreyho Grinche pohádkotvorný rukopis Rona Howarda jasně znatelný. Je to prostě tak trochu jiná pohádka. Smysl Vánoc, jak úžasné...jestli na tohle potřebujete televizní vzor, jde to s váma hodně z kopce;) Ale ideové pozadí je vedlejší – důležitější je lehce úchylná grafická stylizace (v případě dlouhých nosů, králičích zubů a účesů, u hlavní hrdinky Cindy Lou trochu víc než lehce úchylné, ale co, alespoň mají pedofilové po celém světě po A.I. další lukrativní předmět zájmu:)) a tomu odpovídající lehce úchylný projev Jima Carreyho, který bohužel boduje jen těmi několika vtípky pro dospělé (viz „Zelený nebereš, co? Ty rasisto!!!“:)), jinak vykrádá postavy, které už hrál – Hádankáře z Batmana Navždy a Masku z Masky;). Výsledek? Osud jiné legendární amerikanische pohádky – Petra Pana. Bezpochyby zajímavá, ale pro nás ne zrovna pochopitelná, nemá nám co nabídnout...ale děti k tomu klidně usadit můžete, nejspíš se jim to bude líbit (a nejen kvůli postupující amerikanizaci našich Vánoc), i když riskujete, že vaše ratolesti začnou žebrat o takové megadárečky jako viděly v Grinchovi:) Ještě bych se pozastavil nad dabingem vypravěče – nic proti panu Svěrákovi, ale jsem jediný komu připadalo, že jeho hlas je do příběhu akusticky zasazený naprosto divně?? ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • V jednu chvíli bylo na place až 45 maskérů. (Hal_Moore)
  • Jim Carrey (Grinch) většinu času nosil žluté kontaktní čočky. Časem to pro něj ale začalo být tak nesnesitelné, že mu oči musely být dobarveny dodatečně v postprodukci. (Geriel)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama